Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de aşağı yönlü bir açılış bekliyoruz. Cuma günü, piyasa kapanışından sonra TL’de değer kaybı gözlemlendi. Bugün, piyasada volatil hareketler görülebilir. Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1450 – 1520 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.
Piyasalarda Bugün
Yeni hafta başlangıcını global piyasalardaki ağırlıklı satıcılı seyir, Amerikan dolarına olan talep, merkez bankası başkanlarının gerçekleştirecekleri konuşmalar ve Türkiye’de TCMB başkanı görev değişimi başlıkları gölgesinde gerçekleştiriyoruz.
TCMB Başkanı Naci Ağbal Cuma gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görevden alınırken, yerine Şahap Kavcıoğlu atandı. Hafta sonu takip edilen hareketli gündem sırasında yapılan ilk açıklamalarda yeni başkan Kavcıoğlu, mevcut politikaların devam edeceği sinyali verirken, Pazar günü banka genel müdürleri ile gerçekleştirdiği toplantıda da bu yöndeki mesajlarını tekrarladı. Türk lirası, beklenmeyen gelişme neticesinde Asya seansı işlemlerindeki açılışını %15’e yakın değer kaybı ile gerçekleştirirken, USDTRY paritesi 8.4707 seviyesini test etti. Sabah saatlerinde ise değer kaybı %10’lu seviyelerde takip edilmekte. Gün içerisinde Avrupa ve ABD seanslarındaki yatırımcı tepkisi kadar yerellerin takınacağı tavır da yakından izlenecek. Benzer şekilde yerel varlıkların en önemli ayağı olan BIST 100 endeksi işlemlerinde de açılışın aşağı yönlü olması, lira ve CDS performanslarına göre ilerleyen günler içerisinde fiyatlamaların dengeye oturması beklenebilir. Bu nedenle belirsizliğin etkili olduğu ve boşluklu açılışların gözlenebileceği bugün ve 23 Mart işlemlerinde yatırımcıların normal günlere kıyasla daha dikkatli davranmasını, kaldıraçlı pozisyon almamalarını ve süreçteki dengelenmeyi takip etmelerini öneriyoruz.
Yerel varlıklarda şok etkisi yaratan haber akışının yanı sıra global cephedeki eğilim de risk iştahındaki sendeleme durumunun devamına işaret ediyor. CFTC tarafından açıklanan veriler yatırımcıların geride kalan hafta içerisinde spekülatif pozisyonlanmada 10.3 milyar dolar uzun yönde Amerikan doları eğilimi gösterdiklerini ortaya koyarken, son 2 hafta içerisindeki rakam 16 milyar dolar, Şubat ayından bu yana ise 20 milyar doların üzerinde bir oluşuma işaret etmekte. Fed’e dair gelecek dönem beklentilerindeki kafa karışıklığının yanında global faiz hadlerindeki yükselişin, ilk çeyrek fiyatlamalarının etkisi ve reel faizlerdeki yükselişin yarattığı hedge etme isteğinin de mevcut durum üzerinde etkili olduğunu düşünüyoruz.
Yeni hafta gündeminde sık sık global merkez bankası başkanlarının açıklamaları ve yeniden ABD tahvil ihalelerine ait takvim gündemde olacak. Bugün, yarın ve Çarşamba günü Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları yakından izlenirken, özellikle yarın Hazine Sekreteri Yellen ile birlikte Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ne birlikte katılım sağlayacakları oturum bir adım öne çıkmakta. Fed’in bankalara bilançolarında tutmak zorunda oldukları Hazine kağıtları yükümlülüklerine yönelik düzenlemesi olan SLR’de 31 Mart itibarıyla pandemi sürecinde getirdiği kolaylığı uzatmayacağını açıklaması kısa vadede tahviller üzerindeki satış baskısının devam etmesine neden olabilir. Hafta içerisinde Amerikan Hazinesi 2, 5 ve 7y vadeli kağıtların ihraçlarını gerçekleştirecek. Özellikle Şubat ayındaki dalgalanmanın ardından 7y vadeli kağıdın performansı yakından izlenecek.
