ABD’den Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına ilişkin tarih verilmesi piyasaları tedirgin ederken, Rusya’nın bölgedeki tatbikatın bitmesi ardından kuvvetlerini geri çekmeye başladığını açıklaması geçici iyimserlik yarattı.
Ardından ABD, Rusya’nın kuvvetlerini geri çekse de, yerlerine takviyeler geldiğini açıklaması korkuyu tekrar ön plana çıkardı. Son olarak Perşembe günü ABD’den yapılan açıklamada Rusya ve ABD Dışişleri Bakanlarının gelecek hafta bir araya geleceği açıklandı. Bu açıklama piyasadaki panik havasını bir miktar da olsa azalttı.
“FOMC üye açıklamaları ve toplantı tutanakları”
FOMC toplantı tutanaklarında tehlikeli bölgeye ulaşan enflasyon vurgulanırken, bununla mücadele etmek için hızlı bir faiz politikası uygulanması gerekebileceği yönünde açıklamalar yer aldı. Açıklamalara göre bilançonun daraltılmasına yönelik kararların faiz artışından sonra alınması gerektiği vurgulandı.
FOMC üyesi Bullard da hafta içinde yaptığı açıklamalarda hızlı faiz artışının gerekliliğini vurguladı. Bullard bu tür bir yaklaşımın resesyona yol açma riskinin olmadığını, beklentilerin tahvil piyasasında fiyatlandığını belirtti.
FOMC üyesi Mester da Bullard’a benzer şekilde açıklamalar yaparak, bilançonun daraltılmasının hızlı şekilde olması gerektiğini ekledi.
“TCMB faizi değiştirmedi”
TCMB Perşembe günü gerçekleştirdiği para politikası beyanatında bir hafta vadeli repo faiz oranını 14%’te sabit bıraktığını açıkladı.
““ÖNE ÇIKANLAR”
“Blinken – Lavrov buluşması”
ABD’den yapılan açıklama önümüzdeki hafta Rusya ve ABD Dışişleri Bakanlarının Avrupa’da buluşacağı yönünde. Buluşma yaptırım ihtimalinin yoğunlaştığı hafta için kritik başlıklardan biri olabilir.
Riskin artışıyla birlikte ons altında Haziran 2021’den bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmıştı. Kıymetli metallerin yanı sıra petrol fiyatı için de söz konusu buluşma önemli olabilir.
“ABD’de yoğun veri akışı”
Hafta boyunca ABD’de birçok veri açıklanacak. Perşembe günü açıklanacak büyüme ve Cuma günü açıklanacak çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) verisi öne çıkabilir.
ABD’de 4. Çeyrek büyümesinin bir önceki çeyreğe göre 7% düzeyinde oluşması bekleniyor. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin ise Ocak ayında bir önceki aya göre 0,5%, geçtiğimiz yılına aynı dönemine göre 5,2% artması bekleniyor.
Bu verilerin yanı sıra hafta boyunca imalat ve hizmet PMI, tüketici güveni, dayanıklı mal siparişleri gibi öne çıkabilecek veriler takip edilecek.
“Avrupa’da PMI verileri izlenecek”
Hafta başında İngiltere ve Euro Bölgesi için açıklanacak imalat ve hizmet PMI verileri takip edilecek. Özellikle Almanya ve İngiltere tarafında açıklanacak sektör aktiviteleri ön plana çıkabilir.
“Yeni Zelanda Merkez Bankası faiz artırabilir”
Yeni Zelanda Merkez Bankası hafta ortasında para politikası beyanatını gerçekleştirecek. Yükselen enflasyon ile birlikte Banka’nın politika faizini 25 baz puan artırarak 1%’e çıkarması bekleniyor. Yoğun olarak 25 baz puanlık artırım beklentisinin yanında, 30% ihtimal olarak da 50 baz puanlık hamle potansiyeli görülüyor.
Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı