Yetki merkezde
Planlama, yapılaşma ve ruhsat ile ilgili tüm yetkilerin şu anda yerel yönetimlerde olduğunu belirten Bayındırlık Bakanı, bu yetkilerin bu merkez tarafından kullanılmasının bedelini Türkiye’nin çok acı ödediğini ve ödemeye de devam ettiğini kaydetti.
Demir, bugün Türkiye’nin yapı stoğunun en az yüzde 50’sinin dönüşüme, yani yıkılıp yeniden yapılmasına sebep olan şeyin geçmiş yıllarda planlama ve ruhsat yetkilerinin sağlıklı bir şekilde düzenlememesi ve kullanılmamasından kaynaklandığını vurguladı. Bugünkü mevcut plan yetkilerini kullanırken tekrar gelecekte bir dönüşüme sebep verecek ihmal veya eksikliklerin yapılmaması gerektiğini belirten Demir, fakat bu konuda bakanlık olarak ciddi tereddütleri bulunduğunu söyledi.
Bu yıla yetişir
Bayındırlık Bakanı, yapı denetiminin 81 vilayete yaygınlaştırılması konusunda planlar yaptıklarını belirterek, “Konu Bakanlar Kurulumuzun gündemine gelecek. İnşallah Bakanlar Kurulunda da kabul görürse bu sene bunu gerçekleştireceğiz” dedi.
Yapı Denetimi Kanunun Türkiye genelinde uygulanacağını vurgulayan Demir, şu anda yerel yönetimlerde de belli çalışmaların yapıldığını ve bu konuda da tüm yetkilerin yerelde olması gerektiğini kaydetti.
Demir, 81 vilayete yaygınlaşacak bir yapı denetiminin sağlıklı uygulanıp uygulanmayacağı konusundaki denetimin, elektronik ortamda Bayındırlık Bakanlığı tarafından, yani merkezden yürütüleceğini bildirdi.
YAP-SATÇILAR KAYIT ALTINA
İMAR Kanunda yapılan bir değişiklik ile yap-sat müteahhitliği denilen, özel müteahhitlerin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Bayındırlık Bakanlığında elektronik ortamda kayıt altına alınacağını belirten Demir, bunun belediyeler ve il özel idareleri tarafından da izleneceğini söyledi. Sistemle müteahhitlere herhangi bir ek yük veya engel getirilmediğini belirten Bayındırlık Bakanı, “ 1 Ocak 2012’den itibaren müteahhitlere ruhsat yetkisi yerel yönetimlerden verilmeyecek. Bir eksikeri tespit edildiğinde, giderene kadar başka bir yerde ikinci inşaat ruhsatı alarak yapı yapmasını engellemiş olacağız” dedi.