ANKARA /Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkan Vekili Dr. Dt. Serdar Sütcü, ağız ve diş sağlığı hastalıklarının global bir sorun olduğunu belirterek, “Ülkemizdeki etkileri çok iç açıcı değil” dedi.
22 Kasım Dişhekimleri Günü’ne özel olarak Ankara Hürriyet’e konuşan Sütcü, “Diş çürükleri ve dişeti hastalıkları toplumun yüzde 90’ını etkilemektedir. Ağız kanseri en sık görülen sekizinci kanser tipidir, dünya genelinde yılda yaklaşık olarak 400 bin ile 700 bin ölümün sorumlusudur” ifadelerini kullandı.
ŞEKERİ DE ETKİLİYOR
Sütcü, ‘sessiz salgın’ diye dikkat çektiği diş çürükleri ve dişeti hastalıklarının dünyada en çok rastlanılan hastalıklar olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
“Çürükler ve dişeti hastalıkların, çeşitli sistemler üzerindeki potansiyel etkileri önemli, etkilen sistemlere baktığımız zaman, kalp hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, üreme sistemi hastalıkları ve diabet (şeker hastalığı) üzerine etkileri var.
ERKEN DOĞUM RİSKİ
Dişeti hastalıklarının tedavisi vücudun insülin metabolizması, glisemik kontrol üzerine düzenleyici etki yapıyor. Kötü ağız hijyeni, çürük ve dişeti hastalığı olan bireylerde kronik kalp hastalığı oluşma riski artıyor. Yine kötü ağız hijyeni, dişeti iltihabı olan hamilelerde düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma veya erken doğum yapma riskini arttırıyor. 2 bin 500 gramdan daha düşük ağırlıklı bebek doğurma ve 37. haftadan erken doğum yapma riski yaratıyor.”ANKARA /