Ahilik kültürü ve günümüzdeki ticaret anlayışının masaya yatırıldığı panelin açılışına Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken katıldı. Köklü geleneklere sahip olan müesseselerin güçlü olabildiğini ve geleceğe güvenle yürüyebildiğini kaydeden Vali Şahin, “Esnaf ve sanatkâr kesimi mutlaka yaşatmamız lazım” dedi.
AHİLİK İLKELERİYLE YENİDEN YAZILMALI
ATO Başkanı Baran ise, ticaretin anayasasının ahilik ilkeleriyle yeniden yazılarak, ahilik ilkeleriyle mühürlenmesi gerektiğini belirtti. Ankara’nın tarihinde Ahilik teşkilatının ve kültürünün öneme dikkat çeken Baran, “Ahiler, bir yandan asayişi sağlarken, diğer yandan mahalli hizmetleri yerine getirmiş ve ticaret yapmışlardır” diye konuştu. TESK Başkanı Palandöken de, ahiliğin zanaat ve marifetlerini ortaya koyarken belirli düsturların öğrenildiği bir kültür olduğuna dikkati çekti.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE MASAYA YATIRILDI
ANKA Enstitüsü Başkanı Rafet Aslantaş moderatörlüğünde yapılan panelde, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Ankara Tarih Araştırmaları Merkezi Başkanı Şevket Bülend Yahnici, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Eğitim Meclisi Başkanı Yusuf Ekinci ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sıddık Çalık geçmişten günümüze başkentteki ahilik anlayışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.