Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2025 yılı bütçesi görüşmelerinde Türkiye’nin enerji taleplerinin arttığını vurgulayarak, “Bugün, konutlarda kullanılan elektriğin tamamını rüzgar ve güneş enerjisinden üretebiliyoruz." dedi.
Bayraktar, son 20 yılda Türkiye’nin elektrik ve doğal gaz taleplerinin yaklaşık üç kat arttığını belirtti ve yıllık ortalama yüzde 4,5'lik bir elektrik talebi artışı olduğunu söyledi. Bu artan talebi karşılamak için arz güvenliğinin birinci öncelik olduğunu vurguladı.
Bakan, Türkiye'nin 2022 yılında doğal gaza 44,6 milyar dolar ödediğini, 2023 yılında bu miktarın 23,5 milyar dolara düştüğünü belirtti. Ayrıca petrol ve türevleri için 2022'de yapılan harcamanın 40,4 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltma stratejisinin 2002’den bu yana devam ettiğini ifade etti.
Bayraktar, Türkiye’nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda köklü bir dönüşüm gerektiğine işaret etti. Bu hedefin, enerjiden sanayiye kadar birçok alanda önemli değişiklikleri beraberinde getireceğini söyledi.
Yenilenebilir Enerji ve Net Sıfır Emisyon Hedefi
Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Bayraktar, bu iki santralin toplam elektrik üretiminin yüzde 2,5'ini karşıladığını belirtti. "Bu enerjiyi doğal gaz ile üretseydik, yılda 700 milyon dolar maliyetle 6 milyar metreküp doğal gaz ithal etmemiz gerekirdi." dedi. Bayraktar, Türkiye'nin net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılacağını belirtti.
Nükleer Enerji ve Türkiye'nin Geleceği
Bakan, nükleer enerjinin Türkiye’nin 70 yıllık hayali olduğunu ve 2010 yılında Rusya ile yapılan anlaşma kapsamında nükleer çalışmalara başlandığını hatırlattı. Türkiye’nin enerji hedeflerine ulaşabilmesi için üç büyük nükleer santrale ve toplamda yaklaşık 12 reaktöre ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Bayraktar, "Gelişen yapay zeka ve büyük veri teknolojileri, enerji talebini artırıyor. Bu da nükleer enerjiyi kaçınılmaz kılıyor." diye ekledi.
Mavi Vatan'da Sondaj Çalışmaları ve Yeni Keşifler
Bayraktar, Türkiye'nin Karadeniz ve Akdeniz'deki sondaj çalışmalarına değinerek, Mavi Vatan'da büyük başarılar elde edildiğini belirtti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na verilen ruhsat alanlarında 9 derin deniz sondajı yapıldığını ve önemli keşiflerin Karadeniz’deki Tuna-1 kuyusundan geldiğini söyledi. Türkiye'nin hem yurt içi hem de yurt dışındaki enerji arama çalışmalarına devam edeceğini vurguladı.
Yerli Kaynaklar ve Yenilenebilir Enerji
Türkiye’nin enerji portföyüne yeşil hidrojen, depolama ve karbon yakalama teknolojilerini dahil ederek ilerlediğini söyleyen Bayraktar, Eskişehir Beylikova’daki bor rezervlerinin Türkiye için stratejik önem taşıdığını belirtti. Bu rezervin katma değerli ürünler üretilerek ekonomik değere dönüştürüleceğine inandığını ifade etti.
Bakan, son yıllarda özel sektörün de katkısıyla, Türkiye'nin enerji sektöründe büyük yatırımlar yaptığını belirterek, AK Parti döneminde Portekiz veya Avusturya'nın toplam kurulu gücüne denk gelen 83 bin megavatlık bir yatırım yapıldığını kaydetti.
Enerji Fiyatları ve Türkiye’nin Pozisyonu
Türkiye’nin Avrupa’da en ucuz elektrik fiyatlarına sahip ülkelerden biri olduğunu belirten Bayraktar, doğal gazda ise Avrupa'da Belarus'tan sonra ikinci sırada yer aldığını dile getirdi. Türkiye’nin yurt içi ve yurt dışı petrol üretiminin yıllık 3,4 milyar dolar değerinde olduğunu ve doğal gaz üretiminin 2,1 milyar dolar değerinde olduğunu belirten Bayraktar, bu üretimlerin enerji faturalarını düşürdüğünü kaydetti.
Son olarak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2025 bütçesi ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Nükleer Düzenleme Kurumu ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü gibi bağlı kurumların bütçeleri kabul edildi.