Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof Dr. Murat Bozkurt ve ekibi tarafından geliştirilen yeni bir tedavi yöntemiyle dizinde veya bileğinde kıkırdak problemi yaşayan hastalar protez ameliyatına mahkum kalmayacak. Kök hücre ile oluşturulan doğal dolgu maddesi kullanılarak gerçekleştirilen yöntem, kemik ve kıkırdaktaki aşınmaların ameliyatsız tedavi edilebilmesine olanak sağlıyor. TÜBİTAK projesi olarak hayata geçirilen buluşun uluslarası patenti de Bozkurt ve ekibinden oluşan Türk hekimlerinde bulunuyor. Yeni tedavi yönteminin hastalara sağladığı avantajlara dikkat çeken Bozkurt şu bilgileri verdi:
KIKIRDAK DOKUYA ÇEVRİLİYOR
“Bu uygulamayı hayata geçirmekteki en büyük amacımız hastaların proteze mahkum kalmamamsıydı. Geldiğimiz noktada deneylerimiz sonucunda yüzde 90’a yakın bir başarı sağladık. Kişinin kendi dokularından oluşturulan doğal kıkırdak, hasarlı bölgeye yerleştiriliyor. Böylece suni proteze ihtiyaç kalmıyor. Yağından veya kemik iliğinde aldığımız kök hücreyi kıkırdak dokuya çeviriyoruz.
ERKEN TEŞHİS BAŞARI GETİRİYOR
Ülkemizde kısa sürede yaygınlaşacak bu uygulamayla sadece kıkırdak değil altındaki bozulan kemik yapısı da güçleniyor. Kıkırdakların bozulmaya başladığı dönemde tedaviye başlamak oldukça önemli. 55 yaşına kadar olan kıkırdak problemli hastalarda, kişinin kendi dokularını kıkırdak hücrelerine dönüştürüp bunu da kişinin kendisine nakledebiliyoruz.
YAŞAM KALİTESİ ARTIYOR
Doğal kıkırdak iyileşme sürecini kısaltıyor ve ağrısız, uzun ömürlü bir tedavi imkanı sağlanıyor. Uygulanan kişilerde eklem tazelenmesi de oluyor. Uzun vadede olabilecek proteze ihtiyacını da ortadan kaldırıyoruz. Yeni yöntemde açma kesme, ameliyat yok. Hastlar fizik tedaviye devam edip, normal hayatına dönüyor.”