Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi toplantıda yaptığı konuşmada, gelişen büyük ülkeler ve uluslararası toplumun sorumlu üyeleri olan Çin ve Endonezya’nın COVID-19 aşısı konusundaki tutumlarının son derece benzediğine işaret etti. Wang, iki ülke arasındaki aşı işbirliğinin, ikili ilişkilerde yeni bir parlak nokta haline geldiğini ve gelişen ülkeler için de örnek teşkil ettiğini söyledi.
Şu an ülkelerin aşılama çalışmaları arasında dengesizlik sorununun öne çıktığına ve bazı gelişmiş ülkeler aşı stokladığı için gelişen birçok ülkenin aşıya ulaşamadığına dikkat çeken Wang, Çin’in aşı milliyetçiliğini kesinlikle boykot ettiğini ve “bağışıklık uçurumuna” da kararlılıkla karşı çıktığını dile getirdi. Wang, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çin, COVID-19 aşılarının fikri mülkiyet haklarından muaf olmasını desteklediğini, işletmelerinin gelişen ülkelere teknoloji transferi yapmasını hızlandırdığını ve aşının ulaşılabilirliğini genişletmek için ortak üretimi desteklediğini açıkladı. Çin, daha fazla Çin aşısının Endonezya’da klinik deneyler yürütmesini teşvik etmenin yanı sıra, Endonezya’da aşı üretim merkezi oluşturulmasını destekleyerek, Endonezya’yla beraber aşının küresel boyutta, özellikle gelişen ülkelerde adil şekilde dağıtılmasını hızlandırmaya hazır.”
Luhut Binsar Pandjaitan ise, Çin’in büyük yardımlarıyla Endonezya’nın salgına karşı etkili önlemler aldığını anımsattı. Bu durumun, yüksek seviyeli işbirliğine güçlü bir güvence sunduğunu aktaran Pandjaitan, böylece ikili işbirliğinde yeni bir parlak nokta oluşturulduğunu kaydetti.
Pandjaitan, Endonezya’nın Çin’le aşı araştırma ve üretme gibi endüstri zincirinin bütün aşamaları kapsamında işbirliği yapmaya devam etmek ve bölgesel aşı üretim merkezini bir an önce inşa etmek istediğinin altını çizdi.
Pandjaitan ayrıca, Çin’in aşı planını hayata geçirmesine destek vererek, Endonezya’daki Çin vatandaşlarının aşılanmasına yardım etmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı