Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EKONOMİ
12 Haziran 2020 Cuma - 15:28

Sanayi üretiminde Nisan’da Covid çöküşü

Türkiye’de Nisan ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %31,4 daralırken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %30,4 oranında azalma göstermiştir.

Sanayi üretiminde Nisan’da Covid çöküşü

Türkiye’de Nisan ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %31,4 daralırken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %30,4 oranında azalma göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %31,3 oranında daralma gerçekleşmiştir.

 

Pandemi etkisi ile beraber ani duruş gösteren üretimde yavaşlamanın boyunu tahmin etmek zordu. Nitekim tahminlerde de standart sapma oldukça fazlaydı. Buna karşın, temelde aslında beklenmedik denecek bir durum yok, sert bir daralma bekleniyordu. Daralma etkisini de Mart ayının ortasından itibaren hissediyorduk, nitekim Mart verisi sanayi üretiminde ani duruş etkisini de gözler önüne sermişti. Asıl en kötü etkilerin görüldüğü Nisan verisinde de Covid-19 etkisiyle talep ve iç tüketim kanallarına ek olarak dış ticaret pazarlarındaki olumsuzluğun da yansımalarını hep beraber görüyoruz.

 

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %13 daralırken, yıllık bazda %14,5 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %32,5 daralma görülürken, yıllık bazda ise %33,3’lük daralma gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %12,4 daralma görülmüş, yıllık bazda ise daralma %14,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda dayanıklı tüketim malı %41,7, sermaye malı %40,2, ara malı %30, dayanıksız tüketim malı %28,3 ve enerji %13,5 oranında azalmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıklı tüketim malı %49,3, sermaye malı %42,9, dayanıksız tüketim malı %31,5, ara malı %27,9 ve enerji %15,6 daralmıştır. Özellikle imalat sanayii, dayanıklı tüketim malı ve sermaye malındaki azalma dikkat çekmektedir.

 

Haziran ile beraber normalleşmenin başlaması ve ihracat pazarlarımızın başta Avrupa olmak üzere açılması ilerleyen dönemlerde kademeli toparlanmayı sağlayabilir. Ancak Mayıs verileri de, kapanma döneminin içinde olduğundan sanayi üretimi açısından anormal koşulları yansıtmaya devam edecektir. Ekonomik büyümenin seyrini tahmin etmek içim kullandığımız en önemli öncü gösterge sanayi üretimi, 2Ç20’de yaşanacak daralmanın oldukça sert olacağını göstermektedir. Yılın sonraki çeyreklerinde büyüme anlamında nasıl bir durumun söz konusu olacağı ise tamamen Covid-19 ile alakalı gidişata ve normalleşmenin sürekliliğine bağlı olacaktır. ABD’den gelen veriler ikinci dalga endişelerini artırıyor, ikinci dalga olmasa bile yeni dönemde ekonomideki kapasite kullanımının, üretim hızının, talebin virüs öncesi dönemden aşağıda olması itibariyle Covid koşullarının yansıması ve kırılganlık etkileri görülebilir.


Hibya Haber Ajansı

 
Uluslararası göç filmleri festivali pazar günü başlıyor
 
Çalışan çocukların yüzde 34,3’ü okula gitmiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuru kayısının kalitesi ve ihraç fiyatı 3 aşamalı planla arttırılacak
Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünlerinden kuru kayısının son 4 yıldır ...
138 Projeye 120 milyon lira hibe sağlanacak
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, IPARD-II Avrupa Birliği Kırsal ...
Asya Borsaları sert düşüşlerin ardından toparlanıyor
Asya borsaları haftanın son günü sabah saatlerinde, dünkü Wall Street'teki ...
 
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.
İkinci dalga endişesi ABD endekslerine sert satış getirdi
Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış bekleniyor(A1 Capital)
Petrolde ikinci dalga kaygısıyla yüzde 9 düşüş
Petrol piyasasında son 6 haftanın en keskin satış dalgası bugün gerçekleşti.
 
8.5 Milyon kişi geri dönemeyecek
Dün akşam ABD Merkez Bankası FED, toplantıda oy birliği ile faizde değişiklik ...
Türkiye salgının ilk dalgasını geride bıraktı
Salgınının Türkiye’deki seyrine ilişkin “Dünya ve Türkiye’de COVID-19 ...
Çiftçilerimize 780 milyon lira hasar tazminatı
Çiftçilerimize 780 milyon lira hasar tazminatı ödenecek narenciye’de aşırı ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri