Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>GÜNDEM
18 Nisan 2017 Salı - 10:43

Referandum sonucunun kesinleşmesinin ardından ilk değişiklik!

Referandum sonucunun kesinleşmesiyle HSYK’nın adı HSK olarak değişecek. Yeni HSK’nın üye sayısı 22’den 13’e düşecek... Yeni HSK’nın 4 üyesi Cumhurbaşkanı, 7 üyesi TBMM tarafından seçim sonuçları kesinleştikten sonra 30 gün içinde seçilecek

Referandum sonucunun kesinleşmesinin ardından ilk değişiklik!

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında ‘Evet’ kararının çıkmasının ardından 18 maddelik teklifteki düzenlemeler, yürürlük tarihlerine göre hayata geçirilecek. Halk oyuna sunularak kabul edilen 6771 sayılı ‘Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’unun yürürlüğe girmesiyle en önemli düzenlemeler, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) yaşanacak.

12 Eylül 2010’da yapılan anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasıyla yapısı, üye sayısı ve seçim sisteminde köklü değişiklikler olan HSYK’da yine değişiklikler yapılacak. 2010’daki anayasa değişikliğiyle HSYK’nın üye sayısı 7’den 22’ye çıkarılmış, Genel Kurul ve üç daire şeklinde çalışması benimsenmişti. Yeni düzenlemeyle şu anda 22 üyeden oluşan ve üç daire halinde çalışan HSYK’nın adı ‘Hâkimler ve Savcılar Kurulu’ (HSK) olacak, 13 üyeden oluşacak ve iki daire halinde çalışacak. Kurulun başkanı yine Adalet Bakanı olacak, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, kurulun doğal üyesi sayılacak.

Kurul için 2010’daki anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasıyla getirilen seçim sistemi de kaldırılacak. Kurulun üç üyesi, birinci sınıf olup birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hâkim ve savcıları arasından, bir üyesi, birinci sınıf olup birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idari yargı hâkim ve savcıları arasından cumhurbaşkanınca, üç üyesi Yargıtay üyeleri, bir üyesi Danıştay üyeleri, üç üyesi nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından TBMM tarafından seçilecek. Öğretim üyeleri ile avukatlar arasından seçilen üyelerden en az birinin öğretim üyesi ve en az birinin de avukat olması zorunlu olacak. Üyeler 4 yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler bir kez daha seçilebilecek. Kurul üyeliği seçimi, üyelerin görev süresinin dolmasından önceki 30 günde yapılacak. Mevcut HSYK üyeleri, yeni üyelerin göreve başlayacağı tarihe kadar görevlerine devam edecek ve yürürlükteki kanun hükümlerine göre çalışacak. Anayasa’nın 159. maddesinde yapılan düzenlemeye göre HSYK üyeleri, en geç 30 gün içinde seçilecek ve bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 40. günü takip eden iş günü görevlerine başlayacak.

7 kanundaki 144 madde

Adalet Bakanlığı, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında ‘Evet’ oyunun çıkmasının ardından çalışmalara başladı. Bu kapsamda öncelikli olarak 7 kanundaki 144 maddede düzenlemeye gidilecek. Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı’nın partili olabilmesinin önü açıldığı için Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu’ndaki, “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer” hükmünün de kanundan çıkartılması gerekiyor.

Askeri mahkemeler kalkacak

Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler kaldırılacak. Yürürlük tarihinden itibaren 4 ay içinde, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin askeri hâkim sınıfından başkan, başsavcı, ikinci başkan ve üyeleriyle diğer askeri hakimler (yedek subaylar hariç) tercihleri ve kazanılmış hakları dikkate alınarak, HSK’ca adli veya idari yargıda hâkim veya savcı olarak atanabilecek. 

Etiketler:
 
Kaleciden skandal hata!
 
Hayırcılar' demokrasi zaferi yazdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pusula tezgâhını YSK bozdu
Sandıktan “evet” çıkacağını anlayan CHP ve HDP tuzak kurdu. Muhalif sandık ...
Başbakan Yıldırım: “Referandum, zafer ve hezimet diye yorumlanmamalı”
Başbakan Binali Yıldırım, halk oylamasında milli iradenin bir kez daha ...
Dışişleri Bakanlığı'ndan AGİT’e tepki
Dışişleri Bakanlığı, 16 Nisan halk oylaması sonrası AGİT tarafından yayımlanan ...
 
Beşiktaş-O. Lyon maçı nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak
Beşiktaş’taki Vodafone Arena Stadı’nda 20 Nisan Perşembe günü oynanacak ...
Pusula oyununu TGRT Haber bozdu
Türkiye tercihini 'evet'den yana kullanınca hayırcı provokatörler de harekete ...
40 günlük bebeğini denize atan annenin cezası belli oldu
Eminönü’nde 40 günlük bebeğini denize atan anne ve dini nikahlı eşi hakkında ...
 
Nargilede uyuşturucu olduğu kokusundan anlaşılabiliyor
Son günlerde gündeme gelen nargile tütününe uyuşturucu maddeler katıldığı ...
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki muhteşem sis manzarası havadan görüntülendi
Asya ve Avrupa kıtalarını üçüncü kez birbirine bağlayan Yavuz Sultan Selim ...
İHA’nın haberi ses getirdi, sürekli karnı guruldayan genç kıza yardım eli uzandı
Mersin'in Silifke ilçesinde üç yıldır sürekli karnı guruldayan ve bugüne ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri