Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EKONOMİ
5 Mayıs 2021 Çarşamba - 12:35

TCMB: Sıkı para politikası gerekliliğince faizde değişiklik beklemiyoruz

Enflasyona dair yukarı yönlü görünümün devam ettiği ve politika faizinin enflasyon üzerinde belirlendiği bir ortamda, Merkez Bankası’nın 6 Mayıs tarihindeki faiz kararına dair herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.

TCMB: Sıkı para politikası gerekliliğince faizde değişiklik beklemiyoruz

Enflasyona dair yukarı yönlü görünümün devam ettiği ve politika faizinin enflasyon üzerinde belirlendiği bir ortamda, Merkez Bankası’nın 6 Mayıs tarihindeki faiz kararına dair herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Nisan ayında %17,1 seviyesine yükselen enflasyonun, güncel görünümü ve önümüzdeki aylardaki birkaç belirgin risk Merkez Bankası’nın gevşemesinin önünde engel oluşturmaktadır. Mart PPK'sında %19’a yükseltilen politika faizi, sonraki aylarda yükselen ve aradaki marjı kapatan enflasyona karşı bir koruma alanı sağlamıştır. Bu bakımdan, Ağbal yönetimindeki Merkez Bankası’nın yapmış olduğu 200 baz puanlık faiz artışı önden yüklemeli ve öngörülü olmuştur.

 

Merkez Bankası, son Enflasyon Raporu’nda yılsonu beklentisini %12,2 seviyesine yükseltmekle birlikte, halen piyasa katılımcılarının genel beklentilerine göre iyimser bir noktada durmaktadır. Öte yandan, enflasyon üzerinde faiz uygulaması taahhüdüne rağmen Merkez Bankası’nın baz senaryoda Nisan enflasyonunu tepe noktası olarak değerlendirmesi, ilerleyen aylarda ilave sıkılaşmaya ihtiyaç duyulmayacağını düşündüğünü gösteriyor. Bu kapsamda 3 Haziran’da elde edeceğimiz Mayıs enflasyonuna göre bir adım atılması, politikaya dair önemli bir risk alma durumuna işaret eder. Çünkü enflasyonun alt bileşenleri, bize şu anda enflasyona dair baz etkisi dışında yardımcı olacak bir faktör olmadığına işaret etmektedir. Dönemsel bir enflasyon düşüşü, politika gevşetme açısından bir kriter olmamalıdır.

 

 

Yurtiçi ÜFE’nin tüketici fiyatları üzerindeki baskısı devam ediyor. Açılan makas nedeniyle TÜFE üzerinde bu baskının devam etmesi de öngörülür bir durumdur. Kur artışları ve emtia fiyatlarından gelen maliyet baskısı ÜFE üzerinde ciddi bir birikime yol açtı. Bunun kapanma bittikten sonra, artan iç taleple tüketici fiyatları üzerine daha fazla yansıması beklenebilir, çünkü talepteki hareketlenme zamların yansıtılmasına da imkan tanıyacaktır. Bu bakımdan, enflasyona dair risklerin elemine olmayacağını göreceğiz. Bu dönemde fiyat istikrarı açısından enflasyon üzeri faiz uygulaması devam etmek durumundadır. Merkez Bankası son PPK’da “uzun süreli sıkı duruş” ibaresini politika açıklamasından düşürdüğü için, şu anki uygulamayı “enflasyon üzeri faiz” şeklinde tanımlamak durumunda kalıyoruz.

 

İlk faiz indirimi 3Ç21 dönemi içinde gerçekleşebilir. Enflasyonun gerileme derecesine bağlı olarak indirimlerin sınırlı kalmasını bekleriz. Dolarizasyonun sınırlanması, Fed’in parasal sıkılaşmayı değerlendirme durumuna bağlı olarak oluşacak likidite koşullarına karşı önlem alma ve küresel sermaye hareketlerinden olumsuz etkilenmeme adına da faizin yeterince yüksek kalması gereklidir. Politikayı gevşetme konusunda ise asıl esas alınması gereken, bütün göstergeleriyle kalıcı ve sürdürülebilir şekilde düşen bir enflasyon olmalıdır.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’de sahte lüks ürünleri gerçeğinden ayırmayı öğreten kurs açıldı
 
Kalp krizi sırasında yapılması gerekenler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yellen’ın iletişim kazası ve enflasyon meselesi
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin yüksek hükümet harcamaları ...
EİB ihracatında nisan bereketi
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2020 yılı Nisan ayında 815,4 milyon dolar ...
Mayıs ayına güçlü başlangıç
Geçen haftayı Dallas Fed Başkanı Kaplan’ın tapering çağrısı ile bitirmiştik, ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1390 – 1425 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.
Yurt içi gündem ağır basacak
Geçen haftanın son günü Dallas Fed Başkanı Kaplan, finansal piyasaların ...
Nisan ayı enflasyonu beklentilerin altında
Nisan ayında TÜFE %1,80 olan beklentilerin altında %1,68 artış gösterirken, ...
 
Bu hafta ne oldu
Bu hafta küresel piyasaların odağında FED’in faiz kararı, yurt içi piyasaların ...
Türkiye: Enflasyonu etkileyen faktörler aktif olmayı sürdürmektedir
Kurdaki değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki artıştan gelen etki itibariyle ...
Küresel piyasalarda karışık seyir devam ediyor
Haftanın son işlem gününde, küresel piyasalarda endeks ve endeks vadeli ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri