Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
14 Ağustos 2021 Cumartesi - 10:54

Uluslararası piyasalar

Haftanın son işlem gününde hem Avrupa hem de ABD 10 yıllık tahvilleri genel olarak alıcılı seyretti.

Uluslararası piyasalar

Eurotahvil Piyasaları

Haftanın son işlem gününde hem Avrupa hem de ABD 10 yıllık tahvilleri genel olarak alıcılı seyretti. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yaklaşık 7 baz puanlık geri çekilme ile 1.28 seviyelerine kadar gelirken Avrupa 10 yıllık getirilerinde de hafif geri çekilmeler izlendi. Türkiye’de de benzer olumlu hava hakim, 5 yıllık CDS 380 seviyesine kadar gerilerken hazine kıymetlerinin tamamında alımlar izlendi. Uzun vadeli kıymetler $1’a yakın değer kazanırken kısa ve ora vadeli hazine kıymetleri de ortalama 50c değer kazandı. 5 yıl vadeli hazine kıymetinin getirisi %5 seviyesine kadar gelirken 10 yıl vadeli hazine kıymetinin getirisi de %6 seviyesinin hemen altına geldi. Şirket kıymetlerinde de olumlu hava etkili olsa da hazine kıymetleri kadar prim izlenmedi.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Ekonomik veri akışının zayıf, gündemin ise sakin olduğu haftanın son işlem gününde ABD endekslerinde yatay fiyatlamalar hakim idi. Michigan Üniversitesi’nin paylaştığı, tüketici güven endeksinde, Covid-19’un delta varyantının ekonominin gidişatı hakkındaki korkuları artırmasıyla Ağustos başında dramatik bir düşüş yaşandı. Paylaşılan rakamlar, 2011’den bu yana görülen en düşük seviye oldu. Avrupa endekslerinde ABD’e oranla göreceli pozitif kapanışlar görüldü. DAX ve FTSE 100 endeksleri sırasıyla %0,25 ve %0,32 oranlarında primlenirken, Euro Stoxx 50 ise günü yatay pozitif tamamladı.

S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörden yedisi günü kazanımlar tamamlarken, enerji ve finansallarda sırasıyla %1,28 ve %0,73 oranlarında görülen kayıplar endeksi baskıladı. Takdirsel tüketim %0,81, gayrimenkul ve sağlık hisseleri ise %0,65 civarında primlenerek endeksi destekledi. Dün seans sonrasında bilanço açıklayan Walt Disney hisseleri günü %1,79 oranında artıda tamamladı. Şirket, $0,55 seviyesinde yer alan tahminlerin oldukça üzerinde, hisse başına $0,80’lük kar bildiriminde bulundu. Disney’in performansı, ABD tema parkına katılımın artması ve Disney+ yayın hizmeti için beklenenden daha güçlü bir büyüme ile desteklendi. Ancak şirket, delta koronavirüs varyantının etkisini çevreleyen belirsizlik konusunda uyardı. Airbnb hisseleri, Covid delta varyantı nedeniyle ileride şirketin oynaklık beklediğini söylemesinin ardından güne negatif başlamasını karşın günü%1,07 oranında artıda tamamladı. Şirket, ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre yaklaşık %300 artışla $1,34 milyar gelir bildirdi. FDA, Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarını kullanan bağışıklığı baskılanmış kişiler için üçüncü doz kullanımına izin verdi. Güne kuvvetli başlayan aşı hisselerinde momentum Pfizer hisselerinde korundu ve pozitif ayrışarak günü %2,62 oranında artıda tamamladı. BioNTech %0,88 oranında primlenirken, Moderna hisselerinde ise negatif bir kapanış gerçekleşti. Dow Jones endeksinde kazanımlarıyla öne çıkan şirketler; Salesforce %1,28, ve Microsoft %1,05 oldu. Boeing ise %1,55 oranında değer kaybetti ve dikkat çekti.

DAX endeksinde yer alan on sektörden yedisi günü kazanımlarla tamamlarken, temel tüketim hisselerinde %1,56 oranında görülen geri çekilmeler endeksi baskıladı. Altyapı sektörü %0,94 oranında primlenerek endekste en kuvvetli getiriyi yatırımcılara sundu. İletişim hizmetleri ve takdirsel tüketim hisselerinde sırasıyla %0,8 ve %0,55 oranlarında görülen alımlar ise endeksi destekledi. Adidas, düşük performans gösteren Reebok markasını €2,1 milyar karşılığında Authentic Brands Group Inc.’e satmayı kabul etti. Şirket hisseleri bu haberle birlikte günü %2,34 oranında artıda sonlandırdı ve endekste en kuvveti performansı gösteren şirket oldu. Kazanımlarıyla endekste öne çıkan diğer şirketler Merck %1,46, Deutsche Bank %0,81 ve Deutsche Telekom %0,8 idi. Henkel ise %1,56 oranında değer kaybetti.

Ekonomik veri akışının zayıf olduğu haftanın son işlem gününde yatırımcılar, ABD’de Michigan Üniversitesi tarafından yayınlanan Ağustos ayı güven endeksini takip etti. 81,2 seviyesinde açıklanması beklenen veri tahminlerin oldukça altında 70,2 olarak duyuruldu. Üniversite tarafından paylaşılan ve öne çıkan bir diğer ise beklentilere paralel, %4,6 oranında duyurulan ABD bir yıllık enflasyonu oldu. Avrupa tarafından açıklanan önemli bir ekonomik veri ise öne çıkmadı.

Haftaya ABD’nin paylaşacağı Ağustos ayı Empire imalat endeksi, Temmuz ayı perakende satışları, endüstriyel üretim, konut başlangıçları ve izinleri öne çıkan ekonomik veriler. AB bölgesini kapsayan ikinci çeyrek öncü GSYİH duyurusu ise önem kazanacak.


Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)


Hafta ortasında beklentilere paralel açıklanan tüketici fiyatları enflasyonu sonrasında 93 seviyesinin altına gelen ve dün üretici fiyatları enflasyonunun beklentilerin üzerinde açıklanmasına rağmen 93 seviyesinin üzerine tekrar çıkamayan dolar endeksi bugün yine satıcılı ve 92.50 seviyelerinden işlem gördü. 92.07 seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalama en önemli destek noktası olarak öne çıkarken yukarıda ise psikolojik sınırı yine gündemdeki yerini koruyor. Beklentilerin altında kalan Michigan Üniversitesi güven endeksi piyasaları çok rahatsız etmese de G10 para birimlerinin tamamı dolara karşı değer kazanmış durumda. Güvenli liman talebinin arttığı işlem gününde CHF ve Yen dolara karşı en çok değer kazananlar arasında. 0.9150 seviyesine kadar geri çekilen USDCHF paritesi için 0.9140 seviyelerinde kesişen 50 ve 100 günlük hareketli ortalamalar oldukça güçlü bir destek bölgesi oluşturuyor. Bu seviyenin kırılması durumunda ise 0.91 ve 0.9076 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalama gündeme gelecektir. USDJPY paritesine ise 110.15 seviyesinde bulunan 50 günlük ortalama ve 109.70 seviyesinde bulunan 100 günlük ortalama destek olamadı ve USDJPY paritesi %0.75 kayıpla 109.60 seviyelerinden işlem gördü. 100 günlük ortalama üzerinde bir kapanış olmazsa satış baskısı artabilir ve 109 psikolojik sınırı gündeme gelebilir. Dolar endeksindeki kayıplara paralel olarak EURUSD paritesi 1.18 seviyesinin üzerine çıkmaya çalışıyor. 1.18 üzeri bir kapanış olabilirse yukarı yönlü hareket güçlenebilir ve 1.1884 seviyesindeki 50 günlük ortalama gündeme gelebilir.

ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki geri çekilme altın üzerindeki baskıyı azaltırken dolar endeksindeki geri çekilmeyle beraber olarak altın yaklaşık $25 primle $1775 seviyelerinden işlem gördü. $1780 seviyesi ilk direnç noktası olarak öne çıkarken $1800 seviyesinin hemen üzerinde kesişen 50 ve 100 günlük hareketli ortalamalar oldukça güçlü bir direnç bölgesi oluşturuyor. 50 günlük ortalamanın da aşılması durumunda yukarı yönlü hareket hızlanacaktır ancak CFTC verilerinde de gördüğümüz uzun pozisyon oranının yüksek olması bu hareketi sınırlıyor. Gümüş fiyatlarında da toparlanma çabasını görüyoruz ve gümüş %2’nin üzerinde primle $23.70 seviyelerinden işlem gördü. $23.80 ve $24 takip edilecek direnç noktaları olarak öne çıkıyor. Delta varyantının yayılımının çok hızlı artması piyasalarda kısmen tedirginlik yaratırken talebin azalabileceği beklentisi sonrasında aktif vade ham petrol %1’in üzerinde kayıpla $68 seviyelerinden işlem gördü. $68 seviyesinin kırılması durumunda $66.80 seviyesinde bulunan 100 günlük hareketli ortalamaya kadar hızlı bir geri çekilme izlenebilir. Brent petrol %1’in üzerinde kayıpla $70.25 seviyelerinde işlem görürken $70 psikolojik sınırı ve $69.10 seviyesinde bulunan 100 günlük ortalama gündeme gelecek destek noktaları olacaktır. LME kontratlarının tamamı %1’e yakın primlerle işlem görürken bakır $9500 seviyesinin hemen üzerinde haftayı kapattı. $9500 seviyesinin hemen üzerindeki 50 ve 100 günlük ortalamaların üzerinde kapanış yapılması yukarı yön için olumlu

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan sel bölgesinde
 
Kızılay Batı Karadeniz’de yaraları sarıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası faizi değiştirmedi
Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale ...
TCMB toplantısı sonrasında TL varlıklarda pozitif bir seyir etkili oldu
TCMB dünkü toplantısında beklentilerle uyumlu olarak faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.
Küresel piyasalar
Beklentiden düşük gelen işsizlik maaşı başvuruları verisinin istihdam ...
 
Toplam ciro yıllık %63,1 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
TCMB: Güney Kore Merkez Bankası ile 2,3 trilyon KRW döviz swap anlaşması imzalandı
Güney Kore Merkez Bankası’ndan (BOK) yapılan açıklamaya göre, Türkiye ...
Ekonomik gelişmeler
Fiyatlamalarda dengelenme oluşana dek Amerikan doları talebi yüksek olacaktır. ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de sınırlı - olumlu yönlü bir açılış bekliyoruz. BIST ...
Türkiye’deki aylık istihdam artışı rekoru olarak kayda geçebilir
Yurtiçinde yarınki TCMB toplantısı gündemdeki önemini koruyor. Beklenti ...
TCMB: Enflasyona karşı zorlu politika denklemi
Temmuz ayında gerçekleşen fiyat artışı, Merkez Bankası açısından gevşemeye ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri