Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
29 Eylül 2021 Çarşamba - 10:23

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de yatay bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1379.13 – 1393.38 arasında işlem gördü ve günü -0.57% değişimle 1383.77 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi düşük seviyede gerçekleşti. Bu sabah yatay açılış ve sonrasında 1385 – 1410 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu:

Bu sabah BIST100’de yatay bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1379.13 – 1393.38 arasında işlem gördü ve günü -0.57% değişimle 1383.77 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi düşük seviyede gerçekleşti. Bu sabah yatay açılış ve sonrasında 1385 – 1410 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Geçtiğimiz haftanın en kritik gündem başlığı konumunda olan Fed toplantısının ardından küresel piyasalarda pozisyonların yeniden ayarlanma ve yeni döneme adapte olma çabaları devam ediyor. Mevcut resimde Amerikan dolarına yönelik talep zamana yayılır şekilde korunurken, tahvil faizlerinin biraz da beklentilerin üzerinde bir hızda yükseliyor olması hisse senetlerindeki satışların ivmelenmesine zemin hazırlıyor.

Hafta başlangıcında bahsettiğimiz en önemli konu olan ABD borç tavanı meselesine yönelik endişelerin arttığı görülüyor. 1 Ekim itibarıyla sınıra dayanacak olan Amerikan borçlanması öncesinde Kongre’de henüz Demokratların başarıya ulaşamadığı, Cumhuriyetçilerin ise inatçı pozisyonlarını korudukları tabloda değişiklik yok. Hazine Sekreteri Yellen’ın açıklamalarına göre ise, ABD Hazinesi’ndeki mevcut nakit ile gidilebilecek son tarih 18 Ekim. Bugün, gerçekleştirilmesi beklenen yeni oylama ile en azından borçlanmaya devam etmesi ve fakat borç tavanında değişiklik olmamasına yönelik çaba gösterilecek. Piyasalar elbette bu durumu da yakından izleyecek.

Küresel risk iştahındaki bozulma Amerikan hisse senetleri nezdinde şiddetini artırmış durumda. S&P 500 endeksinde Mayıs’tan bu yana en kötü performansın geride kaldığı görülürken, faizlerdeki artışın negatif etkilediği grup olan teknolojilerdeki performans ise Mart ayından bu yana en zayıf tablonun oluşmasına işaret ediyor. Amerikan 30y vadeli tahvil faizinde 10bp’dan fazla yaşanan yükseliş enflasyon beklentilerinin yanında Amerikan dolarına olan talebi de desteklerken, devam eden pandemi sürecindeki varyant aşaması tüketici güveninin üçüncü ay içerisinde de gerilemesine neden oluyor.

Son zamanların dikkat çeken fiyatlamalarından olan emtia grubunda değerlenen Amerikan dolarının ve stoklardaki değişimlerin etkileri kısmen petrol kontratlarında etkisini gösterdi. Her ne kadar Bloomberg emtia endeksindeki kapanış %0.64 primlenme ile 5 günlük yükselişin korunmasına işaret etse de Brent tipi kontratta gün sonu %-0.55 ile 5 gün sonra ilk kez değer kaybı şeklinde oldu. Söz konusu gelişmede API tarafından açıklanan haftalık stokların 4.1 milyon varil ile 8 hafta sonra ilk kez artıya geçmesi ve şayet bugün EIA tarafından da doğrulanması durumunda ise 7 ayın en yükseğinde gerçekleşmesinin etkili olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Global risk iştahının böylesi bozulma eğilimi içerisinde olduğu ortamda yerel varlıklardaki satış baskısı da PPK toplantısını takip eden süreçte ek katalizör ile sürüyor. Ülke risk primindeki artış 430-440bp aralığına gelirken, 10y eurobond faizinde (USD) %7 sınırına dün itibarıyla yaklaşılmış durumda. Gerek döviz işlemlerindeki hareketlilik gerekse CDS ve eurobond cephelerinin birlikte hareket etmesi yabancı çıkışı olduğu fikrini güçlendiriyor.

Piyasalar

Küresel piyasalardaki güvenli liman arayışı bir klasik olduğu üzere Amerikan doları talebini destekliyor. ABD’de devam eden Hazine borçlanmaları faizlerin yukarı yönde baskılanmasına ek katkı sağlarken, Fed’e dair yeni dönem hazırlıkları ve enflasyon beklentilerindeki yükselişin yeniden gündem oluşturması bu durumun ivmelenmesine imkan tanıyor. Dün Amerikan piyasalarındaki şiddeti yüksek satış baskısının ardından bu sabah Asya fiyatlamalarında da olumlu bir tablo karşımıza çıkmıyor. MSCI Asya endeksinde 6 haftanın en yüksek düşüşü yaşanırken, 6 çeyrek sonra ilk kez 2021 3Ç’de kapanışın negatif performans ile gerçekleşme riski dikkat çekiyor. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.60 ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %0.57 düşüşle 1383 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son seviyesi +13bp ile %18.72 olurken, ülke risk primi ise 436bp ile takip edildi. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları Rusya varlıkları hariç genele yayılır şekilde değer kayıplarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %-2.56, FTSE 100 %-0.50, DAX %-2.09 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %1.12 ile günü sonlandırdı. İşlem hacimleri bölgenin tamamında 5 gün ortalamalarının ciddi anlamda üzerinde gerçekleşti. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla zayıflamanın şiddeti artış gösterdi. Dow Jones %-1.63, S&P 500 %-2.04 ve Nasdaq %-2.83 ile günü sonlandırırken; Bovespa %-3.05 ve Merval ise %0.16 ile takip edildi. Asya’da satıcılı seyir bu sabah itibarıyla sürüyor. TSİ 08.35/ NKY 225 %-2.66, Hang Seng %- 0.35, CSI 300 %-0.87 ve KOSPI %-1.64 düzeyinde performans sergilerken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4701 ile sınırlı yuan zayıflaması şeklinde oluşmakta.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1382-1369 seviyeleri destek, 1416-1440 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.76-8.63 destek, 8.89-9.00 direnç olarak takip edilebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. Hafta sonu gerçekleştirilen Almanya seçimlerinin ardından SDP önderliğindeki koalisyon ihtimali kısa vadede EUR+ eğilimi sınırlı düzeyde de olsa destekleyebilir. EURUSD paritesinin genel olarak 1.17-1.20 bandında dalgalanmasını bekliyoruz. 1.1670-1.1610 destek, 1.1750-1.1800 ise direnç olarak izlenebilir.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Güne başlarken piyasalar
 
Kalp hastalarına koronavirüs aşısı uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güne başlarken piyasalar
Borsa İstanbul’da satışlar hakimdi. Güne yatay başlangıç yapan endekste ...
Altın haftaya yatayda başladı
Platin de günü yatayda kapatan bir diğer kıymetli maden olarak kayıtlara ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi haftaya alıcılı başlangıç yaptı.
 
Piyasaların yönü
Geçtiğimiz hafta TCMB’nin 100 baz puanlık faiz indirimi sonrasında TL ...
Dolarda zirve, BİST’te destek arayışı
Dolar/TL’de 8.80’nin üzerinde kalınması yeni faiz indirimlerine işaret ediyor.
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde Eylül ayına ait Kapasite Kullanım Oranı bir önceki ...
 
Haftalık piyasa takvimi 27 Eylül-1 Ekim 2021
Çin’de NBS İmalat Sektörü, Hizmet Sektörü ve Bileşik PMI, Caixin İmalat Sektörü PMI.
Uluslararası piyasalar raporu
Avrupa borsaları dünü İngiltere hariç yükselişle kapattı.
Haftalık gelişmeler
Çarşamba günü Fed faiz kararı açıklandı. Beklentiler dahilinde Fed politika faizini sabit bıraktı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri