Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
3 Kasım 2022 Perşembe - 11:20

Ekim ayı enflasyonu beklentilere paralel

Ekim ayında TÜFE %3,60 olan beklentilerin hafif altında %3,54 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Eylül ayındaki %83,45 seviyesinden Ekim ayında %85,51 seviyesine yükseldi.

Ekim ayı enflasyonu beklentilere paralel

Ekim ayında TÜFE %3,60 olan beklentilerin hafif altında %3,54 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Eylül ayındaki %83,45 seviyesinden Ekim ayında %85,51 seviyesine yükseldi. Gıda enflasyonu yıllık bazda %93,05 seviyesinden %99,05 seviyesine, çekirdek enflasyon ise %70,45’e çıktı. Ekim ayında enerji tarafındaki artış ile birlikte alkol ve tütün zamlarına ek olarak kur sepeti tarafındaki artış ile enflasyon yükselmeye devam etti.
 

ÜFE ise aylık bazda %7,83 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %151,50 seviyesinden Ekim ayında %157,69 seviyesine yükselmiş oldu.
 

 

TÜFE tarafında aylık bazda giyim ve ayakkabı %8,34, gıda ve alkolsüz içecekler %5,09, ev eşyası %4,38 oranlarında artış gösterirken, Ekim ayında düşüş gösteren grup olmadı.
 

ÜFE tarafında ise en fazla artış %32,55 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme, %8,03 ile ham petrol ve doğal gaz, %6,47 ile giyim eşyası grupları olurken, ÜFE’de de Ekim ayında düşüş gösteren grup olmadı.
 

 

Yurt içinde açıklanan enflasyon verisi ardından fiyatlar genel düzeyindeki artışların şirket karlılıklarını olumlu etkileyebileceği algısı daha önce de olduğu gibi Borsa’yı tetikleyici unsurlardan biri olarak ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. Yükselen enflasyon ile birlikte tasarrufların azalmasıyla alternatif getiri arayışının, Borsa geçişlerini hızlandırdığını gözlemliyoruz. Hane halkı harcama kalemlerinin yüksek olduğu ve cirolarının, enflasyondan olumlu etkilenebileceği sektörlerin ön plana çıktığını (gıda perakende, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, ulaştırma) görüyoruz.
 

 

Yükselen enflasyon neticesinde geçtiğimiz hafta yılın son enflasyon raporunda yıl sonu beklentileri, TCMB tarafından %60’lı seviyelerden yıl sonu enflasyon beklentisi %65’li seviyelere revize edildi. Revizenin piyasaya uyumlu olduğunu düşünüyoruz. Bizim ise yıl sonu beklentimiz baz etkisinin de etkisiyle yaklaşık %72 seviyesinde.

Jeopolitik gerginliklerle birlikte global tarafta para ve maliye politikalarındaki belirsizlik devam ediyor. Fed tarafında dünkü 75 baz puanlık faiz artırımı sonrası, faiz artırımlarının sona ereceğine dair mesajlar verilse de, karar sonrasında mikrofonların başına geçen Fed başkanı Powell ‘henüz erken’ dedi. Görüşümüz faiz artırımlarının devam edeceği ama enflasyon verisi sonrasında daha da netleştirebileceğimiz şekilde faiz artırım hızının yavaşlaması yönünde. Faiz artırımlarının devamı ile birlikte Dolar endeksinde güçlenme görebiliriz.  FED’in para politikaları karşısında piyasanın verebileceği belki de en büyük cevaplardan biri olan getiri eğrisi. Özellikle de 3 aylık bono ile 10 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark pozitife dönmüş durumda. Bu veri FED tarafından da takip edilen ve geçmişte negatif seyrin devam ettiği dönemlerde faiz indirimlerinin geldiği bir öncü gösterge niteliğinde. Bu da globalde riskli varlıklarda çıkışları hızlandırabilecek olsa da yurt içinin globalden pozitif ayrışacağını düşünmekteyiz.
 

 

Son TCMB Toplantısında politika faizinde sürpriz şekilde 150 baz puan faiz indirimine gidilerek politika faizi %10,50’e düşürüldü. Enflasyon ve liralaşma bu metinde de ön plana çıkarken, büyüme odaklı politika vurgusu yapıldı. Politikacılar tarafından yapılan açıklamalar göz önüne alındığında ve heteredoks politikanın uygulanmaya devam edeceği mesajları ile birlikte PPK’dan 24 Kasım’da 150 baz puan faiz indirimi yapılacağını ön görüyor sonrasında ise bekle/gör politikasına geçileceğini düşünüyoruz.

 

Kaynak:İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
17 ülke bilimsel deneylerini Çin Uzay İstasyonu’nda yapacak
 
Yıllık enflasyon yüzde 85,51
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kriptoda iyileşme belirtileri görülüyor
Kripto para ekosistemi 2022’nin üçüncü çeyreğine umut verici bir biçimde ...
Tarımsal sorunlar
Rusya'nın hafta sonu BM aracılığı ile Karadeniz tahıllarını ihraç etme ...
Altın FED haftasına satıcılı başladı
Altın FED haftasına 1644 dolar/ons seviyesinden giriş yaparken kırmızıda bir günü geride bıraktı.
 
Banka müdahalesi
Yen dolar karşısında %1'den fazla değer kaybederek 151.95 yen'e kadar ...
Piyasa gündemi
Son haftalarda küresel risk iştahı ve piyasalarda toparlanma çabası gözlenmesine ...
Piyasaları yoğun bir hafta bekliyor
Borsa İstanbul’da direnç bölgesine ulaşılması ile ortaya çıkan baskı hisse ...
 
Piyasa gündemi
ECB dünkü toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artırımına giderken, faiz ...
Yurt içinde TÜFE verisi açıklanacak
3 Kasım Perşembe günü saat 10:00'da TÜİK tarafından yurt içi enflasyon verisi açıklanacak.
Ekonomik güven endeksi 97,1 oldu
Ekonomik güven endeksi Eylül ayında 94,3 iken, Ekim ayında %3,0 oranında artarak 97,1 değerini aldı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri