Ortadoğu gezisi sırasında Riyad’Da Al Arabiya kanalına bir röportaj veren Wang Yi, 7 yıllık görevi boyunca Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerin çok yönlü şekilde geliştirdiğini dile getirerek Çin’in ilişkileri ilerletmeye kararlı olduğunu söyledi. Wang, Ortadoğu bölgesinin barış ve istikrara kavuşması için uluslararası toplumun bölge ülkelerinin iradelerine saygı göstermesi temelinde çaba harcaması gerektiğini belirterek “Karşılıklı saygının teşvik edilmesi, adaletin korunması, nükleer silahların yayılmamasının gerçekleştirilmesi, kolektif güvenliğin tesis edilmesi, kalkınma ve iş birliğinin hızlandırılması ilkelerini savunuyoruz” dedi.
Her KİK üye ülkesi, Kuşak ve Yol projesine katılıyor
Çin ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) arasındaki ilişkileri değerlendiren Wang Yi, Çin’in tüm KİK üye ülkeleriyle Kuşak ve Yol’un inşasıyla ilgili işbirliği belgesi imzaladığını, geçen yıl iki taraf arasındaki ticaret hacminin 160 milyar dolara ulaştığını ve Çin’in KİK’in en büyük ticaret ortağı olduğunu söyledi. Şu an Çin ile KİK, serbest ticaret bölgesinin oluşumu için müzakereleri sürdürüyor.
Çin-Arap ilişkisini övgüyle değerlendiren Wang Yi, bu ilişkiyi ülkeler arası ilişkiler ve Güney-Güney iş birliğinin örneği olarak nitelendirdi ve Çin-Arap kader ortaklığını tesis etmeye hazır olduklarını ifade etti. Bu konuda iki tarafın ortaklaşa terörle mücadele etmesi, aşırıcılığı gidermede iş birliğini artırması, terörizmi milli veya dini meselelerle bağlamaya karşı çıkması, devlet yönetimi konusunda deneyim teatisi yapması, medeniyetler arası diyalog teşvik etmesi, kapsayıcılığı desteklemesi gerektiğini savundu.
COVID-19 salgını boyunca Çin ile Arap ülkeleri arasındaki iş birliğine de değinen Wang, şimdiye kadar Arap ülkelerine ve Arap Birliği’ne Çin’den 17 milyon doz aşı sağlandığını söyledi.
“Xinjiang meselesinin özü terörle mücadele meselesidir”
Bakan Wang Yi, dünyada merak konusu olan Xinjiang’daki durumla ilgili soruyu şöyle yanıtladı:
“Xinjiang meselesinin özü terörizm ve bölücülükle mücadele meselesidir. Bölgede bir süre çok sayıda şiddet ve terör olayı gerçekleşti, tüm etnik grupların yaşama ve kendilerini geliştirme hakları çiğnendi. Son yıllarda Xinjiang’da halk merkeze alınarak ve BM’in çağrısına uyum sağlanarak, ayrıca birçok ülkenin yararlı uygulamalarından faydalanılarak, terörle ve bölücülükle mücadele çalışması yürütülüyor. Bu sayede bölgenin ekonomik ve sosyal gelişmesi ilerletildi. 4 yıldan fazla süredir bölgede terör ve şiddet olayı yaşanmadı” ifadelerini kullandı. Wang, son 5 yılda Xinjiang ekonomisinin ortalama yüzde 6,1 büyüdüğünü, kişi başı kullanılabilir gelir inyüzde 5,8 ve istihdamın yüzde 17 arttığını belirterek “Bölge, yoksulluktan kurtarıldı, Uygur nüfusu 2010-2018 döneminde yüzde 25 arttı” dedi.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı