Küresel piyasalarda fiyatlamalar: İngiltere’de güçlenen normalleşme beklentileri öncülüğünde alıcılı seyir izledi
Dün piyasalarda neler oldu?
Dün Avrupa piyasalarında, İngiltere piyasalarında %2’yi aşan yükseliş öncülüğünde alıcılı seyir görüldü. Salgına karşı 15 milyon kişinin aşılandığı İngiltere’de bu sürecin olumlu ilerlemesi, normalleşme beklentilerini de pekiştirdi. Başbakan Johnson da, kapanma tedbirlerinin geri alınmasının ihtiyatlı ve geri dönülmeyecek bir karar olacağını vurguladı. Johnson ayrıca, 8 Mart'ta okulları açmak için ellerinden gelen herşeyi yapacaklarını belirtirken, ekonominin yeniden açılması için mümkün olan en yakın tarihi belirleyeceklerini ifade etti. CAC 40 endeksi %1,45 yükselirken, DAX endeksi %0,42 artıda kapandı. Sektörler tarafında da genel olarak tüm sektör hisselerinin alıcılı seyir izlediği takip edildi.
Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasaları, Nikkei ve Hang Seng endekslerinde %2’ye varan yükselişler öncülüğünde alıcılı seyir izliyor. Aşılama programlarındaki ilerlemeler ve özellikle ABD cephesinde piyasaları memnun edecek düzeyde bir teşvik miktarının açıklanarak pandemi krizinin ekonomi üzerindeki yansımalarının bertaraf edileceği yönündeki beklentiler fiyatlamaların temelini oluşturuyor. Bu iyimserlik paralelinde ABD getiri eğrisinin son 5 yılın en dik halini aldığını ve VIX endeksinin 20 seviyesinin altına gerilediğini belirtmek isteriz. ABD vadeliler cephesinde de bu sabah pozitif görünüm hakim
Bugün yurt dışında Euro Bölgesi’nde büyüme ve ZEW ekonomik hissiyatı verilerine ek olarak ABD’de New York Empire State imalat endeksi verileri takip edilecek. Euro Bölgesi 4Ç20 büyüme verisinin çeyreksel ve yıllık bazda sırasıyla %0,7 ve %5,1 daralmalar olarak teyit edilmesi bekleniyor. Ocak ayında aylık bazda 3,9 puan artışla 58,3 seviyesine yükselen ZEW ekonomik hissiyatı verisi için piyasa beklentisi bulunmuyor. ABD cephesinde de Ocak ayında aylık bazda 1,4 puan düşüşle 3,5 seviyesine gerileyen NY Empire State imalat endeksi verisinin Şubat ayında 2,5 puan artış kaydederek 6 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Gelecek gündemde neler var?
Bu hafta ABD’de ÜFE, konut, üretim, perakende satışlar, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve PMI verilerine ek olarak Ocak ayı FOMC toplantı tutanakları takip edilecek. Aralık ayında manşet ve çekirdek bazda sırasıyla aylık bazda %0,7 ve %1,4 gerileyen perakende satışlar verisinin her iki bazda %0,8 artış kaydetmesi bekleniyor. Diğer yandan, sanayi üretimi verisinin aylık bazda %0,4 artış kaydetmesi beklenirken, Philly Fed Şubat ayı verisinin 6,7 puan düşüşle 19,8 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. ÜFE verisinin de manşet ve çekirdek bazda verinin yıllık olarak artışını sürdürerek sırasıyla %0,8 ve %1,1 seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor. PMI verileri cephesinde imalat PMI öncü verisinin Şubat ayında aylık bazda 0,7 puan düşüşle 58,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Hizmet PMI verisinin de 0,3 puanlık ılımlı düşüşle 58 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Euro Bölgesi’nde tüketici güveni ve PMI verileri izlenecek. PMI verileri tarafında imalat verisinin Şubat ayında aylık bazda 0,6 puanlık ılımlı artışla 46 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Hizmet verisinin de 0,2 puan hafif yükselişle 48 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. PMI verilerine yönelik öngörülerin bölge ekonomisinin devam eden kısıtlamalar nedeniyle ABD ekonomisinden negatif ayrışmasını sürdüreceğine işaret ettiğini gözlemliyoruz. Asya özelinde Japonya’da üretim, makina siparişleri, ulusal TÜFE ve PMI verileri izlenecek. Çin’de ise veri akışı sakin seyredecek.
Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı