Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EKONOMİ
15 Haziran 2020 Pazartesi - 11:56

Piyasalarda ikinci virüs dalgası endişesi

Çin'de ikinci dalga endişesi artıyor. Çin'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına yönelik Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte 57 yeni vaka tespit edildiği bildirildi. (AHL Yatırım)

Piyasalarda ikinci virüs dalgası endişesi

Çin'de ikinci dalga endişesi artıyor. Çin'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına yönelik Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte 57 yeni vaka tespit edildiği bildirildi. Bu sayının 13 Nisan'dan bu yana günlük bazda kaydedilen en yüksek sayı olduğu belirtildi. Komisyon, vakalardan 38'inin yerel kaynaklı, 19'unun ise yurt dışı kaynaklı olduğu ifade etti. Yerel kaynaklı vakalardan 36'sı başkent Pekin'de tespit edilirken, ilk olarak Vuhan'da görülen ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının başından bu yana kentte günlük vaka sayısında rekor kırıldı. Virüs tespit edilen kişilerin 27'sinin Pekin'deki Xinfadi pazarında çalıştığı, 9'unun ise doğrudan veya dolaylı olarak pazarla ilişkili olduğu aktarıldı. Yerel kaynaklı diğer 2 vakanın Liaoning eyaletinde görüldüğü, 38 vakanın tamamının Pekin'deki Xinfadi pazarıyla ilişkili olduğu belirtildi.

BoE'nin varlık alımlarını 100 milyar sterlin artırması bekleniyor. İngiltere Merkez Bankası'nın koronavirüsün ekonomik etkileriyle mücadele kapsamında bu hafta varlık alımlarını 100 milyar sterlin artırması bekleniyor. İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) gelecek hafta tahvil alımlarını artırarak koronavirüsün ekonomik etkisiyle mücadelesine hız kazandırması bekleniyor. BoE Başkanı Andrew Bailey, politika yapıcıların ekonomik daralmayla mücadele edeceği yönünde taahhütte bulunmuştu. İngiltere ekonomisi Nisan'da yüzde yüzde 20'den fazla daralarak en az 18 yılın ekonomik çıktısını kaybetti. Bailey, Cuma günkü bir mülakatında yetkililerin ekonomiyi desteklemek için hazır bulunduğu yönündeki taahhüdünü yineledi.

Goldman, gelişen piyasa hisselerinde yükseliş bitmedi. Goldman Sachs stratejisti gelişen piyasa hisselerindeki yükselişin henüz sona ermediğini belirtti. Goldman Schs Group Inc.'e göre yatırımcıların küresel ekonomik toparlanmada iyileşen görünümden fayda sağlayan varlıklara yönelmesiyle, gelişen piyasa hisse senetlerinde görülen son yükseliş henüz sona ermedi. New York merkezli gelişen piyasa stratejisti Caesar Maasry, "Gelişen piyasa hisselerinde taktiksel bazda oldukça olumluyuz. döngüsel varlıklar için artan bir tercih oldu ve ABD Doları'nda bir miktar zayıflık gördük. Bu kısa vadeli trendin devam etmesi bekleniyor." dedi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Mart sonunda dört yılın en düşük seviyesine gerilemesinden bu yana bazı ekonomilerin açılmaya başlaması ve verilerin beklenenden iyi gelmesiyle yüzde 30 yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, 12. Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "Aldığımız parasal tedbirler, üretim ve finansal istikrarı destekleyerek bu dönemin en az hasarla atlatılmasını amaçlıyor." ifadelerini kullandı. Uysal, "Önümüzdeki dönemde ülkemizin ve ekonomimizin ihtiyaç duyacağı kararları hızlı bir şekilde almaya devam edeceğiz." dedi. Uysal, attıkları adımlarla finansal sisteme ve reel sektöre ihtiyaç duydukları likiditeyi uygun koşullarla sağlayarak finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanma sürecine destek olmayı hedeflediklerini kaydetti. TCMB Başkanı Uysal, "Ekonomide üretim ve finansal istikrarı destekleyerek bu dönemin en az hasarla atlatılmasını amaçlayan tedbirlerin finansal sektörün likiditesini ve kredi koşullarını desteklediğini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini koruduğunu gözlemliyoruz." ifadelerini kulandı.

USDTRY

 

Geçen hafta yurt içinde işsizlik oranı verisi takip edilirken, ABD’de enflasyon ve Fed Haziran ayı izlenmiş ve ardından Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in gerektiği sürece tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğu ve Mayıs ayında istihdamda toparlama göründüğünün altının çizildiği takip edilmişti. Geçen hafta ayrıca yurtiçinde sanayi üretimi %31,4 ile beklentilerin üzerinde daralırken ABD'de üretici fiyat endeksi Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0.4 artışla beklentiyi aştı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları kademeli olarak düşüşünü sürdürerek 1.9 milyondan 1.54 milyona indi. Açıklanan veriler ve gerçekleşen Fed toplantısı sonrası Dolar’ın birçok minör ve majör para birimi karşısında değer kazandığı gözlenirken haftanın son işlem gününde 6,84-6,85 barajını aşamadığı gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,84-6.85 seviyesini test etse de bu bölgeyi aşamadan haftayı tamamladığı gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,80, 6,77 ve 6,73 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,86, 6,89 ve 6,92 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Geçen hafta Dolar’da genel olarak gözlenen zayıflama ağırlıklı olarak paritede gözlenen yükseliş eğilimi ve Türk Lirası’ndaki değer kaybının etkisiyle EURTRY’de 7.7950 seviyesinin üzerine kadar yükselişler yaşandı. Fakat haftanın son işlem gününde Dolar endeksinde güvenli varlık alımlarıyla gözlenen yukarı yönlü hareketle birlikte paritedeki geri çekilme EURTRY’de de haftanın son işlem gününde geri çekilmenin yaşanmasına neden oldu. Bugün yurt içinde veri akışı sakin görünüyor. Türk Lirası kaynaklı hareketleri parite açısından takip edeceğiz.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,75 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,75 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,64, 7,62 ve 7,55 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,72, 7,75 ve 7,78 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan tüketici fiyat endeksi Mayıs ayında, aylık yüzde 0.1 düştü, yıllık bazda ise tahminlerin altında yüzde 0.1 arttığı takip edilirken, FOMC, iki günlük Haziran ayı politika toplantısında fonlama faiz hedefinde değişikliğe gitmeyerek politika faizini oy birliğiyle yüzde 0 - 25 aralığında bıraktı. Bankanın Haziran ayı politika toplantısının ardından Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in gerektiği sürece tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğunu ve Mayıs ayında istihdamda toparlama göründüğünün altını çizerken takip edilen gelişmeler ve Fed’in güvercin görünümünü sürdürmesi ile paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın sonuna yaklaşılırken Euro Bölgesi’nde zayıf veri akışı sürerken, ABD'de üretici fiyat endeksi Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0.4 artışla beklentiyi aştı. Haftalık İşsizlik maaşı başvuruları 1.9 milyondan 1.54 milyona geriledi. Fed toplantısı sonrası virüste ikinci dalga endişeleriyle Dolar’ın birçok minör ve majör para birimi karşısında değer kazandığı gözlenirken, Cuma günü paritenin 1.12’ye doğru aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1290 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1240 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1320, 1,1350 ve 1,1390 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1240, 1,1200 ve 1,1160 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Yatırımcılar, FED’in koronavirüs kaynaklı kasvetli ekonomik görünümüne dair yorumlarının hemen akabinde yeni bir koronavirüs dalgası korkusu ile birlikte güvenli varlık talebini artırmasıyla alıma yönelirken buna bağlı olarak geçen Cuma günü ons altın fiyatları yükseldi.

 

Yaklaşık 12 ABD eyaletinde COVID-19 vakalarında son zamanlarda görülen artış, testlerin arttığını kısmen yansıtırken bu eyaletlerin birçoğunda artan hastaneye yatışlar görüldü. Bu durum yeniden bir ekonomik kapanma endişesiyle Altın alımlarını artırdı.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1720 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın 1720-1713 bölgesi üzerinde yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1737, 1745 ve 1755 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1720, 1713 ve 1705 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Geçen haftanın Cuma hariç genelinde İngiltere’de zayıf ekonomik veri akışı izlenirken, ABD'de tüketici fiyat endeksi ve Fed Haziran ayı politika toplantısı takip edilmişti. Geçen hafta ayrıca ABD'de üretici fiyat endeksi Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0.4 artışla beklentiyi aştı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları kademeli olarak düşüşünü sürdürerek 1.9 milyondan 1.54 milyona indi. Cuma günü ise İngiltere’de gayri safi yurtiçi hasıla yıllık %24,5 daralma ile beklentilere göre daha kötü geldi. Sanayi üretiminde de yıllık bazda %24,4 düşüş beklentilerin ötesinde sonuç gösterdi. Açıklanan veriler ve gerçekleşen Fed toplantısı sonrası Dolar’ın birçok minör ve majör para birimi karşısında değer kazandığı gözlenirken, gün sonunda Sterlin’deki değer kaybıyla birlikte paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2470 seviyesinde tutunma gösterdiği izlendi. 1,2400 50 günlük hareketli ortalama seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2580, 1,2620 ve 1,2650 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2520, 1,2470 ve 1,2400 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 

USDJPY 

 

Geçtiğimiz hafta GSYH ve perakende satışlar verisi dışında Japonya’da nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de tüketici fiyat endeksi ve Fed Haziran ayı politika toplantısı takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde Japonya’da iş güven endeks gözlemi Ocak-Mart dönemindeki eksi 10,1’den, Nisan Haziran döneminde eksi 47,6’ya gerileyerek, son 11 yılın en düşük oranını gördü. ABD’de ise üretici fiyat endeksi Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0.4 artışla beklentiyi aşarken işsizlik maaşı başvuruları kademeli olarak düşüşünü sürdürerek 1.9 milyondan 1.54 milyona indi. Haftanın son işlem gününde Yen’in güvenli para birimi olarak Dolar’ın ağır basan duruşunu sürdürmeyi yeniden göstermesi ile paritenin dört günlük düşüşün ardından yukarı yönlü hareket ettiği izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 106.50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,60, 108.00 ve 108.50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,00, 106,60 ve 106,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

Geçen hafta Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından açıklanan verilere göre, ABD'nin ticari ham petrol stoklarında geçen hafta kaydedilen yaklaşık 8,5 milyon varillik artış petrol fiyatlarının düşmesine neden olurken, OPEC ve OPEC+’ın nisan ayında vardıkları günlük 9,7 milyon varillik petrol kesintisi anlaşmasını Temmuz ayının sonuna kadar uzatmaları küresel petrol fiyatlarının hızlı düşüşüne engel olduğu takip edilmişti. Haftanın devamında ise Petrol’ün, ABD'nin ticari ham petrol stoklarındaki artışa ek olarak gerçekleşen Fed toplantısı sonrası Fed’in ABD ekonomisinin toparlanması için önünde uzun bir yol olduğu şeklinde değerlendirmesi ile aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü fakat Cuma günü 37 Dolar destek seviyesinden tepki aldığı izlendi.          

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün düşüşte 37,00 Dolar seviyesinde destek bulduğu gözlendi. 37.00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 40.00, 41.00 ve 42,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 37.00, 35,40 ve 33,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Geçtiğimiz hafta oy birliği ile alınan Fed faiz kararı, takip edilen açıklamalar ve ardından virüste ikinci dalga endişelerindeki artışlar sonrası kurda dalgalanmalar devam ederken Ons Altın tarafında bu gelişmelerle yükselişin sürdürmesi ile Gram Altın’ın da Ons Altın’a benzer olarak yukarı yönlü hareketini devam ettirdiği izlenmişti. Fed toplantısı sonrası Dolar’ın birçok para birimi karşısında değer kazandığı gözlenirken kurdaki yükseliş ve Ons Altın tarafındaki geri çekilme doğrultusunda Gram Altın’ın da yukarı yönlü eğilimini koruduğu fakat son iki günde Türk Lirası’nın 6.85 seviyesinin aşamaması nedeniyle 383 TL’nin üzerine tutunma sağlanarak geçilemediği gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 377 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 377 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 381, 383 ve 385 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 377, 373 ve 368 TL destek seviyeleri takip edilmelidir.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’de otoyolda tanker patladı: 10 ölü, 115’den fazla yaralı
 
Türkiye'de korona virüs vakası 1.562 oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar yükselişte, Euro ve Sterlin değer kaybediyor
Yatırımcıların güvenli sığınak olarak artan dolar talebi üzerine Euro ve Sterlin değer kaybetti.
Petrol haftalık olarak düşüşe geçti
Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre küresel ekonomi koronavirüs pandemisinden ...
Yeni başkanın sınavı
İngiltere Merkez Bankası faiz kararını 18 Haziran Perşembe saat 14.00’te ...
 
Sanayi üretiminde Nisan’da Covid çöküşü
Türkiye’de Nisan ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış ...
Kuru kayısının kalitesi ve ihraç fiyatı 3 aşamalı planla arttırılacak
Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünlerinden kuru kayısının son 4 yıldır ...
138 Projeye 120 milyon lira hibe sağlanacak
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, IPARD-II Avrupa Birliği Kırsal ...
 
Asya Borsaları sert düşüşlerin ardından toparlanıyor
Asya borsaları haftanın son günü sabah saatlerinde, dünkü Wall Street'teki ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.
İkinci dalga endişesi ABD endekslerine sert satış getirdi
Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış bekleniyor(A1 Capital)
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri