Çinli araştırmacılar ilk kez Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Hami (Kumul) teruzor faunasında büyük dev dinozor fosilleri keşfetti. Konuyla ilgili makale Nature dergisine bağlı uluslararası akademik bir yayın olan Scientific Reports’ta yayınlandı. Dergide yer alan bilgiye göre, keşfedilen 3 dinozor fosili sauropod Somphospondyli türüne ait. Araştırmacılar, yeni keşfedilen dinozorları “Çin İpek Yolu Titanozoru ve Xinjiang Hami Titanozoru” olarak adlandırdılar.
2006’dan bu yana, Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı bir ekip Hami’deki Gobi bölgesinde e bilimsel keşifler yürüttü ve nadir bulunan Hami teruzor faunasını keşfetti. Bu bölge artık dünyanın en büyük ve en yoğun teruzor fosillerinin çıktığı bölge haline geldi. Bir zamanlar yüz milyonlarca teruzor burada yaşamıştı.
Dinozorlarla aynı dönemde yaşamasına rağmen, teruzor faunası dinozor olarak kabul edilmiyor. Keşif ekibinin başkanı Wang Xiaolin, incelenen sauropod dinozor fosillerinin 130 ila 120 milyon yıl öncesine ait olduğunu ve Hami teruzor faunasında keşfedilen ilk teruzor türü olmayan omurgalı fosiller olduğunu, üç numunenin bulunduğu lokasyonların yaklaşık 2-5 kilometre mesafede bulunduklarını ifade etti.
Fosillerin açıkta kalan yüzeyinin aşınması nedeniyle üç numunede sadece kırık yüzeyli vertebra gövdelerinin bir kısmı kalmış. Örneklerden ikisine Çin İpek Yolu Titanozoru ve Xinjiang Hami Titanozoru adları verildi. Çin İpek Yolu Titanozoru’nun altı servikal omurunun toplam uzunluğu yaklaşık 3 metre. Araştırmacılar Çin İpek Yolu Titanozoru’nun vücut uzunluğunun 20 metreden fazla olduğunu tahmin ediyor. Bunun yanı sıra araştırmacılar Hami teruzorunun vücut uzunluğunun yaklaşık 17 metre olduğunu tahmin ediyor.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı