Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
28 Nisan 2021 Çarşamba - 20:28

Sahurda sadece su içmek metabolizmayı yavaşlatır

Ramazan ayında oruç tutan kişilerin beslenme alışkanlıkları ve yapılan yanlışlarla ilgili bilgiler veren Medical Park Çanakkale Hastanesi’nden Diyetisyen Gökçenur Aşık, “Ramazan’da yapılan en büyük yanlışlar; gece yatmadan önce yemek yemek ve sahura kalkıp sadece su içmektir” dedi.

Sahurda sadece su içmek metabolizmayı yavaşlatır

Ramazan ayında oruç tutan kişilerin beslenme alışkanlıkları ve yapılan yanlışlarla ilgili bilgiler veren Medical Park Çanakkale Hastanesi’nden Diyetisyen Gökçenur Aşık, “Ramazan’da yapılan en büyük yanlışlar; gece yatmadan önce yemek yemek ve sahura kalkıp sadece su içmektir” dedi. 

Uzun süren açlık dönemlerinin, yavaşlayan metabolizmanın vücuda verdiği olumsuzlukları en aza indirmek, yaşam kalitesini düşüren sağlık problemlerinin yaşanmasını engellemek için Ramazan ayı boyunca beslenmede birtakım değişikliklere gidilmesi gerekiyor. Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili uyarılarda bulunan Medical Park Çanakkale Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Gökçenur Aşık, “Uzun süren açlıklar, kan şekerinde belirgin düzeyde düşmelere sebep olmaktadır. Oruç tutmanın beslenme açısından en hassas yönü vücudun uzun süre aç kalması nedeniyle metabolizma çalışma düzeninde yaptığı değişikliklerdir. Bu nedenle, sahura kalkmak Ramazan’da sağlık açısından büyük önem taşır” şeklinde konuştu.

Sahura kalkmadan oruç tutmak sağlıklı değil

Ramazan’da yapılan en büyük yanlışlardan birinin gece yatmadan önce yemek yemek ve sahura kalkıp sadece su içmek olduğunu belirten Dyt. Gökçenur Aşık, “Bu durum açlık süresini uzatacağı için metabolizmanın yavaşlamasını destekleyecektir. Ramazan’da dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde; kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, dehidratasyon dediğimiz vücudun susuz kalması ve su- tuz dengesinin bozulması gibi durumlar meydana gelebilir” diyerek sahura kalkarak yemek yemenin önemini vurguladı.

Sahurda; un, tuz, şeker tüketiminden kaçının

Gün içinde kan şekerinin düşmesi ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesinin önemini vurgulayan Dyt. Gökçenur Aşık şu bilgileri paylaştı:

“Ekmek tercihiniz posa yönünden zengin tam tahıl içeren ekmekler olmalıdır. Beyaz un ve unlu mamüller, şeker gibi çok hızlı sindirilen besinlerden kaçınılmalıdır. Yüksek tuz içeren besinler gün içerisinde susamayı artırmaktadır. Ekstra tuz tüketiminden kaçınılmalı; salamura ürünler, salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri tüketilmemelidir. Sahurda zeytin ve zeytin ezmesi gibi tuzlu besinler yerine yağlı tohum kaynaklarından ceviz, badem, fındık tercih edilmelidir. Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur. Yumurta, süt, yoğurt, peynir sıklıkla tercih edilmelidir. Gün içinde su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına önem verilmelidir.”

Pide iftarda tercih edilmeli

Bir Ramazan klasiği olan pide ile ilgili de öneride bulunan Dyt. Gökçenur Aşık, “Ramazan pidesi de beyaz undan yapıldığı için sahur yerine iftarda tercih edilmesi daha uygundur. 1 avuç içi büyüklüğündeki pide, yaklaşık 50-70 kalori yani 1 dilim ekmek kalorisine eşittir. Diyetinizdeki ekmek hakkınızla yer değişikliği yapabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Oruç hurmayla açılmalı

İftar menüsü ile ilgili de bilgi veren Dyt. Gökçenur Aşık, “Uzun süren açlığın ardından iftar sofrasında hızlı başlangıçlar yapmak, mide şikayetlerinin yanı sıra kan şekeri dengesizliğine sebep olacağından bu noktaya ayrıca dikkat edilmesi gerekmektedir. İftarın ilk kısmında başlangıç olarak iftariyeliklerden hurma veya diğer kuru meyveler tercih edilerek kan şekeri dengesi sağlanmalıdır. Hurma karbonhidrat, posa, potasyum ve magnezyumdan zengindir ve orucunuzu açmak için iyi bir seçenektir. Çorba ile devam edilerek sonrasında en az 15 dakika ara verilip beklenmeli ve mide rahatsızlıklarının önüne geçilmelidir. Ana yemekte yağlı ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Kilo problemi yaşayan kişilerin, karbonhidrat kaynaklarından olan pideye dikkat etmeleri, bir avuç büyüklüğünden fazla olacak şekilde tüketmemeleri gereklidir” dedi.

Örnek iftar menüsü

2015 Türkiye Beslenme Rehberi’nde önerilen Sağlıklı Yemek Tabağı örnek alınarak hazırlanacak menülerin sağlıklı iftar açısından önemine dikkat çeken Dyt. Gökçenur Aşık, “Izgara/fırında et, tavuk, balık, yoğurt, cacık veya ayran, zeytinyağlı sebze yemekleri, salata ve tam tahıllı ekmeklerden oluşan bir öğün tercih edilebilir” ifadelerini kullandı.

İftardan sonra hafif egzersizler yapılmalı

İftardan 1-1.5 saat sonra yapılacak hafif yürüyüşlerin enerji alımı dengesi açısından önemli olduğunu belirten Dyt. Gökçenur Aşık, “Yapacağınız hafif egzersizler sindirim sisteminizin sağlıklı çalışmasına ve kan şekerinizin dengeli ilerlemesine katkı sağlar. Şerbetli tatlılar, şekerli ve asitli içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. İftar ve sahur arasında meyve, 1-2 top dondurma, sütlü tatlı ve süt ürünleri ile ara öğünler yapılabilir. Kafeinli içeceklerin tüketimi (örneğin çay, kahve ve diğer kafeinli içecekler) idrar arttırıcı etkiye sahip oldukları için sıvı kaybına yol açabilir, bu yüzden tüketimleri sınırlandırılmalıdır. İftar- sahur arasında 8-10 bardak su tüketilmelidir” diyerek sözlerini noktaladı.

Hibya Haber Ajansı

 
Wang: Washington 'yanlış anlamalara' tutunurken Çin ve ABD farklılıkları devam ediyor
 
BAE’deki yolcuların Covid-19 tıbbi kayıtlarının dijital doğrulaması hayata geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanser hastalarına covid sürecinde hayati öneriler
Pandemi döneminde COVID-19 korkusuyla bireylerin sağlık kuruluşlarına ...
"Salgın sürecinde rutin aşılama programının sürdürülmesi büyük önem taşıyor"
Aşı Haftası’nda aşının ve aşılamanın önemine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ...
Hurma yemeniz için 10 önemli sebep
Ramazan’da sofralarımızdan eksik etmediğimiz hurma liften zengin olmasının ...
 
Salgın sürecinde aşıyı reddederek toplumu riske atmayın
“Koronavirüs süreci aşının önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Aşı ...
Koronavirüs kalkanı ilk kez bir ameliyatta kullanıldı
InnowayRG ve Vestel Beyaz Eşya iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışmalar ...
Yeşilay bağımlılıkla mücadele deneyimini BM’de 200 ülkeyle paylaştı
Bağımlılıklarla ulusal ve uluslararası arenada mücadelesini sürdüren Yeşilay, ...
 
Çocuklarda öfke nöbeti
Öfke, herhangi bir şeyin engel olunması ile ortaya çıkan istenmeyen bir ...
Kadınlarda bel ağrılarına dikkat
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgiler verdi.
Bahar alerjisi burun tıkanıklığına neden olabiliyor
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri