Saydan, “Türkiye ’de üretilen ilaçlar 2015’te yüzde 15 oranında artış gösterdi ve 6,85 milyar lira seviyesinde kaldı. Üretici fiyatlarına göre toplamda 15,87 milyar lira olan Türkiye ilaç pazarının yüzde 56’sı yani yarıdan fazlası ithal ilaçlardan oluşuyor. Artış bu şekilde devam ederse Türkiye bu konuda adeta bir rekora doğru koşacak” dedi.
EN ÇOK ARTIŞ GÜNEY KORE ’DE
Türkiye en fala ilaç ithalatını Almanya , ABD, Fransa İsviçre ve İngiltere’den yapıyor. Almanya’dan 2014 yılında 883 milyon dolarlık ürün ithal edilirken, 2015 yılında bu rakam yüzde 7 gibi az bir düşüşle 817 milyon dolara geriledi. 2015 yılında yüzde 64 ile en büyük artış Güney Kore ’de gerçekleşerek, 225 milyon dolarlık ithalat yapıldı. En az artış ise yüzde iki ile Danimarka’da oldu. Danimarka’dan 164 milyon dolarlık ürün ithal edildi. TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS ) Genel Başkanı Nurten Saydan,Hürriyet ’in sorularını yanıtlarken, ithalatın azaltılması için şu önerilerde bulundu :
ECZACI TEŞVİK EDİLMELİ
İlaç ithalatı Türkiye’nin milyarlarca dövizinin yurt dışına çıkmasına neden oluyor. Bu nedenle yerli ilaç üretimi ve kullanılması özendirilmeli. Vatandaşın bu konuda bilgilendirilmeli. İvedilikle reçetelerde etken madde yazılımına geçilmesi de gerekiyor. Hekim ve eczacılar yerli ilaç için teşvik edilmesi çok önemli. Aynı zamanda yerli ilaç için vatandaştan daha az katkı payı alınarak vatandaşın da bu projeye katılımı sağlanmalı. Devletin yerli ilaç sanayini desteklemesiyle hem dışa bağımlık azalacak, hem de ilaçta fiyat avantajı sağlanacak. İlaç dünyada çok önemli stratejik bir ürün. Bu yüzden bir ülke için en önemli öncelik, yerli ilaç üretiminin arttırılmasına yönelik tedbirlerin alınması olmalı. AB ülkelerini incelediğimizde, her ülkede jenerik ilacın ve yerli üretimin desteklendiğini görüyoruz. AB ülkelerinde reçetesini alıp eczaneye gelen hastalar, eczacıya bir istekte bulunmazlarsa eczacı, kendisine en uygun eşdeğer ilacı veriyor.
EŞDEĞER İLAÇ ANLATILMALI
Reçeteye yerli üretilen ilacı yazan doktor da bu ülkelerdeki yasal düzenlemeler sayesinde devletten teşvik alıyor. Elbette doktor, eczacı ve hasta zincirinin en önemli bölümü hastalar. Hastalara eşdeğer ilacı çok iyi anlatmak gerekiyor. Eşdeğer ilacın, orijinal ilaçla aynı şey olduğunun, ülke ekonomisi için yerli ilaç seçilmesi gerektiği anlatılmalı. Böylece bilinçli bir ulusal ilaç politikası oluşturabiliriz. Tedavi ve ilaç parasının bütçeye vereceği yükün azaltılması ancak yerli ilaç desteklenerek mümkün. Bu bağlamda eşdeğer ilacı yaygınlaştırmak için devletin biz eczane eczacılarına destek olması ve eczacılık camiasından yardım alması ve geleneksel eczane eczacılığının devam etmesini sağlaması gerekiyor.”