Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
19 Ocak 2022 Çarşamba - 12:01

Finansal gelişmeler

Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1930 – 2020 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Finansal gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de pozitif yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1979.83 – 2086.27 arasında işlem gördü ve günü -5.08% değişimle 1979.83 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi yüksek seviyede gerçekleşti. Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1930 – 2020 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün Piyasalar açısından her anlamda zor bir günü geride bıraktık. Bir süredir, özellikle de yıl başlangıcından bu yana bahsettiğimiz üzere, gelişmiş ülke varlıklarında görülen ivme kaybı ve faiz hadlerindeki yükselişin teknoloji grubu önderliğinde kurduğu baskı son günlerde daha genele yayılır bir hal aldı.

18 Ocak gününde gerçekleşen global ve yerel varlıkların seyrine dair geniş yelpazede gerekçe sunmak mümkün olsa da hikâyenin merkezinde global faizlerdeki yükselişi ve yansımalarını görmek gerekiyor. Devam eden Rusya-Ukrayna-AB-ABD gerginliği de belirleyici unsur konumunda. Dün ABD ve Rusya dışişleri bakanlarının yaptığı görüşmenin ardından yüz yüze toplantı da Cuma günü Cenevre’de gerçekleştirilecek. Rusya varlıklarında görülen satış baskısına baktığımızda, RTS endeksi günü %7’nin üzerinde değer kaybı ile tamamlarken, Rus rublesi de %-1.12 ile takip edildi.

Faiz ve jeopolitik risklere dair endişelerin yanında farklı başlıklar da masada. Küresel enflasyondaki yükselişin Fed’i Mart ayındaki faiz artırım döngüsüne 22 yıl sonra ilk kez 25bp yerine 50bp’lık adımlarla başlatma ihtimaline yönelik tartışmalar içerisinde bulunduğumuz haftada daha şiddetli bir pozisyona geçti. Dün Eurodollar opsiyon kontratlarında gerçekleşen toplam işlem hacmi son 20 günlük ortalamasının 2 katı oldu. Traderler hali hazırda 2022 sonundaki federal fonlama faizi artışını 4x25bp olarak görmeye devam etmekle birlikte, endişelerdeki yukarı yönlü artış riski de etkisini hissettiriyor.

Hisse senetlerinde genele yayılır satış baskısı gözlendi. MSCI dünya endeksi günü %-1.64 düşüşle tamamlarken, gelişmekte olan ülke varlıklarındaki performans %-1.02 oldu. ABD seansında işlem gören Türkiye ETF’i günü (USD) %-6.33 ile tamamladı. BIST 100 endeksindeki kapanış son dilimde gelen ciddi satış baskısına paralel %-5.08 olurken, işlem hacmi 35.3 milyar TL, toplam el değiştiren hisse senedi sayısı ise 4.15 milyar adet oldu. Endeks 100 içerisinde 97 hisse değer kaybı sergilerken, sadece 3 hissede yatay performans takip edildi.

BIST’in dün Aralık ayının ikinci yarısından bu yana ilk kez devre kesici uygulaması ile karşılaşmasının ardından negatif baskı bugün de devam edebilir. Zira kapanış seansı yapılmadığından gün içerisinde alınan pozisyonların önemli kısmı kapatılamadı. Türk varlıkları özelinde majör bir negatif başlığın satışa dair tetikleyici unsur olarak öne çıktığını düşünmüyoruz. Tek başına Ukrayna-Rusya gerginliğinin de ciddi baskılanmada etkili olduğu fikrine katılmıyoruz. Evet, gerekçelerden birisi olmakla birlikte ana konumda olduğunu söylemek bize göre güç. Esas yapısal problemlerden birisi, yabancı yatırımcı payındaki ciddi düşük seviyelere karşı yerli tarafta Aralık ayındaki sert volatilitenin ardından görülen portföy küçülmesi ve getirdiği doğal temkinli yaklaşım, hacimlerin seans içerisindeki ani dalgalanmalarda bir anda kesilmesi ve kademelerin boşluklara işaret etmesi. Böylece özellikle vadeli işlemlerdeki eğilimin spot piyasayı da baskılaması olduğu kanaatindeyiz.

Piyasalar

Risk algısının zayıfladığı işlemleri muhtemelen bugün de takip edeceğiz. ABD’de bilanço sezonu içerisinde gelen banka finansallarında trading gelirleri kaynaklı düşüşlere son olarak dün Goldman Sachs katıldı. Küresel enflasyon yükselişi, merkez bankalarının daha sıkı bir pozisyonda sanılandan büyük adımlarla hareket etme ihtimali, ABD’de 2y tahvil faizinin %1.06’ya yükselmesi, Almanya’da 10y tahvil faizinin %0 sınırına yakınsayarak Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek noktaya ulaşması, Rusya-Ukrayna-AB-ABD gerginliği, NY Fed imalat aktivitesindeki gerilemenin Omicron kaynaklı endişeleri desteklemesi ve petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon beklentilerindeki bozulmayı ilerletme ihtimali kısa vade gündemi meşgul eden başlıklar olarak karşımıza çıkıyor. Bu sabah Brent petrolde işlemler $89 sınırında gerçekleşirken, Irak-Türkiye arasındaki petrol boru hattında gerçekleşen ve daha sonra kontrol altına alınan patlama da uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarına dair endişeleri bugün özelinde yukarı yönde yeniden baskılıyor. Spot Asya, vadeli Avrupa ve ABD endekslerindeki negatif baskının yerel varlıklara da yansımasını bekleriz. T

ürk lirası Amerikan doları karşısında %-0.68 performans sergilerken, BIST 100 endeksi kapanışı %-5.08 ile 1979 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi -26bp ve %23.09, ülke risk primi ise 556bp ile yatay seyretti.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kayıplarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %-1.03, FTSE 100 %-0.63, DAX %-1.01 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %-7.29 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde teknoloji grubundaki baskılanmanın devam ettiği görüldü. Dow Jones %-1.51, S&P 500 %-1.84 ve Nasdaq %-2.60 ile takip edilirken, Bovespa %0.28, Merval ise %-1.99 oldu.

Asya’da bu sabah satış baskısı sürüyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %-2.54, Hang Seng %-0.26, CSI 300 %-0.79 ve KOSPI %-0.96 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.3551 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

Fiyatlamalar BIST 100 endeksinde 1926-1886 seviyeleri destek, 2023-2038 ise direnç olarak izlenebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR paritesi işlemlerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1315-1.1290 destek, 1.1380-1.1420 ise direnç olarak izlenebilir.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
2022 beklentimiz
 
Soğuk havalarda vücudu ısıtan tavsiyeler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2022 beklentimiz
Tüm dünyada 2020 yılından bu yana etkisini sürdüren pandeminin 2022’ye ...
Dövizini bozduran şirketlere kurumlar vergisi istisnası geliyor
Mazars Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, dövizde yaşanan dalgalanmanın ...
Fed piyasaların odağında kalırken içeride Merkez bankası kararı takip edilecek
Volatilitenin zaman zaman yükselmeye devam ettiği süreçte yatırımcıların ...
 
Global faiz sorunu
Yeni yılın üçüncü haftasına başladık. Dün BİST100 endeksi çizgisini bozmadı ...
Türkiye’nin yurt dışı varlıkları, 2020 yıl sonuna göre % 20,3 oranında artışla 307,4 milyar doları buldu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) uluslararası yatırım pozisyonu ...
Yurtiçi piyasalar TCMB kararıyla şekillenebilir
GCM Yatırım Araştırma Departmanından Kudret Ayyıldır, yurtiçi piyasaları değerlendirdi.
 
Altın enflasyon verisi sonrası haftayı artıda kapatmayı başardı
Platin 960 dolar/ons seviyesinden başladığı haftayı 970 dolar/onstan tamamlarken ...
Yeni ekonomi perspektifi ve para politikası konvansiyonelliği
Yeni ekonomik dönemde düşük lira faiz oranlarına geçileceği, ihracat ve ...
10-14 Ocak haftası ekonomik seyir
Aralık ayında %13,58 artan TÜFE’nin Ocak 2022 tarihli TCMB piyasa katılımcıları ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri