Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EKONOMİ
17 Şubat 2022 Perşembe - 12:48

Şahin piyasalar karşısında FED güvercin kaldı

Fed’in 26 Ocak’ta gerçekleşen toplantı tutanakları piyasaların beklentisine göre güvercin gerçekleşti. Tutanaklar sonrasında Fed’in Mart ayından 50 baz puanlık artış yapma ihtimali %50 altı olarak fiyatlanmaya başladı.

Şahin piyasalar karşısında FED güvercin kaldı

Fed’in 26 Ocak’ta gerçekleşen toplantı tutanakları piyasaların beklentisine göre güvercin gerçekleşti. Tutanaklar sonrasında Fed’in Mart ayından 50 baz puanlık artış yapma ihtimali %50 altı olarak fiyatlanmaya başladı. Tutanaklarda Mart ayında başlamak üzere hızlandırılmış bir faiz artırımı tartışıldığı, faiz artırımlarının 2015’e göre daha hızlı bir şekilde artırılmasının muhtemel olduğu metinde yer aldı. Piyasalar Fed’in yıl içerisinde her toplantıda bir faiz artırımı bekliyordu. Fakat faiz artırımı kararının toplantıdan toplantıya ve veriler doğrultusunda belirlenmesi kararlaştırıldığı görüldü. Fed’in bilanço daraltımı konusunda spesifik bir karar almadılar. Fed Başkanı Powell bilanço daraltımı için en az iki toplantıya ihtiyaç olduğunu belirtmişti.

TCMB Para Politikası Kurulu bugün saat 14:00’da toplanıyor. Foreks Haber’in anketine katılan ekonomistlerin tamamı haftalık repo faizinin %14 ile sabit kalmasını bekliyor. 2022 yıl sonuna ilişkin politika faizi tahmini, yıl sonuna kadar politika faizinin değişmeden korunacağı şeklinde oluştu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin politika faizinin artırılmayacağını belirtmiş olması ve TCMB’nin para politikasını liralaşma üzerine dizayn etmesi, politika faizinin uzun vadede de sabit tutulacağı beklentisini güçlendirmektedir. TCMB’nin faiz kararının kur ve faiz üzerinde nötr bir etkisi olmasını beklemekteyiz.

Dolar/TL’de dikkat çekmeye başlayan zayıflama. Döviz sepeti, Türk lirasına karşı son 3 gündür genişleyen işlem aralıkları ile yükseliyor. 13 Ocak’tan bu yana Dolar/TL’de 13.67 direncinden gelen satışlar etkili olurken, bu hafta içerisinde bu dirençten gelen satışlar sınırlı kaldı. TL’nin kendi iç dinamikleri içerisinde yaşadığı güçlenmenin zayıflaması, yurt içi yerleşiklerin Tl’ye geçişlerinin azalması ya da son dönemde iç talebi artıracak ekonomik adımlardan kaynaklanıyor olabilir. Yurt içi dinamiklerin zayıflarken, yurt dışı kırılganlıkların artması kurun 13.67 direncini kırıp 14’e doğru yükselmesine neden olabilir.  

Yıl içi zirveler için para girişi şart. Yurt dışı belirsizlikler, 2000 seviyesinin altından gelen dip alımlarının yine sınırlı kalmasına neden oldu. Dünkü sınırlı yükselişte işlem hacmi 4 Şubat’tan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. 2055 direnci, son bir haftada 3’ü dün olmak üzere 4 kere test edilmiş ve kırılamamış oldu. Dirençlerin kuvvetlenmesi, işlem hacminin yükselişte zayıflaması kısa vadede yeniden desteklerin test edileceğine işaret etmektedir. Kısa vadede 2014 ve 2009 geri çekilmede destek olabilir, direnç seviyesi olarak 2055 takip edilebilir.

Şubat vadeli BIST30 kontratı. Dün 2300 direnci bir kere daha zorlandı ve geçilemedi. Kapanışın bu kez 2284’ün altında gerçekleşmesi, bugün desteklerin test edileceğini işaret ediyor. MACD alım bölgesinde yükselirken, RSI alım bölgesinde olması pozitif görünümü işaret ediyor. 2300 direncinden desteklere geri çekilmeyi de güçlenmenin bir parçası olarak yorumluyoruz. Bugün 2225-2284 bandında yatay bir hareket bekliyoruz. Destek seviyelerimiz 2255 ve 2225, direnç seviyelerimiz 2284 ve 2300’dür.

Şubat vadeli Dolar/TL. Düşen kanal direncinden gelen satışlar etkili olmasıyla 13.675 yatay desteğinden kapanış gerçekleşti. 13.675 ile 13.79 arasında sıkışma, ilerleyen günler bir kırılmayı beraberinde getirecektir. Bu sıkışmanın sonu; trend içi gerilemenin devamını ya da bir trend değişimi şeklinde olacaktır. Destek seviyelerimiz 13.67 ve 13.52, direnç seviyelerimiz 13.79 ve 14.00’dür.

Kaynak:ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’in büyük amfibik uçağı AG600, uçuşa hazırlanıyor
 
Beijing Kış Olimpiyatları’nda 212 ayrı teknoloji kullanıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kıymetliler pozitif bir günü geride bıraktı
Altın önceki günkü Rusya Ukrayna krizinin sakinleşmesiyle birlikte satış ...
Faiz kararı öncesi değerlendirme
Yurt içi piyasaların bugünkü odak noktası TCMB politika faiz kararı olacak. ...
Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim
BIST100'ün ise güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. (Ziraat Yatırım)
 
Piyasaların yönü
Global enflasyonis baskılar ve FED faiz artırımı beklentileri gölgesinde ...
TCMB: Enflasyon artarken faiz düşük kalıyor
Enflasyonda gerçekleşmekte olan yükselişi izlemekle ve önümüzdeki aylarda ...
Piyasaların yönü
Global enflasyonis baskılar ve FED faiz artırımı beklentileri gölgesinde ...
 
Jeopolitik riskler piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor
Rusya – Ukrayna arasında yüksek seyreden gerilim ve jeopolitik endişelerdeki ...
Diplomatik denge arayışı
Rusya-Ukrayna anlaşmazlığını konu alan NATO ve AGİT toplantılarının üzerinden ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri