Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EKONOMİ
1 Kasım 2022 Salı - 11:15

Banka müdahalesi

Yen dolar karşısında %1'den fazla değer kaybederek 151.95 yen'e kadar düştü, bu da dolar karşısında Temmuz 1990'dan bu yana en düşük seviyesiydi.

Banka müdahalesi

BoJ müdahalesi. Yen dolar karşısında %1'den fazla değer kaybederek 151.95 yen'e kadar düştü, bu da dolar karşısında Temmuz 1990'dan bu yana en düşük seviyesiydi. Ancak, saat 16.00'dan sadece birkaç dakika önce oldu ve döviz piyasasının günlük kapanışa en yakın olduğu Londra "düzeltmesi"nde, döviz çifti aniden tersine döndü. Bununla birlikte, yen daha sonra dolar karşısında güçlendi ve USDJPY 147.26 yen oldu.

CIBC Capital Markets döviz stratejisi başkanı Bipan Rai, düşük likidite seviyeleri ve Wall Street Journal'da daha önce yayınlanan Fed'in Kasım ayı politika toplantısından sonra daha küçük faiz artırımlarına geçebileceğinin sinyalini veren bir raporun ardından doların zaten baskı altında olduğu gerçeği göz önüne alındığında, Japon makamlarının müdahale etmesi için koşulların olgunlaştığını söyledi.

 

Yen'deki hareket, 20 yıllık TMBMKJP-20Y, %1.099 ve 30-yıllık TMBMKJP-20Y getirisinin ardından, bir Reuters raporuna göre, Japonya Merkez Bankası'nın Cuma günü üst üste ikinci gün için planlanmamış acil tahvil alım operasyonları gerçekleştirmesinin ardından geldi. Hareket, açıklanan verilere göre, Japon çekirdek enflasyonunun sekiz yılın en yüksek seviyesine yükselmesinin ardından geldi. FactSet verilerine göre, yıllık bazda, Japonya'nın çekirdek tüketici fiyat endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre %2,8'den %3'e yükseldi.

 

JST Advisors'ın kurucusu ve CEO'su Jon Turek, Japonya'nın yükselen enflasyonunun BoJ üzerindeki aşırı gevşek para politikasından ödün verme baskısını artıracağını, ancak merkez bankasının ne zaman havlu atacağını tahmin etmenin imkansız olacağını söyledi.

Çin müdahalesi. Konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan iki kaynak, Reuters'e verdiği demeçte, Çin'in önde gelen devlet bankaları, Salı günü geç saatlerde zayıflayan yuanı desteklemek için hem onshore hem de offshore piyasalarda ABD doları sattı.

 

Kaynaklar, Çin'in büyük bankalarının yerel şubelerinin, normalde offshore yuan ile işlem yapmalarına ve onshore muadilini yönlendirmek için hareket etmelerine rağmen, Londra veya New York işlem saatlerinde kara ticaretinde aktif olmasının olağandışı olduğunu söyledi.

Offshore yuan, güçlenen doları ve yavaşlayan Çin ekonomisine ilişkin endişeleri yansıtarak, son seanslarda art arda rekor düşüşler yaşıyor. Devlet bankaları tarafından yapılan yuan alımı, dolar başına 7.3746 ile rekor düşük seviyeden 7.3034'e sürünmesine yardımcı oldu.

Onshore yuan, devlet bankası eylemlerinin ardından neredeyse tüm gün içi kayıpları silerek 7,31'lik düşük bir seviyeden sıçradı. İşlemler yeniden başladığında dolar başına 7.2949'dan açıldı ve en son 7.2971'de el değiştirdi.

Güney Kore müdahalesi. Güney Korel varlıkları, hükümetin kredi piyasalarını desteklemek için en az 50 trilyon won (34,8 milyar $) taahhüt etmesi ve gayrimenkul de dahil olmak üzere kilit sektörlerde artan temerrüt risklerine ilişkin endişeleri hafifletmesinin ardından yükseldi.

Maliye Bakanı Choo Kyung-ho yaptığı açıklamada, Güney Kore'nin şirket tahvilleri ve diğer kısa vadeli para piyasalarındaki kredi sıkışıklığını önlemek için "likidite arz programını" genişleteceğini söyledi. Hareket, pandeminin başlangıcındaki adımlardan bu yana piyasalar için en büyük finansal destek turlarından birine işaret ediyor. Bazı analistler ileride daha fazlasına ihtiyaç duyulabileceği konusunda uyardı.

 

Geçen ayın sonlarında Gangwon eyaletindeki Legoland Korea tema parkının geliştiricisinin ticari kağıt üzerinde nadir görülen bir temerrüde düşmesinin ardından getirilerin on yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine çıkmasıyla Kore'nin yerel kredi piyasasında riskler yükseldi. Bu, merkez bankasının enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmasıyla zaten artan borçlanma maliyetleriyle zayıflamış olan emlak firmaları hakkında daha geniş endişeleri körükledi. Çin'de sektörde yaşanan krizin ardından Asya'da emlak borçları yayılıyor.

Midas International Asset Management CEO'su Heo Pil-Seok, "En son hükümet hamleleri, piyasa duyarlılığını istikrara kavuşturmaya yardımcı olacak, ancak enflasyonu evcilleştirmek için oranların agresif bir şekilde yükseltildiği bir zamanda politika tutarlılığı ile ilgili bir sorun var" dedi.

Kore Merkez Bankası, bu ayın başlarında yedi günlük geri alım oranını yarım puan artırarak 10 yılın en yüksek seviyesi olan %3'e çıkardı.

 

Kospi Endeksi, kredi taahhüdünün ticari kağıtlara maruz kalan aracı kurumlara ve iş için geliştiricilere bağımlı inşaatçılara destek sunacağı beklentileriyle destek buldu. Brokerler arasında Meritz Securities %10,5 kadar, Kiwoom Securities %9,9 ve Samsung Securities Co %5,5 oranında değer kazandı. İnşaat şirketi Dongbu, altı yılın en büyük artışı olan %24,3 arttı ve akranı DL E&C Co., Şubat 2021'den bu yana en yüksek tırmanışı yaptı.

Bunun anlamı ne? Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, para birimlerini istikrara kavuşturmaya ve ekonomilerini Fed'in piyasayı dolar lehine çeviren hızlı faiz artışlarına karşı savunmaya çalıştı. Çabaları, hem küresel finansal sistemin birbirine bağlı doğasını hem de güvenlik açıklarını vurgulamaktadır.

Fed bu yıl beş kez oranları artırdı ve enflasyonun ABD'de yüksek kalması nedeniyle daha fazla hamle yapması bekleniyor. Faiz artışları, ABD varlıklarını satın alan, Amerika'ya para çeken ve doları güçlendiren yatırımcılara sunulan getirileri artırdı. ABD ekonomisi dünyanın geri kalanına kıyasla daha sağlam bir temele sahip olduğundan, küresel bir gerilemeden endişe duyan yatırımcılar aynı zamanda dünyanın en büyük ekonomisine para akıtıyor ve bu da doları daha da güçlendiriyor.

Fed'in hamlelerinin diğer bölgeler üzerindeki etkisinin bir kısmı ekonomik. Daha zayıf bir para birimi, bir ülkenin gıda, enerji ve diğer malları ithal etmesinin daha pahalıya mal olduğu anlamına gelir. Bu, yerel enflasyona katkıda bulunur, hanelere zarar verir ve küresel bir gerilemeye katkıda bulunabilir.

 

Ancak yatırımcıları ve politika yapıcıları rahatsız eden başka bir konu daha var. Küresel piyasalar birbirine bağlı, dünya çapındaki varlıkların fiyatları birbirine bağlı. Ve böylece yükselen ABD faiz oranları küresel para birimlerinde, tahvillerde ve hisse senetlerinde keskin değişimlere yol açarak piyasaların aniden ve aynı anda tepki vermesine neden oldu.

Kaynak:Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

 
MSB'den tahıl sevkiyatı açıklaması: "Ukrayna'dan gemi çıkışı olmayacak"
 
Altın FED haftasına satıcılı başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasa gündemi
Son haftalarda küresel risk iştahı ve piyasalarda toparlanma çabası gözlenmesine ...
Piyasaları yoğun bir hafta bekliyor
Borsa İstanbul’da direnç bölgesine ulaşılması ile ortaya çıkan baskı hisse ...
Piyasa gündemi
ECB dünkü toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artırımına giderken, faiz ...
 
Yurt içinde TÜFE verisi açıklanacak
3 Kasım Perşembe günü saat 10:00'da TÜİK tarafından yurt içi enflasyon verisi açıklanacak.
Ekonomik güven endeksi 97,1 oldu
Ekonomik güven endeksi Eylül ayında 94,3 iken, Ekim ayında %3,0 oranında artarak 97,1 değerini aldı.
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hareketleri
TCMB tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre 21 Ekim ile biten ...
 
Sakin gündem durgunluk yaratıyor
Bilançolar bir kenara bırakıldığında haftanın ilk üç gününde gündemin ...
Uluslararası piyasalar
Ekim ayının ikinci yarısında küresel risk iştahında toparlanma çabası ...
Piyasa gelişmeleri
BIST dün günü %1 yükselişle 3977 seviyesinde tamamladı, XBANK ise endeksten ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri