Ankara'da faaliyet gösteren 11 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile Büyükşehir Belediyesi arasında önceki gün Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda imzalanan protokol sırasında, ‘yerli alım’ konusu gündeme geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, Büyükşehir Belediyesi’nin satın almada Ankara’daki sanayiyi yeterince kullanmadığını belirterek, şunları söyledi:
ANKARA'DA ÜRETİLEN METROYU ANKARA HATLARINA KOYAMIYORUZ
“Ankara’nın kalkınması için gözden kaçan bir şey var. Büyükşehir Belediyesi’nin satın alma politikalarında, Ankara’daki sanayiyi yeterince kullanmıyoruz. Dünyanın en nitelikli iş makineleri, metro araçları Ankara’da yapılıyor. Bangkok’un metrosu Ankara’da yapılıyor. Ama Ankara’da Çinli bir metronun hizmete açılışı içimizi sızlatıyor. Ankara’da ürettiğimiz metro aracını Ankara’nın hatlarına koyamıyoruz. Bunun ayıbı hepimize yeter. Bunun dışında Ankapark’taki cihazları, araç ve gereçleri Ankara’dan teminine öncelik sağlamamız lazım. Türkiye’deki en önemli sanayi kenti Ankara. Bunu kendi ihtiyaçlarımızda kullanırsak; şehrimize, ülkemize, istihdama katkısı olur.”
SİNCAN ORGANİZE’DE 147 ARAÇ ÜRETİLİYOR
OSB başkanlarının konuşmasının ardından “Orhan Bey’in konuşması üzerine söz almak istedim” diyerek, tekrar kürsüye çıkan Başkan Gökçek, şöyle konuştu:
“Şu anda Ulaştırma Bakanlığı Sincan Organize’de 147 tane araç üretiyor. Ayrıca ASELSAN’la işbirliğimiz neticesinde 3 tane aracımız silme yenilendi. Önümüzdeki iki sene içerisinde Ankara’da monoray veya teleferik yoluyla ulaşımı rahatlatmak istiyoruz. İki tane şehir hastanemiz var. Bu hastanelerin bölgesindeki yoğun trafiğin monorayla giderilmesi istikametinde gayret sarf ediyoruz. Birçok firmayla da temasımız var. Ama buradaki şartımız, yap-işlet. Eğer organize sanayi bölgelerinde yap-işlet ile yapacak olan arkadaşlarımız varsa buradan açık çek; hemen oturalım, konuşalım. Ayrıca Dikmen ve yeni açılacak otogarımıza Mamak’a gidecek olan hattımız var. Bu hatlara monoray ya da teleferik olur, hangisini tercih ediyorsanız bizden size açık çek.”
YERLİ ÜRÜNE YÜZDE 15 FİYAT AVANTAJI
Öte yandan Bakan Özlü de yaptığı konuşmada belediyelerin yaptıkları alımlarda, yerli ürünleri tercih etmelerinin önemli olduğunu dile getirdi. Ankara’nın sanayi şehri olduğuna dikkat çeken Özlü, “Bugün Ankara’nın bir sanayi şehri kimliği kazanmasında OSB’lerimizin çok önemli bir rolü bulunuyor. Ankara’daki OSB’lerde 2002 yılına kadar üretime geçen parsel sayısı 5 bin 875 idi. 2003-2016 yıllarında ise 5 bin 285 parselde daha üretime geçildi. Bu noktada, Büyükşehir Belediyemizin sorumluluk alması, OSB’lerimiz için büyük bir değer taşıyor. Altyapı imkânları iyileşen OSB’lerimizde inşallah çok daha fazla yatırım ve üretim yapıldığına şahit olacağız. Belediyelerimizin yaptıkları alımlarda yerli ürünleri tercih etmeleri, milli savunmamıza katkı yapmalarını da çok önemsiyoruz. Bu konuda yerli ürünler lehine yüzde 15’e kadar olan fiyat avantajını, yeni ürün reform paketiyle yüzde 15 olarak sabitliyoruz” ifadelerini kullandı.
İSTİHDAMA DESTEK İÇİN ÜCRETSİZ ALTYAPI
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile 11 OSB Başkanı’nın imzaladığı ‘Başkent istihdamına destek için ücretsiz altyapı yatırım protokolü’nün hakemliğini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü yaptı. Protokole göre Ankara’daki OSB’ler ile sanayicilerin ve çalışanlarının çalışma ortamını iyileştirmek amacıyla Büyükşehir Belediyesi; OSB’lerdeki yol ve asfalt yapımı, kaldırım, sanat yapıları, çevre düzenlemesi, ağaçlandırma, bakım ve onarım çalışmalarını ücretsiz olarak gerçekleştirecek. Bunun karşılığında ise OSB’ler istihdamı artırarak, destek verecek.