Fed’den sürpriz çıkmazken TCMB beklentilerin üzerindeki faiz artışı ile sürpriz yaptı. TCMB’nin bu kararı sonrası TL’nin hızlı bir şekilde değer kazandığı görüldü. Her iki merkez bankasının da kararları geride kaldıktan sonra hisse senedi piyasalarında kar realizasyonları dikkat çekti. Cuma gecesi piyasalar kapandıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, görevden alındı. Ağbal'ın yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı kararı ile Türkiye bir süredir gündemde olan İstanbul Sözleşmesi’nden de ayrıldı.
TCMB her anlamda sürpriz oldu
Geçtiğimiz hafta gerçekleşen toplantıda TCMB politika faizini 100 baz puanlık beklentilerin üzerinde 200 baz puan arttırarak %19,0’a çekti. Kararın gerekçesinde küresel finansal piyasalardaki dalgalanma öne çıktı. TCMB kararın gerekçesini, yükselen küresel enflasyon beklentilerine bağlı olarak gelişmiş ülke para politikalarına ilişkin belirsizlikler ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanma olarak açıklarken, son dönemdeki kredi talebindeki canlanmaya da dikkat çekildi. TCMB, iç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler gibi risk faktörlerini öne çıkararak, söz konusu gelişmelerin enflasyon görünümü üzerinde oluşturduğu yukarı yönlü riskler nedeniyle, “önden yüklemeli” ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildiğini ifade etti. Bu karardan iki gün sonra ise hafta sonuna girdiğimiz ilk saatlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alındığı duyuruldu. Yerine ise Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. Hafta sonu banka genel müdürleriyle bir araya gelen yeni Başkan Kavcıoğlu’nun basına yansıyan haberlere göre TCMB'nin birinci önceliğinin enflasyonla mücadele olmaya devam edeceği ve politika değişikliği olmayacağı yönünde mesajlar verdiği dile getirildi. Hafta sonunun ardından Asya işlemlerinde TL’de ilk fiyatlamalar aşırı volatil olurken bu bölümde 8,40’ın üzerindeki rakamlar görüldü. Sabah saatlerinde Dolar/TL kurunun 8,00’in biraz üzerinde dengelendiğini gördük. Bu hafta piyasanın bu değişim sonrası verilecek mesajlar ve iç siyasetteki gelişmeler etkisinde volatil bir seyir izlemesi olası görünüyor. Bunun birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çarşamba günü partisinin kongresinde yapacağı konuşmanın 2023’ün manifestosu olacağını, gerek insan haklarıyla ilgili reform paketi, gerekse ekonomi paketini kapsayan çok daha geniş anlamda bir konuşma planladığını ifade etti. Bu gelişmeler çerçevesinde bu hafta artması muhtemel volatiliteye karşı temkinli olmak gerektiğini düşünüyoruz.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
Geçen hafta merkez bankalarının toplantıları ön plandaydı. Özellikle küresel çapta Amerikan Merkez Bankası (Fed) ile yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantıları yakından takip edildi. Fed toplantısının ardından yayınlanan projeksiyonlarda büyüme ve enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü revizyonlar görülürken, 2023 yıl sonuna kadar faizlerde bir artış beklenmemesi risk iştahını destekledi. Ancak küresel çapta devam eden enflasyon endişeleri ABD uzun vadeli tahvil faizlerinde yükseliş eğiliminin devam etmesine neden oldu. Küresel çaptaki aşılama çalışmaları ve kademeli normalleşme risk iştahını destekleyebilecek gelişmeler arasında yer alırken, enflasyon endişeleri ve tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimi kısa vadede en önemli risk unsurlarıdır. Geçen hafta perşembe günkü TCMB faiz kararı sonrasında Türk Lirası’nda değer kazanımları ön plana çıktı. Cuma günü piyasaların kapanışının ardından ise Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevinden alınarak, yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. TCMB’nin yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu, ilk açıklamasında TCMB'nin enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarının etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğini belirtti. Hafta sonunun ardından Asya seansında sığ piyasada volatilite oldukça yüksek seyrederken, yeni haftanın ilk gününde TL’deki sert değer kaybı gözleniyor. Ayrıca son dönemde Türkiye’nin iç siyasetindeki gelişmeler ile dış ilişkilerindeki seyir de gündemdeki yerini ve önemini korumaktadır. S-400 konusunda son haftalarda karşılıklı açıklamalar ABD – Türkiye ilişkilerini ön planda tutarken, bu hafta 25 – 26 Mart tarihlerinde gerçekleşecek olan AB Liderler Zirvesi ve bu zirveden Türkiye ile ilgili çıkabilecek olası kararlar yurt içi piyasaların izlediği önemli konu başlıkları arasında yer alacaktır. Yeni haftada yurt içinde işsizlik oranı, tüketici güveni, TCMB PPK toplantı özeti ve reel kesim güven endeksi; Euro Bölgesi’nde cari işlemler dengesi, öncü PMI rakamları ve tüketici güveni; ABD tarafında ise mevcut ev satışları, yeni konut satışları, öncü PMI rakamları, 2020/4Ç GSYH, haftalık işsizlik başvuruları, kişisel gelir/giderler ve Michigan tüketici güveni açıklanacaktır.
Kaynak:Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı