Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'nın birincisi, dünyada ise ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirtti. Yumaklı, "Tarım ve gıda sektörünü stratejik bir alan olarak ele alarak, politikalarımızı bu doğrultuda şekillendirdik" dedi. Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen "IV. Tarım Orman Şurası Tarım Ekonomisi Atölyesi"nde, ekonomi ile tarım arasındaki güçlü bağlantıyı vurgulamak istediklerini ifade etti.
Tarım sektörünün güçlendirilmesi için bakanlıklar arasında işbirliğinin önemli katkılar sağladığını dile getiren Yumaklı, kalkınma planları, Orta Vadeli Programlar ve kamu yatırımlarının sektöre gelecekte önemli faydalar sağlayacağını belirtti. Tarım ve gıda sektörünün, gıda güvenliğini sağlama, büyümeye katkıda bulunma, kırsal kalkınmayı destekleme ve çevresel sürdürülebilirliği teşvik etme gibi stratejik roller üstlendiğini vurgulayan Yumaklı, "Tarım ülkeler için stratejik öneme sahip, aynı zamanda ekonomilerin lokomotif sektörlerinden biridir" dedi. Bakan, tarım ve gıda sektörünü hükümetlerin dönemlerinde stratejik olarak ele aldıklarını ve politikalarını bu doğrultuda şekillendirdiklerini söyledi.
Sürdürülebilir üretim için sektörü tarımsal destekler, kırsal kalkınma hibe destekleri ve uygun faizli finansman seçenekleri ile desteklediklerini belirten Yumaklı, bu çalışmaların neticesinde bitkisel ve hayvansal üretimde Cumhuriyet tarihinin rekorlarının kırıldığını bildirdi. Ayrıca, Türkiye'nin sebze ve meyve üretiminde dünyada 4. sıraya yükseldiğini ve tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ise ilk 10'da olduğunu açıkladı. Türkiye'nin tarımda 32,6 milyar dolarlık net ihracatla güçlü bir tarımsal altyapıya sahip olduğunu kaydetti.
Tarım ve gıda sektörünün küresel sorunlarla başa çıkma ve stratejik önemini artırma noktasında kritik bir rol üstlendiğine dikkat çeken Yumaklı, bu süreçte toprak, su, teknoloji ve verimlilik gibi unsurların ülkeler için öncelikli hale geldiğini söyledi. Yeni teknolojilerin tarımsal üretime entegrasyonu ve modern üretim tekniklerinin kullanılması ile üretim kayıplarının azaltılması, hastalık ve zararlılarla etkili mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Yumaklı, Türkiye'yi tarımda rekabet gücü yüksek bir ülke haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, fikir çeşitliliği ile bu hedefe ulaşabileceklerini ifade etti. Ayrıca, IV. Tarım Orman Şurası'nda atölye çalışmalarının önemli bir yer tuttuğunu ve bu atölyelerde edinilen bilgilerin 16 farklı çalışma grubuyla paylaşıldığını belirtti. Yumaklı, Şura'nın sonuç bildirgesinin Mayıs ayında Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.