Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
2035'te Geri Dönüşüm Oranı %60 Olacak
2035'te Geri Dönüşüm Oranı %60 Olacak
2024 Yılının Kelimesi: Kalabalık Yalnızlık
2024 Yılının Kelimesi: Kalabalık Yalnızlık
İŞKUR ve SYDV İşbirliğiyle 19 Bin Kişi İşe Yerleştirildi
İŞKUR ve SYDV İşbirliğiyle 19 Bin Kişi İşe Yerleştirildi
2025’te Tapu İşlemleri İçin Eski Kimlikler Kullanılamayacak
2025’te Tapu İşlemleri İçin Eski Kimlikler Kullanılamayacak
Sahte Alkol Operasyonunda 10 Bin 600 Litre Ele Geçirildi
Sahte Alkol Operasyonunda 10 Bin 600 Litre Ele Geçirildi
HABERLER>EKONOMİ
12 Ekim 2011 Çarşamba - 09:05

Tekstil yöneticiliğinden hayvan yetiştiriciliğine

Ankara’nın Akyurt ilçesinde bir tekstil firmasında yöneticilik yapan Günay Kızıltan kendisi gibi tekstil firmasında yönetici arkadaşlarıyla birlikte hayvancılık sektörüne 4.5 milyon liralık yatırım yaptı. Akyurt ilçesinde 120 dekarlık alana çiftlik kuran Kızıltan, bin büyükbaşhayvan ile süt üretimine başladı

Tekstil yöneticiliğinden hayvan yetiştiriciliğine

AKYURT’ta bir tekstil firmasında üst düzey yöneticilik yapan Günay Kızıltan, arkadaşlarıyla kurduğu çiftlikte bin büyükbaş hayvanla süt üretimine başladı.Akyurt’ta yıllardan beri tekstil işiyle uğraşan iş adamı Günay Kızıltan, kendisi gibi tekstil firmasında yöneticilik yapan arkadaşlarıyla Akyurt’a bağlı Çardakbağı köyünde 120 dekar alana bin büyükbaş hayvan kapasiteli çiftlik kurdu.
Süt ürünü ihtiyacı
Besibay Büyükbaş Hayvancılık Süt ve Et Üretim San. Tic. A.Ş. isimli çiftlikte 
ABD’den getirttiği 226 baş damızlık Holstein inek ile işe başlayan Kızıltan tekstilin yanında hayvancılık sektöründe de yatırım yapmaya karar verdiklerini belirterek, “Ülkemizde özellikle süte dayalı hayvansal üretimin yeterli standartlarda olmadığını yaptığımız araştırmalarda tespit ettik. Türkiye gelişmekte olan bir ülke ve önümüzdeki yıllarda süt ve süte dayalı ürünlerde çok daha büyük ihtiyaçların doğmasını beklemekteyiz” dedi.
5 ton süt üretimi
İşi profesyonel bir biçimde yapmak için 2006’dan beri araştırma yaptıklarını ifade eden Kızıltan, “Çiftliğe 
ABD’den 226 gebe düve getirdik. Bunlardan 200 tanesi doğum yaptı. Yavrular 90’nı erkek olurken, geri kalanı dişi oldu. Hayvanların ilk gebelikleri olduğu için 30-40 litreye kadar günlük süt verimi elde ettiğimiz oldu ve şu anda 5 tonun üzerinde süt üretimimiz oluyor” diye konuştu.
Kızıltan, süt üretim tesislerinin çok dağınık yerlerden ve kirli süt topladığını ve bunu da fabrikaların maliyetlerini artırdığını iddia ederek, “Bizim işletmemizde bulunan sistemle 24 hayvan aynı anda sağılıyor ve memeye hiç el değmeden süt direk soğutma sistemine gidiyor. Sağım makinesi hayvandaki elektronik tasma sayesinde hangi hayvanı sağdığını bilerek, bunu bilgisayara aktarıyor. Böylelikle biz hangi hayvanın günde kaç kilogram süt verdiğini takip edebiliyoruz. Ayrıca bu sistemle hayvanların hastalıkları da takip ediliyor” şeklinde konuştu.
Kötü kokuya son
Kızıltan “Havaalanı çevresinde oluşturulan kırmızı hattın dışında kalmamıza rağmen biz hayvanlardan çıkan gübreyi, otomatik sistemle gübre havuzlarında biriktirerek, burada sıvı ve katısını ayrıştırıyoruz. Daha sonra bunları da ayrı havuzlarda biriktirerek, oluşan gübreyi de kendi hayvanlarımızın yemleri için ekim yaptığımız tarlalarda kullanıyoruz. Bu sistemde kesinlikle koku oluşmamaktadır.” Şu ana kadar 4 milyon 500 bin TL’lik yatırım yaptıkları kaydeden Kızıltan, “Bu tür işletmeler kurulursa kısa süre sonra damızlık hayvan ithal eden ülke değil, ihraç eden ülke oluruz” dedi.
Ankara için model olacak
Tesisin ve üretimin Ankara için model olacağını savunan Kızıltan, başkentli yöneticilerin yıllardır havaalanı çevresinde kokuyu gidermek için çaba sarf ettiklerini ve bunda başarılı olamadıklarını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:
“Kokuyu ortadan kaldıracağız derken, bölgede hayvancılığı bitirme noktasına getirdiler. Halbuki şu anda burada koku yok, hissedemezsiniz. Bu işletme özellikle havaalanı ve çevresiyle 
Ankara için farklı bir model olacak bir işletmedir. Bu çevrede besi hayvancılığı yapılmaktadır. Damızlık ve süt üreticiliği konusunda modern sürü yönetimi şeklinde ve bu miktarda üretim yapan başka bir çiftlik de bu bölgede bulunmamaktadır. Modern sürü yönetimi demek hayvan sağım sisteminden, hayvanların bilgisayarda izlenmesine ve gübre yönetimine kadar olan komple bir yönetim tarzıdır” dedi.

 
Ankara'da sanat buluşması
 
Kan kardeşten kültür merkezi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KOBİ’ler için TOKİ Modeli önerisi
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı ...
ASO'dan pozitif ayrımcılık vurgusu
ASO Başkanı Özdebir, “Yatırımların OSB’lere yönlendirilmesi için teşviklerin ...
Destek bütçesinin yüzde10’u başarılı ajanslara gidecek
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Kalkınma ajansları için ayırdığımız bütçenin ...
 
KOBi’ler ikili anlaşmalarla ABD’ye açılmaya hazırlanıyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu başkanlığında ...
Rantiyeciler bu sektöre giriyor
Taksi plakaları, asıl işi taksicilik olmayan yatırımcıların yeni gelir ...
Ekonomide en büyük pay özel sektörün
Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Nurettin Özdebir, Türkiye’nin büyüyen ...
 
AVM’lere karşı yarı fiyatla mücadele
Ankara’da özellikle orta ve düşük gelirliler ile öğrencilerin piyasadaki ...
Ahiliğin nefesi usta çırak ilişkisinden
Ahilik Kültürü Haftası, Kırıkkale’de düzenlenen etkinliklerle kutlandı. ...
Hazır giyim iç pazarında Avrupa ile ABD’yi geçtik
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin hazırladığı Hazır Giyim Faaliyet ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri