Şehirdeki taksicilerin en büyük sorunlarından olan havalimanlarından yolcu alamama konusu, UKOME'nin 25 Mayıs'ta yapılan toplantısında görüşüldü. Toplantıda, şehirdeki tüm taksicilerin havalimanlarından müşteri alabilmesi karara bağlandı. İmzadan çıkınca hayata geçecek karar, taksici esnafının yüzünü güldürdü.
Havalimanı taksilerinin dışında buradan müşteri alamayan taksici esnafının bu sıkıntısı böylelikle sona erecek. Kendilerinden başka taksicilerin buralardan yolcu almasına izin vermeyen havalimanı taksicileri ile meslektaşları arasında büyük kavgalara neden olan sorun yeni kararla çözüme kavuşturulacak. Kentte bulunan yaklaşık 18 bin taksiden sadece bini havalimanlarından yolcu alabiliyorken, yeni kararla tüm taksici esnafı bu haktan yararlanabilecek.
CAN: ALINMIŞ BİR KARAR YOK
İstanbul Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, Anadolu Ajansı'nın servis ettiği haberle ilgili hurriyet.com.tr'ye konuştu. Can, böyle bir kararın alınmadığını ve bu teklifin reddedildiğini söyledi. Kooperatif Başkanı Fahrettin Can şöyle konuştu:
"25 Mayıs'ta yapılan toplantıda biz de oradaydık. Ancak böyle bir karar verilmedi. Havalimanlarının özel güvenlik bölgeleri olması nedeniyle bu teklif reddedildi.
Bizim Atatürk Havalimanı'nda 700 aracımız ve 2 bin çalışanımız var. Taksicilerimizin her ay düzenli GBT'sini alıyoruz, kan gruplarına kadar elimizde tutuyoruz.
İstanbul'da oda seçimleri olduğu için bir takım çevreler birilerine şirin gözükmek için böyle haberler yayıyor. 'Birileri oraya çökmüş' diyen İstanbul Taksi Durakları Derneği Başkan Yardımcısı Orhan Demirci, bir defa taksici değil. Kavga her yerde oluyor, böyle bir anlayış çok yanlış.
UKOME toplantısında bir oda başkanının bu teklifi yaptığı doğru, ancak karar reddedildi."
"KAOS YAŞANIR"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) kentteki tüm taksilere havalimanlarından müşteri alabilme imkânı getirdiği yönündeki iddiayı değerlendiren Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkan Vekili Mehmet Ali Alkan, “Bu talep UKOME’ye gelmiş ancak alt komisyona havale edilmiş. Ortada net bir karar yok. Zaten komisyondan ret kararı çıkacağını düşünüyoruz. Aksi takdirde sektörde kaos yaşanır” dedi.
‘EMSAL OLUR’
Böyle bir kararın çıkması halinde tüm Türkiye’de emsal niteliği taşıyacağını belirten Alkan, “Böyle bir karar alınırsa durak sistemi tamamen ortadan kalkar. İsteyen istediği yere gidip müşteri bekler. Bu da çok büyük tartışmalara neden olur. Zaten komisyon da bu teklifi reddedip tartışmayı sonlandıracaktır” diye konuştu.
İBB YALANLADI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de bir açıklama yaparak böyle bir karar olmadığını duyurdu. İBB açıklamasında, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) aldığı karar ile, kentteki tüm taksilere havalimanlarından müşteri alabilme imkanı getirildiği, UKOME Toplantısında şehirdeki tüm taksicilerin havalimanlarından müşteri alabilmesinin karara bağlandığı ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır. Şöyle ki:
Söz konusu 25.05.2017 tarih ve 2017/4-5 sayılı UKOME kararı ile İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havaalanlarına dışarıdan yolcu getiren taksilerin, dönüş istikametinde yolcu alabilmeleri hususu görüşülmüş ve konunun tüm tarafların katılımı ile gerçekleştirilecek bir Alt Komisyon toplantısı ile değerlendirilmesine karar verilmiştir.
Haberde geçen ifade de olduğu gibi havaalanları içerisindeki taksi duraklarının umuma açık taksi durağı olarak değerlendirilmesini gerektiren herhangi bir karar alınmamıştır.
Karar konusu Alt Komisyon toplantısı en kısa sürede İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde düzenlenerek ilgililerine ve kamuoyuna konu hakkında bilgi verilecektir."
"MESLEKTE TEKELCİLİK KALKACAK"
İstanbul Taksi Durakları Derneği Başkan Yardımcısı Orhan Demirci, kararın taksicileri çok sevindirdiğini belirterek, UKOME'ye teşekkür etti. Demirci, tüm taksicilerin bu haktan yararlanamamasının sektörde büyük sıkıntılar yaşanmasına neden olduğunu anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu karar, sektör açısından devrimdir. Şu ana kadar esnafa yapılan zulüm sona eriyor. Meslekteki tekelcilik kalkacak. Düşünsenize, insanlar yaklaşık 2 milyon lira verip plaka alıyor ama bu taksiyle havalimanından yolcu alamıyor. Niye? Çünkü birileri oralara çökmüş. Esnaf oradan müşteri aldığında ya bıçaklanıyor ya da dövülüyordu. Ondan sonra meslek adına hiç hoş olmayan görüntüler ortaya çıkıyordu.
Ülkemiz adına da kötü örnek teşkil ediyordu. Çünkü turistlerin ilk geldikleri yer, genellikle havalimanlarıdır. En çok turisti orada görürsünüz. Kanlı bıçaklı, birbirine girmiş taksicileri görmeleri, ülkemiz için pozitif bir şey değil. Belki de Türkiye'ye ilk defa gelmiş bir turist, eli kanlı taksicileri gördüğünde, aklında hep o görüntü kalır. Taksiye binmeye bile cesaret etmeyebilir."
Bu durumun, taksici esnafının çalışırken karşılaştığı en büyük sorunlardan olduğunu aktaran Demirci, kararın çıkmasından sonra taksicilerin "bayram" yaptığını dile getirdi. Demirci, kararın havalimanı taksicilerini de memnun edeceğini belirterek, "Orada çalışan arkadaşlarımız da mutlu olacak. Çünkü oraları ellerinde tutanlar, esnaftan çok büyük miktarlarda aidatlar ya da haftalıklar alıyor. Bu aidatlar altında havalimanı taksicileri eziliyor. Esnaf kazanamıyor. 2 milyon yatırım yapıyorsunuz, sizin sırtınızdan başkaları kazanıyor. Bu, hak değildir. Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesine taksici esnafı olarak minnettarız. Bu sorunu ortadan kaldırması, sektör adına büyük gelişmedir" değerlendirmesinde bulundu.