Piyasalar Global faiz hadlerindeki yüksek ve volatil seyir devam ederken, Amerikan dolarına olan talebin spekülatif yatırımcılar nezdinde son hafta işlemleri itibarıyla artış göstermesi, bu durumun da ağırlıklı portföylerde verilen JPY pozisyonlarının azaltılması kanalı üzerinden olması ihtiyatlı duruşun hisse senedi piyasalarına kıyasla FX işlemlerinde hali hazırda devam ettiğini gösteriyor. DXY Asya seansında 92.00 seviyesinde oluşurken, EURUSD paritesi üzerindeki baskının bölgeye dair aşılama sürecindeki aksaklıklar ve yeniden açılışların getirdiği vaka sayılarındaki artış nedeniyle bir süre daha devam edebileceğini değerlendiriyoruz. Paritede teknik anlamda haftalık kapanışın 1.1945 seviyesi üzerinde olmadığı resimde 1.17 bölgesi civarında dengelenme ve yeniden euro uzun pozisyonların artış göstermesi beklenebilir. Bugün Almanya’da Başbakan Merkel’in yerel yöneticilerle gerçekleştireceği toplantı ve alınan kapanma önlemlerinin +4 hafta daha uzatılması teklifi yakından izlenebilir. Hafta içerisinde ise bölgedeki son ekonomik momentumu gösterecek olan PMI rakamları yatırımcıların gündeminde olacak. Haber akışının ardından Türk lirası cinsinden fiyatlanan varlıklarda kısa vadede dalgalanma olmasını normal karşılamakla birlikte fiyatlamaların ilerleyen günlerde belirli seviyelerde dengeye oturacağını düşünüyoruz. Hafta ortasında gerçekleştirilecek olan AK Parti Kongresi yakından izlenebilir. Türk lirası Amerikan doları karşısında PPK kararı sonrasındaki ilk iş gününde %1.44 değer kazancı gösterirken, BIST 100 endeksi kapanışı ise %1.4 düşüşle 1528 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %14.06 olurken, ülke risk primindeki kapanış ise 308bp ile takip edildi. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kayıpları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %-0.79, FTSE 100 %-1.05, DAX %-1.05 ve Rusya grubu (RTS, USD) %-0.99 ile takip edildi. Amerika kıtası işlemlerinde ağırlıklı Avrupa seansına paralel bir seyir gözlendi. Majör ABD endekslerinde kapanışlar Nasdaq’ın %0.76’lık primlenmesi hariç negatif tarafta yer alırken, Dow Jones %- 0.71, S&P 500 ise sınırlı kayıpla %-0.06 ile günü tamamladı. Türev işlemlerdeki vade sonu etkisiyle işlem hacimleri artış gösterirken, Dow Jones cephesinde son 5 günlük ortalamasının %119 üzerinde yer aldı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %1.21 yükselirken, Merval ise %0.78 değer kazandı. Asya’da hafta başlangıcı karışık bir resim oluşumuna işaret ediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %-1.84, Hang Seng %-0.23, CSI 300 %0.68 ve KOSPI %-0.10 ile takip edilirken, USDCNH paritesi offshoreda 6.5105 ile yuanda değer kaybını işaret etmekte.
Fiyatlamalar
Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklarda son gelişmeler ışığında kısa vadede dalgalanma, devam eden süreçte ise dengelenme olmasını bekliyoruz. Fiyatlamalar tam olarak oturana dek yeni pozisyon açılmamasını, kaldıraçlı pozisyonların azaltılmasını ve hatta kapatılmasını öneriyoruz. BIST 100 endeksinde haftalık kapanış açısından 1445 puan seviyesi yakından izlenebilir. Kur ve faiz cephelerinde ise son dönem gerçekleşen uzun yönlü yabancı yatırımcı pozisyonlanmasının ne ölçekte tepki vereceği ve yerellerin takınacağı tavır seviyelerin oluşumunda belirleyici olacak. Hisse senetlerinde ise %45 seviyesinde bulunan düşük yabancı payı ve son 8 haftada gerçekleşen 1.2 milyar dolar çıkış (TCMB verileri) kredili işlem yapan yerel yatırımcıların tutumlarını bir adım öne çıkarmakta. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta. EUR negatif yaklaşım ilk çeyrek işlemleri tamamlanana dek devam edebilir. Bu durumda 1.16-1.17 bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını bekleriz. 1.1850/45 seviyeleri destek, 1.1930-1.1990 ise direnç olarak izlenebilir.
Kaynak:Deniz Yatırım - Orkun Gödek
Hibya Haber Ajansı