Piyasa Yorumu:
Bu sabah BIST100’de aşağı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1386.09 – 1409.19 arasında işlem gördü ve günü +1.04% değişimle 1406.39 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi yüksek seviyede gerçekleşti. Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1395 – 1425 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.
Piyasalarda
Bugün Yılın üçüncü çeyreğine ilişkin fiyatlamaları dün itibarıyla geride bıraktık. Fed’e dair beklentilerin gerek çeyrek içerisinde gerekse sonuna doğru ivmesini artırır şekilde gündemi meşgul ettiği bu dönemde genel olarak risk iştahının kuvvetli seyrettiğini söylemek mümkün. Ancak, Eylül ayı başlangıcı ile birlikte yatırımcıların yaz tatili rehavetinden çıkış yapma istekleri ve pozisyonlardaki yeniden gözden geçirme eğilimi kar realizasyonunun boyutunda genişlemeye sebep oldu.
Hesaplamalarımıza göre, 3Ç içerisinde MSCI dünya endeksi %-0.35 düzeyinde sınırlı negatif performans sergiledi ve 5 çeyrek sonra ilk kez olumsuz kapanış gerçekleştirdi. Aynı dönem içerisinde MSCI GOÜ yine benzer şekilde 5 çeyrek aranın ardından ilk kez negatif tarafta yer alırken, performansı ise %-8.84 oldu. Avrupa kıtasına ait gösterge endeks ise (MSCI EU) USD bazında %-2.02 ile takip edildi ve GOÜ grubuna kıyasla nispeten dirençli kalmayı başardı. Söz konusu periyotta MSCI TR endeksi USD bazında %1.8 yükselirken, BIST 100 endeksi ise Türk lirası bazında %3.69, Amerikan doları bazında da %1.48 ile takip edildi. Çeyrek kapanışı esas alındığında USDTRY kuru %2.13 yükselirken, DXY %1.94, EURUSD ise %-2.34 ile izlendi.
Ekim ayı ve son çeyrek işlemlerinin ilk, içerisinde bulunduğumuz haftanın ise son işlem gününde risk iştahındaki zayıf yaklaşım genel hatlarıyla korunuyor. Çin’de 1 hafta sürecek olan uzun tatil bugün itibarıyla başlarken, Hong Kong piyasalarının da 1 Ekim işlemlerinde kapalı olduğunu not düşmek gerekiyor. Merakla beklenen ABD’nin borç tavanı limitine ulaşıp ulaşmayacağı konusunda ise varılan uzlaşıya paralel süre en az 9 hafta daha uzatılmış oldu. Başkan Biden’ın yasalaşması için çaba gösterdiği altyapı harcama paketinde ise henüz yasa yapıcıların anlaşması söz konusu değil.
Geride kalan günde çeyrek sonu işlemlerinin muhasebeleşme etkisi yakından hissedildi. Bu nedenle Ekim ayında global fiyatlamaların yeniden portföylerin gözden geçirilme süreci içerisinde olmasını düşünmeye devam ediyoruz. Fed’in önderlik ettiği ‘sınırlı parasal sıkılaşma eğilimi’ gelişmekte olan ülkeler nezdinde ise yine Fed öncesi ve sonrası şeklinde tüm hızıyla devam ediyor. 30 Eylül günü Çekya’da politika faizi beklentilerin üzerinde +75bp, Meksika ve Kolombiya’da ise beklentileri karşılar şekilde +25bp ile yukarı çekildi. Her 3 ülkenin sunduğu gerekçeler ise ortak: enflasyondaki yükseliş.
4 Ekim tarihinde OPEC’in üretime dair gözden geçirme toplantısı yapılacak. Öncesinde Beyaz Saray Sözcüsü Psaki’den gelen açıklamalar ise petrol fiyatları seviyesinin ABD için önemli olduğu ve OPEC ile temasta oldukları şeklinde. Petrol kontratları yeni günde hisse senedi piyasaları ile birlikte zayıf seyrediyor.
Piyasalar
Çeyrek sonuna ait muhasebeleşme eğilimi kimi pozisyonlarda daha farklı tabloların oluşmasına imkan tanıdı. Ancak, Ekim ayı başlangıcı ile birlikte pozisyonların yeniden ayarlanma sürecine devam etmesini bekliyoruz. DXY’nin 93.80/90 seviyeleri üzerindeki her fiyatlamasında 94.00-95.00 aralığının üst bandına doğru yaklaşma isteği korunabilir. ABD tahvil faizlerindeki geri çekilmeyi ise temelde iki gerekçeye dayandırıyoruz: i) güvenli liman talebinin Amerikan doları ile birlikte tahvillere de girişi sağlaması ii) borçlanma takviminin tamamlanması. Yerel varlıklar cephesinde ise daha önce paylaştığımız fiyatlama stratejimizi muhafaza ediyoruz: Hisse senetleri cephesi ile kur, CDS, tahvil ve eurobond fiyatlamaları beklentiler ve mevcut iskonto gözetildiğinde farklı eksenlerde fiyatlanmaya devam edebilir. Ancak, genel olarak ülke risk primindeki yükseliş ve politikaya dair beklentiler Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıkların potansiyellerinde baskılanmaya neden olacaktır. Türk lirası Amerikan doları karşısında üçüncü çeyreğin son işlem gününde yatay seyretti. BIST 100 endeksi kapanışı %1.04 yükselişle 1046 puan seviyesinden olurken, 10y tahvilde faizin son düzeyi -20bp ile %18.49’dan gerçekleşti. Ülke risk primi ise %1 yükseldi ve 432bp oldu. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıplarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.79, FTSE 100 %-0.31, DAX %-0.68 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları ise %1 ile takip edildi. Amerika kıtası işlemlerinde satış baskısının majör ABD endeksleri nezdinde devam ettiği görüldü. Dow Jones %-1.59, S&P 500 %-1.19 ve Nasdaq %-0.44 ile kapanış gerçekleştirirken; Bovespa %-0.11, Merval ise %1.01 düzeyinde performans sergiledi. Asya’da haftanın son işlemleri tatil etkisi gölgesinde zayıf seyrediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %-2.40 ve KOSPI %-1.52 ile fiyatlanmakta.
Fiyatlamalar
BIST 100 endeksinde 1382-1369 seviyeleri destek, 1416-1440 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.88-8.82 destek, 8.96-9.00 direnç olarak takip edilebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1530-1.1490 destek, 1.17 ise direnç olarak izlenebilir.
Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı