Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
16 Şubat 2021 Salı - 10:49

Ekonomik gelişmeler

Asya’da tatil etkisi dışında açık olan piyasalarda iyimserlik devam ediyor. TSİ NKY 225 %2.02, Hang Seng %1.60 ve KOSPI %0.38 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.4085 ile kritik eşik etrafında oluşmaya devam ediyor.(Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün, TL’deki değerlenmenin ana endekse pozitif etki yaptığını söyleyebiliriz. Benzer küresel endekslerde olumsuz bir seyir görmedikçe BİST100’ün de yukarı yönlü hareketinin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1550 – 1580 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün Küresel ve yerel piyasalarda hafta başlangıcı nasıl beklendiyse o şekilde gerçekleşti. Öyle ki yüksek risk iştahı Asya’nın büyük bir kesiminde ve ABD’de endekslerin kapalı olmasına rağmen global piyasaların geneline yayılır biçimde fiyatlamalara yansıdı. Yeni günde ABD işlemleri yeniden sahnenin ana aktörü olarak geri dönüş gerçekleştiriyor. Resmin bütününde değişen pek bir şey yok: Vadeli endeksler hisselerde primlenme, tahvil faizlerinde ise yükseliş patikasının korunduğunu gösteriyor. Tek bir farkla; enerji piyasasındaki gelişmeleri atlamamak şartıyla.

Bir süredir bahsettiğimiz risk iştahı göstergesi değişimi artık fiyatlamalar üzerindeki etkisini iyiden iyiye artırmış durumda. Petrol fiyatlarının global toparlanmayı satın alır şekilde gelecek dönem iyimserliğini yansıtması 2020’nin ortasından bu yana takip edilen EUR, GBP, ons altın ve JPY değer kazanımlarının gösterge niteliğinde olması özelliğini ciddi anlamda azaltmış durumda. Nitekim hafta başlangıcı işlemleri de bu eksende gerçekleşti. ABD’de takip edilen soğuk hava koşulları, özellikle de Texas’daki dondurucu kutup soğuklarının arz yönlü riskleri doğurması ve petrol cephesinde günlük kısıntıları gündeme getirmesi enerji grubunun geneline yayılır şekilde fiyatların yükselişine zemin hazırladı. Petrol kontratları ile başlayan furya doğal gaz ile devam ediyor. BN haberine göre, Oklahoma’da doğal gaz fiyatlarının geçtiğimiz Çarşamba gününden bu yana yükselişi %4000 seviyesinde gerçekleşmekte.

Risk algılamasında pozitif değişimin bir diğer ayağı kuşkusuz global aşılama performansındaki ivmeden kaynaklanıyor. Aşılama/vaka rasyosunun 1.5x düzeyinde gerçekleşmesi sürece dair iyimserliğin artan hızda korunmasına imkan tanıyor. İngiltere’de ilk etap için hedeflenen 15 mio kişi aşılamasına ulaşılması ülkede kimi önlemlerin gevşetilmesi için de hükümetin adım atmasına kolaylık sağlıyor. Planlanan, 8 Mart tarihinde okulların açılması. Ekim ayından bu yana ilk kez günlük vakaların 10 bin kişi seviyesi aşağısında oluşması bu durumu teyit ediyor. Benzer gelişme ABD için de geçerli; vakalar son 1 ayın düşüğünde seyretmekte.

ABD piyasaları uzun hafta sonu tatilinden geri dönüş gerçekleştirirken temada değişiklik bulunmuyor. Vadeli hisse senedi endeksleri pozitif yönlü açılışı işaret ederken, tahvil faizlerindeki yükseliş ivmesini artırmış durumda. 10y vadeli gösterge kağıtta bu sabah Asya işlemlerinde takip edilen seviye %1.24 ile Şubat 2020’deki pandemi öncesi noktayı göstermekte. Son 1 ay içerisinde sıklıkla paylaştığımız düşüncemizi yinelemekte fayda olabilir: Haftalık kapanışın %1.13 seviyesi üzerinde gerçekleşmesi ‘koşulların da uygun hale geldiği ortamda’ %1.32 bölgesini potansiyel olarak karşımıza çıkarmakta. Şu an için risk iştahını destekleyen ana unsur olan reflasyon teması açısından tek eksiğimiz Amerikan dolarındaki değer kaybı ve EURUSD paritesindeki yükseliş. Mevcut resmin DXY’de <90.00, EURUSD cephesinde ise 1.2180-1.22 bölgesi üzerini işaret ettiğini düşünüyoruz. Bu nedenle yerel varlıklarda risk iştahının korunmasını ve global eğilime paralel bugün de hareket etmesini bekleriz. Ek olarak, TCMB’nin şahin duruşu liranın yükselen emtia fiyatları ortamında önemli bir direnç göstererek yoluna devam etmesini mümkün kılıyor.

Piyasalar Tüm iyimser beklentilerin aksine Ocak ayı işlemleri global çapta net bir yükseliş patikasına işaret etmekten uzan bir resim çizdi. Bilhassa ABD’de bireysel yatırımcıların yarattığı oynaklık farklı diğer varlık gruplarındaki likit yaratma isteğini tetiklerken, kısa vadeli işlemlerin de mevcut patikasından sapmasına zemin hazırladı. Öte yandan aralarında bizim de yer aldığımız belirli bir kesimin Şubat ayı başlangıcında savunduğu ‘ihtiyatlı duruş’ pozitif yaklaşımın artan ivme ile yeniden sahne alması sonucunda kısa sürede rafa kalktı. Geride kalan hafta içerisinde EPFR datalarına göre global fonlara 71 milyar dolar giriş düzeyinde rekor yüksekte giriş gerçekleşirken, söz konusu rakamın tek başına 58 milyar dolarlık kısmı hisse senedi kalemi üzerinden oldu. Daha önemlisi ise likit fonlara park etmiş durumda olan 11 milyar dolarlık kısmın daha çözülerek daha aktif varlıklara yönelmesi oldu. Bu nedenle 1Ç sonrasında GSYH görünümünün global çapta daha iyi bir makro veri seti ile desteklendiği ortamda 4 trilyon dolar üzerindeki likit fon rakamının potansiyel yeni girişler için kapıda beklediği farklı bir tablonun söz konusu olabileceğini yinelemek isteriz. Liranın global koşulların da elverdiği patikada TCMB’den aldığı destek ile primlenmesi USDTRY paritesinde 7.00 seviyesinin nihayet aşağı yönde geçilmesini mümkün kılarken, DXY’de <90.00 hareketini takip edecek olursak 6.85 bölgesine ulaşmak çok uzun bir zaman almayabilir. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.02 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %1.56 primlenme ile 1562 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +2bp ile %13 olurken, ülke risk primi 286bp seviyesine gerileyerek pandemi öncesi noktadaki eğilimini sürdürdü. EMEA bölgesi endekslerinde değerli GBP yaklaşımının genel risk iştahını desteklemenin yanında İngiltere hisse senetlerine olan ciddi pozitif katkısının etkileri takip edildi. Euro Stoxx 50 %1.04, FTSE 100 %2.52, DAX %0.42 ve Rusya (RTS, USD) grubu %2.35 düzeyinde performans sergilerken, işlem hacimlerinin de son 5 gün ortalamalarının %10-20 aralığında değişen değerlerle arttığı görüldü. Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endeksleri tatil etkisi nedeniyle kapalı konumda olurken, açık konumdaki gelişmekte olan ülke varlıklarından Şili ve Kolombiya’nın sırasıyla %0.46 ve %0.25 yükseldiği görüldü. Bovespa ve Merval ise işlem görmedi. Asya’da tatil etkisi dışında açık olan piyasalarda iyimserlik devam ediyor. TSİ NKY 225 %2.02, Hang Seng %1.60 ve KOSPI %0.38 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.4085 ile kritik eşik etrafında oluşmaya devam ediyor.

Fiyatlamalar BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz. 1555-1520 puan seviyeleri destek, 1570-1580 ise direnç olarak izlenebilir. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 6.92-6.85-6.82 seviyeleri destek, 6.97-7.09-7.12 ise direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ediyor. ECB ve faiz indirimine dair spekülatif haber akışının kalıcı euro zayıflaması için yeterli olmadığını düşünüyoruz. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın ortauzun vadede korunacağı kanaatindeyiz. Kısa vadede ise stresin bir miktar daha sürmesini bekliyoruz. 1.2050-1.1945 destek, 1.2180-1.22 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Cem Bölükbaşı Formula 3’te başarılı performansını sürdürüyor
 
Doğal afetler 2020'de 268 milyar dolarlık ekonomik kayba neden oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küresel piyasalar
Dün Avrupa piyasalarında, İngiltere piyasalarında %2’yi aşan yükseliş ...
DOLAR/TL gerilerken, borsa dirençleri kırıyor
Dolar/TL’de geri çekilme devam ediyor. Dün 7.00 desteğinin aşağısını kıran ...
USDTRY 7 altında
Piyasaların risk algısı pozitif olurken, yatırım temasında parasal genişleme ...
 
Türkiye genelinde 2021 Ocak ayında 70 bin 587 konut satıldı
Türkiye genelinde konut satışları 2021 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ...
Piyasalarda bugün
TCMB Faiz Kararı Perşembe günü açıklanacak.
TCMB pas geçiyor
Piyasalarda Fed’in bilançoyu gerektiği kadar büyütme sinyali öne çıkmaktadır.
 
Bu hafta ne oldu
Geride bıraktığımız haftada yurt içinde sanayi üretimi ve cari denge verileri ...
Büyüme güçlü, ancak sektörler arası ayrışma artıyor
Aralık ayı sanayi verisi parasal sıkılaşmaya rağmen ekonomideki canlanmanın ...
Sanayi üretimi yıllık %9,0 arttı
Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2020 ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri