Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>TÜRKİYE
5 Ağustos 2009 Çarşamba - 10:18

Zabıtayı halk da zaplıyor

Haberler Anında Cebinizde Hürriyet Mobil Haberler Anında Bilgisayarınızda Haber Alarmı Haber Kaçırmaya Son Hürriyet Mind Sitene Haber Ekle Kazan Bumerang Zabıta her yıl 4-8 Ağustos tarihleri arasında kutlanan zabıta haftasına bu yıl buruk girdi. Özellikle son dönemde Kızılay’da işpopratcıya karşı mücadelede ağır yaralar alan ve yalnız kalan zabıta, özlük hakları konusunda iyileştirmeler istiyor.

Zabıtayı halk da zaplıyor

ZABITA haftasında Ankara Hürriyet’e konuşan Anadolu Belediyeleri Zabıta Vakfı başkanı Ergün Kılıç başta Ankara’da olmak üzere tüm Türkiye genelindeki zabıtaların görev başında yaşadığı zorlukları ve zabıta birimlerindeki eksiklikleri dile getirdi:

Zabıta ne yaparsa yapsın halkın algısında kötü bir rol üstleniyor. Zabıta gerçek anlamda anlatıldığında ise halkın lehine olduğu açıkça gözlenmektedir. Başımıza istemediğimiz bir olay gelince hemen zabıtayı arıyoruz ve o zaman zabıtanın önemini anlıyoruz. Ama dilencilerin toplanmasında ya da seyyar satıcıların tezgáhlarının kaldırılmasında zabıta görev alınca hepimiz vicdanlı kesiliyoruz. Tek vicdansız zabıta oluyor. Zabıta ekipleri ne işsizliğin sorumlusu ne de o dilencinin, o seyyar satıcının sokaklara çıkmasından sorumlu.

Bağımsız değil

Asıl sorun zabıtaların görevleri ile ilgili. Belediye zabıtası özellikle gerek personel yapısı açısından ve kent ekonomisinin düzenleyicisi olması açısından bakıldığı zaman sorunlar daha karmaşık bir hal alıyor. Kentin düzenini oluşturan imardan çevre sağlığına sağlıktan kentin esenliğine ekonomik yapıdan kolluk gücüne varan 60’ın üzerinde kanunda işlem yapma hakkına sahip. 1930’lu yıllardan bu güne kadar zabıtanın görevleri çağdaş gelişmeye göre uygun hallere getirilememiş. 50 yıllardan itibaren zabıtaya baktığımızda ne bir işi yapma teçhizatı, ne günün koşullarına göre eğitim düzeyi, ne de denetlenebilirlik ve bağımsız hareket edebilme açısından izlediğimizde zabıta bir çember içerisinde kalıyor. Zabıtanın genel olarak en başta gelen sıkıntıları bunlar diye düşünüyorum. Eğer zabıta güçlü yapısını kurabilmiş, bağımsız hareket edebiliyor olsaydı bu gün kentte görsel kirlilik olmazdı. Kentin ana caddeleri ve kaldırımları işgal edilmiş olmazdı. Sokaklar büfelerde dolmamış olacaktı. Yasa koymak önemli değil yasalara uymak ve uymayanlarla ilgili gereğini yapabilmek önemli."

Eğitim gerekli

Sağlık açısından baktığımız zamansa başka bir karmaşa ortaya çıkıyor. Zabıtaya eğitim gerekiyor. Teknik eğitim liseleri, kolejleri eğitim sistemi çerçevesinde mutlaka olması gereken kurumlardır. Zabıta teşkilatının bu yönde bir eğitime ihtiyacı vardır. Bunun dışında zabıtaların Kanunlarla tanımlanan bağımsızlıkları olmalıdır. Zabıtalar sürekli zorluklarla uğraşıyor. Yasaların ve toplumların çözemediği sorunlar yuvarlanıp ve zabıtanın önüne geliyor. Zabıta da önüne gelen sorunları çözmek durumunda kalıyor. Mesela bu gün işporta diye bir sorun var. Şimdi bakıyorsun işporta neyin sonucu? Ülkemizdeki üç milyonla tanımlanan işsizliğin sonucu. Kalitesiz bir yaşamın bizlere sunulması ile ilgili bir sorun. Bir diğer konu da sağlık ve denetim. Sağlık denetimleri açısından çağımıza uygun bir zabıta ekibi oluşturulamadı.

Sağlık denetimleriyle ilgili ciddi anlamda sıkıntılarımız var. Zabıta ekibi sağlık denetimi konusunda eğitim almalı. Ya da bunun yerine sağlık zabıtası oluşturulmalı. Yerelin ihtiyacına göre zabıtayı biçimlendirmek gerekiyor. Eğer bu yapılırsa yasalar düzgünce kullanılabilir.

Teknik zabıta

İmar konusunda da sağlıkta olduğu gibi birçok sıkıntı vardır. İmarla ilgili zabıtanın yetkileri olarak bakıldığında teknik bilgisi olmadığı için zabıta sadece durumu yetkililere bildirmekle kalıyor. Belediye zabıtası istediği yerde istediği şekilde davranma yetkisine sahip değil. Bu tür konularda bir sıkıntı olunca zabıta durumu sadece bildiriyor. Ama teknik zabıta olmuş olsaydı yetkilileri bu konuda keyfi davranışlardan uzak tutacak bir durum söz konusu olmuş olacaktır.

Zabıta günah keçisi oldu

Zabıta haftasında Ankara Hürriyet’e konuşan Anadolu Belediyeleri Zabıta Vakfı başkanı Ergün Kılıç, "Bir başka sorun da zabıta ne yaparsa yapsın halkın algısında kötü bir rol üstleniyor. Dilencilerin toplanmasında ya da seyyar satıcıların tezgahlarının kaldırılmasında zabıta görev alınca hepimiz vicdanlı kesiliyoruz. Tek vicdansız zabıta oluyor. Zabıta ekipleri ne işsizliğin sorumlusu ne de o dilencinin, o seyyar satıcının sokaklara çıkmasından sorumlu" dedi.
 

 
Avrupalı Türkiye’ye bizde evet diyoruz
 
Daire başkanından ’Gençlik’ masalları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avrupalı Türkiye’ye bizde evet diyoruz
İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, İtalya-Türkiye Dostluk Grubu’nun ...
’Hidroket 2’ İzmir yolunda
İzmir’de bugün başlayacak olan ’TÜBİTAK Hidromobil 09’ yarışına iddialı ...
Tatile gitmek bizim için hayal
Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) ile Pi Grup’un ortaklaşa gerçekleştirdiği ...
 
Toprak dökümü yargıya taşındı
İstanbul’da toprak döküm ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiaları yargıya ...
Kentli duyarlılığı ’lise’den mezun
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun talimatıyla adını yeniden kazanan ...
Kan bağışında artış var
Türk Kızılayı’na yapılan kan bağışları, 2009’un ilk yarısında geçen yılın ...
 
Tasarruf için LPG taktı
Ankara'da motosiklet döşemesi işiyle uğraşan bir kişi, yakıttan tasarruf ...
Alternatif tatil İç Anadolu’da
Yaz tatilinde uzak yerlere gitme imkanı olmayan Ankaralıların imdadına ...
Okulumuz geri döndü
Ankara Hürriyet’in Başkent’in yarım asırlık "hafıza mekanları"ndan Ankara ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri