Ankara merkezli Bozankaya firmasının, Sincan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) fabrikasında ürettiği raylı sistem ve elektrikli lastik tekerlekli araçlar, yurt içi ve yurt dışındaki farklı şehirlerde yolcu taşımacılığı yapıyor.
Fabrikada üretilen ve ‘E-Karat’ adı verilen Türkiye’nin 100’de yüz yerli ilk elektrikli otobüsleri, Konya, İzmir, ve Eskişehir ile Almanya’nın Solingen şehrinde kullanılıyor. Malatya’nın toplu ulaşım ağındaki modern troleybüs sistemi ‘Trambus’ler ile Kayseri’de kullanılan alçak tabanlı tramvaylar da Sincan’daki fabrikada üretiliyor. Son olarak Tayland’ın başkenti Bangkok’un ulaşım ağında kullanılacak metro aracı ihalesini kazanan Bozankaya firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, Ankara’daki tesisler ile gelecek hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu. Sincan OSB’deki fabrikanın 45 bin metrekare olan kapalı alanını, 2018’de 90 bin metrekareye ulaştırmayı ve çalışan sayısını 800’den bin 200’e yükseltmeyi hedeflediklerini Günay, şunları söyledi:
İSTANBUL’UN 200 ARAÇLIK İHALESİNE TALİP
“Burada ilk olarak ‘trambus’ adını verdiğimiz 25 metrelik çift körüklü troleybüs aracını geliştirdik ve araçlar, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunuldu. Trambusler raylı sisteme yatırım yapacak bütçesi olmayan kentler için çok avantajlı. Urfa Belediyesi de trambus ihalesine çıktı, şu anda ona hazırlanıyoruz. İkinci hedefimiz elektrikli otobüslerdi ve 1.5 yıllık çalışmanın sonucunda bu hedefimizi 2014 yılında hayata geçirdik. Bugüne kadar Türkiye’de 3 tane elektrikli otobüs ihalesi açıldı ve 3’ünü de biz kazandık. Bugünkü en büyük hedefimiz İstanbul’da, İETT’nin açmış olduğu 200 araçlık elektrikli otobüs ihalesini kazanmak. Yolcu dostu yüzde 100 alçak tabanlı tramvaylar da 2016’da Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilmeye başlandı ve bu yıl bütün teslimat yapılmış olacak.
YÜZDE 58’İ YERLİ ÜRETİM YÜKSEK HIZLI TREN
Raylı sistemlerde tramvaydan sonraki hedefimiz metro aracıydı. Tayland’ın başkenti Bangkok’taki ihaleyi kazandık. Bangkok’un metro ağında kullanılacak araçlar, Bozankaya’nın Sincan’daki fabrikalarında yapılacak. 22 adet 4 vagonlu metro araçlarının ilki, 2018’te teslim edilecek. Kanadalı tren ve uçak üreticisi Bombardier ile de mayısta bir anlaşma imzaladık. TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak 80 yüksek hızlı tren ihalesini kazanmamız durumunda trenler yüzde 58 yerli üretim olacak. Asıl amacımız Türkiye’nin yerli ulaşım araçlarını yaparak dünyaya satmak. Katma değeri çok yüksek bu ürünlerimizle ülkemizin ihracat gelirini yükseltmek için çalışıyoruz.”
KENDİ ŞEHRİMİZE DE HİZMET VERMEK İSTERİZ
Öte yandan Günay, firmanın, merkezi olan şehri Ankara’da hiçbir aracının hizmet vermemesiyle ilgili soruyu ise “Belli bir yere kadar biz girişimlerde bulunuyoruz ama bir yerden sonra belediyeler karar veriyor. Ankara’da yatırım yapan bir şirket olarak kendi şehrimize de hizmet vermek isteriz” diye yanıtladı.