Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın, ‘işe dönme’ talebiyle başlattıkları açlık grevi ile tutuklanmalarının ardından protestoların adresi olan Yüksel Caddesi’nin güvenlik gerekçesiyle yayalara kapatılması, esnafı mağdur etti.
Gülmen ve Özakça’nın, 75 gün boyunca açlık grevi yaptıkları Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde, ikilinin gözaltına alınmasıyla başlayan protesto gösterilerine polis müdahale ederek, çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı. Güvenlik gerekçesiyle Yüksel Caddesi’nin Selanik Caddesi ile Karanfil ve Konur Sokak girişlerine barikatlar çekilerek, çevik kuvvet ekipleri ve TOMA’lar yerleştirildi. Pazartesi gününden bu yana yaya girişine kapalı olan Yüksel Caddesi’ndek işletmelerden bazıları kepenk kapatırken, bazıları da sadece toptancı alışverişi için açılıp, kapanıyor.
Hürriyet Ankara’ya konuşan Yüksel Caddesi esnafı, iş yapamamaktan şikâyet etti ve şunları söyledi:
OTURAN MÜŞTERİ DE KAÇIYOR
“Bazı arkadaşlarımız, iş olmadığı için zorunlu olarak kepenkleri indirdi. Bu durumun ne zaman biteceği belli değil. İçeriye sadece işletme sahibi ve personeli alıyorlar. Yüksel’de hiç iş yok. Konur ve Karanfil’de de yüzde 30 civarına düştü. Bu belirsizlik yüzünden kimse gelmiyor. Protesto için barikatın dışında toplananlara biber gazıyla müdahale edildiği için mekânda oturan müşteri de kaçıyor. Sadece yeme-içme de değil. Binalarda diş hekimi, avukat, terzi, fotoğrafçı, kitapçı gibi farklı iş gruplarından bürolar da var. Onlar da randevularını erteliyor.
NE ZAMANA KADAR SÜRECEK?
Esnaf olarak mağduruz ama kimsenin bir açıklama yaptığı yok. Ankara Ticaret Odası ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile devlet yetkililerini göreve çağırıyoruz. Bu durum ne zamana kadar sürecek en azından bilgilendirsinler. Polise sorduğumuzda ‘Valilik ile görüşün’ diyorlar. Sayın Valimiz ve diğer kurumlarla görüşmek istiyoruz. Her gün aynı gerilimle buraya gelip, gidiyoruz. Deseler ki ‘10 gün ya da bir ay sürecek’, ona göre personele izin vereceğiz, rahatlayacağız ama belirsizlik var. Büyük bir açmazın içindeyiz.”