Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
12 Haziran 2020 Cuma - 10:29

Uzmanlar 65 yaş üzeri kişileri uyarıyor: Seyahat öncesi doktor kontrolü şart

Hastanelerden gerekli durumlar dışında uzak kalınan bu süreç, kronik hastalığı olanların ve birçok hastalık açısından yüksek risk grubunda olan 65 yaş üzeri kişilerin düzenli sağlık kontrollerinin aksamasına neden oldu.

Uzmanlar 65 yaş üzeri kişileri uyarıyor: Seyahat öncesi doktor kontrolü şart

PANDEMİ NEDENİYLE ERTELEDİĞİNİZ SAĞLIK KONTROLLERİNİZİ YAPTIRMAYI UNUTMAYIN

HAYATINIZIN YENİ NORMALİNE DÖNMEDEN ÖNCE PERİYODİK KONTROLLERİNİZİ YAPTIRIN

Covid-19 pandemisi nedeniyle herkesin hayatında birçok değişiklik oldu ve yaşam rutinleri tamamıyla değişti. Hastanelerden gerekli durumlar dışında uzak kalınan bu süreç, kronik hastalığı olanların ve birçok hastalık açısından yüksek risk grubunda olan 65 yaş üzeri kişilerin düzenli sağlık kontrollerinin aksamasına neden oldu.

 

Uzun bir sürenin ardından, hayatlarının yeni normaline dönecek olan ve ilk kez seyahat gerçekleştirecek 65 yaş üstü kişilerin, ciddi sağlık problemleri ile karşılaşmaması için uyarılarda bulunan Bayındır Hastanesi uzman doktorları, düzenli kontrollerin önemini vurgularken, seyahat öncesi hangi sağlık testlerinden geçilmesi gerektiğini ve seyahat sırasında alınacak önlemleri de paylaştı.

 

Covid-19  salgınının görülme hızı yavaşlarken, bir yandan da ülkemizde hayatın yeni normal düzeni için önemli adımlar atılıyor. Hastalığın kötü seyretme riskinin yüksek olduğu 65 yaş üzeri kişilere yönelik Mart ayından bu yana uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasına yeni esneklik kazandırılıyor. Açıklanan genelge kapsamında, 65 yaş üzeri kişilerin gittikleri yerde en az bir ay boyunca kalması ile seyahat etmesine izin veriliyor. Ancak pandemi dolayısıyla düzenli sağlık taramalarını erteleyen 65 yaş üzeri kişilerin, seyahatte ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmaması için mutlaka sağlık kontrolünden geçmesi hayati önem taşıyor.

 

SEYAHAT ÖNCESİ TARAMALAR İLE BELİRTİLER FARK EDİLMEDEN TANI KONULUR

Seyahat öncesi yapılacak tarama testlerinin, kanser, diyabet, kalp hastalığı gibi ölüm riskinin yüksek olduğu hastalıkların erken evrede tanısının konulmasına yardımcı olduğunu söyleyen Bayındır İçerenköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Kaya, sağlık taraması sayesinde daha hastalık belirtilerinin farkına varılmadan en erken döneminde tanı konulabileceğini, hatta tedavinin etkili olabilme olasılığının daha yüksek olabileceğini belirtiyor.

 

Doktorlar tarafından farklı hastalıkların risk faktörlerine sahip olduğu anlaşılan kişiler için hedefe yönelik tarama testlerinin hazırlandığını ancak rutin olarak 65 yaş üzeri kişilerde genel tarama testleri uygulandığını belirten Uzm. Dr. Ali Kaya“Rutin olarak uygulanması gerekli testler arasında tam kan sayımı, CRP, sedimantasyon, tam idrar, açlık kan şekeri, üre, kreatinin, sodyum, potasyum, AST, ALT, GGT (karaciğer fonksiyon testleri, B12 ve D vitamini) yer alır.  Ayrıca mümkünse hekim kontrolünde eksik aşıların tamamlanması, pnömoni (zatürre) gibi hastalıklara karşı da korunma ve bulaştırma açısından önemlidir” diye konuştu.

 

KISA SÜRELİ VE SIK MOLALI SEYAHAT TERCİH EDİN

Kalp, diyabet, tansiyon, ritim bozukluğu ve kalp yetmezliği olan hastaların seyahat öncesi sağlık kontrolünün “zorunlu seyahat bileti” gibi düşünülmesi gerektiğini belirten Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak,

Sıcak havaların kalp hastaları için birçok risk barındırdığının altını çiziyor. Nem ve sıcaklık nedeni le kalp krizi riskinin arttığını söyleyen Prof. Dr. Timur Timurkaynak“Sıcak nedeni ile yaşanan su kaybı, sıvı hacminin ve kanın akışkanlığının azalması ve pıhtılaşma riskinin artması ile kalp krizi oluşumu kolaylaştırır. Böbreklerin susuz kalması, böbrek yetmezliği, damarları büzüştüren hormon salınımı, kalp hızı ve tansiyonun artması da kalp krizi riskini tetiklerÖzellikle yola çıkarken kısa süreli ve çok molalı bir seyahat tercih edilmeli. Sıcak nedeni ile vücuttan su kaybı oluşmamasına dikkat edilmeli, bol sıvı tüketimi ve Akdeniz tarzı beslenme seyahat döneminde de aksatılmamalıdır” dedi.

 

İLAÇLARIN DA MEVSİMİ VAR

Düzenli ilaç kullanan kronik hastaların belirli dönemlerde yapılan kontrollere bağlı ilaç doz ayarının yapılmasının önemini de vurgulayan TimurkaynakYazın içilen ilaçların bazılarında doz azaltımı uygun olabilir. Özellikle hipertansiyon ilaçlarından, idrar söktürücüler, kalp hızını baskılayan ilaçlar ve damar genişleten ilaçlar vücudun sıvı dengesi ve ısı ayarı üzerinde kötü etkiler yapabilir. Bu nedenle tatil öncesi kontrol çok önemlidir” diye konuştu.

 

SEYAHAT SIRASINDA SOSYAL MESAFE KURALLARINI İHMAL ETMEYİN

Seyahate çıkarken içinde bulunduğumuz pandemi döneminin unutulmaması gerektiğini ve bu seyahatin önceki tatillerden daha farklı olduğunu söyleyen Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Bilen Hızel, “Hastanelerden gerekli durumlar dışında zorunlu olarak uzak olunan bu süreçte, takip önerildiği halde gecikmiş tüm sağlık problemleriniz kontrolden geçmelidir. Bu dönemde kanıksanan yakınmalar ağrı, öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı, balgamla kan gelmesi, kilo kaybı ya da kas güçsüzlüğü pek çok hastalığın habercisi ya da kronik hastalığınızı ilgilendiren bir bulgu olabilir. Gerekli muayene ve tetkikleri takiben kullanmanız gereken ilaç ve destekler, gideceğiniz yerdeki hareket planı belirlenmeli çünkü Covid-19 uzunca bir süre bizlerle olacak gibi görünüyor. Yanınızda taşımanız gereken ilaçlardan cihazlara kadar doktorunuzdan görüş almalısınız. Seyahat sürecinizin her aşamasında maske olmalı, el hijyeni sağlanmalı ve sosyal mesafeyi koruyacak şekilde olmalı ve bu kurallar asla gevşetilmemelidir” dedi.

 

HAVUZ ENFEKSİYONLARINA DİKKAT

Sağlık kontrolleri sırasında üriner sistem testlerinin de yapılması, böbrek yetmezliği gibi ciddi rahatsızlıkları bulunan kişilerin ise doktor kontrolünde durum değerlendirmesi yaparak seyahate çıkmasının önemine değinen Bayındır Söğütözü Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İzak Dalva, “Bu dönemde seyahat eden kişiler, denize ya da havuza girecek ise üriner sistem ve genital sistem enfeksiyonlarına dikkat etmeli. Enfeksiyonlar ile birlikte akut böbrek ve prostat iltihaplanması ateşin yükselmesine neden olabilir. Yüksek ateş çoğunlukla coronavirüs ile karışabildiği gibi direncin düşmesine ve coronavirüs yatkınlığının artmasına neden olabilir. Böbrek yetmezliği olan kişilerde coronavirüs yatkınlığının artmasının yanı sıra bu hastalık daha ciddi sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle seyahat süresince mutlaka kendi kendinizin doktoru olup vücudunuzu dinlemeyi unutmayın” diye konuştu.

 

DİYABET DE PANDEMİ İLAN EDİLEN TEHLİKELİ BİR HASTALIK

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2007 yılında kronik bulaşıcı olmayan bir pandemi olarak ilan edilen diyabet hastalığının, küresel çapta milyonlarca insanı etkilediğini söyleyen Bayındır Söğütözü Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kutlu, dünyada diyabeti olan her iki erişkinden birinin henüz tanı almadığına dikkat çekiyor. Seyahat decekler için önerilerde bulunan Prof. Dr. Mustafa Kutlu, “Seyahat sırasında kan şekeri düzeyleri mümkünse evde glukometre ile daha yakın takip edilmeli, eşlik eden kalp veya böbrek hastalığı var ise bu hastalıklarının tedavisi de mutlaka düzenlenmeli, düzenli ve dengeli beslenilip yeterli sıvı ve protein alınmalı, mineral ve vitamin eksikleri var ise düzeltilmeli ve mutlaka bağışıklığı artıran egzersizlere önem verilmelidir. Ayrıca influenza ve pnömani aşıları da sekonder enfeksiyonları azaltmak için önemlidir” dedi.

Bayındır Sağlık Grubu Hakkında:

Bayındır Sağlık Grubu’nun temeli, 1992 yılında o zamanki adıyla Bayındır Tıp Merkezi ile hizmet vermeye başlayan Bayındır Hastanesi’ne dayanmaktadır. İş Bankası iştiraklerinden olan grup, kısa sürede sağlık alanında referans kurumlardan biri haline gelmeyi başarırken, bunda tam zamanlı çalışan deneyimli hekim kadrosunun yanı sıra, hedeflenen nitelikli hizmet anlayışını sağlamak için kurum tarafından özümsenen temel değerler de önemli rol oynamaktadır. Etik değerlere saygılı, kanıta dayalı tıp ve hasta odaklı hizmet anlayışına sahip Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi ile başlayan bu anlayışını kısa sürede Bayındır Kavaklıdere Hastanesi, Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi’nin yanı sıra, İstanbul’da sayısı 5’e ulaşan Bayındır Diş Klinikleri ve İzmir’de bulunan Bayındır Alsancak Diş Kliniği’nde de başarıyla uygulayarak, vermekte olduğu sağlık hizmetinin etki alanını genişletmiştir.


Hibya Haber Ajansı

 
Piyasalarda bugün
 
Twitter Türkiye'de 7.340 hesabı kapattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni normalde bu 8 hatayı asla yapmayın
Prof. Dr. İftahar Köksal covid-19’a karşı aldığımız tüm korunma önlemlerine ...
Şiddetli Covid-19’a neden olan genler belirlendi
Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgınının nedenleri ve tedavisine ilişkin ...
AHEF kırım kongo kanamalı ateşi ile ilgili uyarılarda bulunuyor
Aile Hekimleri dernekleri federasyonu (AHEF), mevsim itibari ile kenelere ...
 
Normalleşmeyle beraber hastalık takipleri yapılmalı
Covid-19 küresel salgınıyla birlikte ortaya çıkan izolasyon durumunun ...
İtalyan bilim insanları, COVID-19 virüsünü %91 oranında yok eden formülü açıkladı
Bütün dünyada bilim insanları COVID-19’a karşı hızla aşı ve ilaç geliştirmeye ...
Prof.Dr.H.Tamer Dodurka: Covid-19 nedeniyle daha az kayıp verebilirdik
Prof.Dr.H.Tamer Dodurka, son günlerde birçok ülkede Covid-19 enfeksiyonundan ...
 
Covid-19' a karşı bağışıklık durumunuzu öğrenebilirsiniz
Covid 19 pandemisi sonucu yaşanan karantina günlerinden yeni normal sürece ...
Kullanılmış maske ve eldivenler toplum ve çevre sağlığına tehdit olmasın
Kendimiz ve sevdiklerimizin sağlığını korumak için kullandığımız tek kullanımlık ...
Alerji tedavi edilmezse astıma dönüşebilir
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri