Bu akşam piyasanın odak noktasında Fed faiz kararı ve Başkan Powell'ın konuşması olacak. Baz senaryo: Fed'in 25 baz puan artırması, Metin'de enflasyondaki son düşüşe atıfta bulunması ancak enflasyonun halen yüksek seviyelerde olduğunu belirtmesi yönünde. Powell'ın ise tek bir enflasyon verisinin politika değişikliği için yeterli olmayabileceği ve daha fazla sıkılaştırmanın gerekebileceği, veriye bağlılığın devam edebileceği şeklinde şahinvari açıklamalar yapabileceği öngörülüyor. Böyle bir iletişimin de piyasaya etkisi nötr olabilir. Bu arada ABD'de ikinci çeyrek finansalları izlenmeye devam edilecek. Alphabet ve Microsoft'un finansallarının ardından bugün Coca - Cola, Boeing, Meta gibi şirketlerin bilançoları izlenecek. Gelişmeler öncesinde ABD vadelileri bu sabah yataya yakın hafif satıcılı bir görüntü sergiliyor. Yurtiçi tarafta ise bankacılığın pozitif ayrıştığı günde BIST100 dün %1,35 oranında düşüş kaydetti. Bankacılığın bugün de pozitif ayrışabileceğini düşünüyoruz. BIST100 ise 6.500 destek bölgesinin üzerinde tutunabilir. Bugün TAVHL, OTKAR ve AKBNK'ın finansal sonuçları açıklanacak.
MAKROEKONOMİ
IMF tarafından yayınlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda, ABD'de borç limiti sorununun çözülmesi, ABD'de ve İsviçre'de yılın ilk çeyreğinde yaşanan bankacılık sektörü krizlerinin kontrol altına alınmasıyla risklerin azaldığını belirterek 2023 yılı için küresel ekonomik büyüme tahmini %2,8'den %3 seviyesine yükseltilirken, 2024 yılı büyüme tahmini ise %3 seviyesinde korundu.
- Öte yandan, küresel büyüme tahminlerinin nisan ayındaki rapora göre yükselmekle birlikte tarihsel ortalamadan düşük olduğu belirtildi. Küresel çapta halen yüksek olan enflasyonun hanehalklarının satın alma gücünü aşındırmaya devam ettiği ve merkez bankalarının enflasyona karşı politika sıkılaştırmasının, borçlanma maliyetini yükselterek ekonomik aktiviteyi sınırladığı belirtildi. Özellikle raporda, küresel çapta enflasyonla mücadele kapsamında merkez bankalarının faizlerindeki artışlar, Çin'de beklenenden daha yavaş toparlanma, gelişmekte olan ülkelerdeki borç sıkıntısı, devam eden Rusya ve Ukrayna savaşı ile ABD ve Çin arasındaki gerilimler arasında artan sorunlardan kaynaklanan risklere de işaret edildi. Ayrıca gayrimenkul sektöründe kriz yaşanan Çin ekonomisinde toparlanmanın yavaşlayabileceği ve bunun da küresel çapta olumsuz etkileri olabileceği vurgulandı.
- Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahmini ise 0,3 puan yukarı yönlü revize edilerek %3 seviyesine yükseltilirken, 2024 yılı büyüme tahmini ise 0,8 aşağı yönlü revize edilerek %2,8'e düşürüldü.
ABD tarafında, temmuz ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi, güçlü istihdam piyasası ve yavaşlayan enflasyonun etkisiyle 110,1'den 117 seviyesine yükselerek beklentilerin (112) üzerinde gerçekleşti ve böylece son iki yılın en yüksek seviyesinde kaydedildi. Detaylara bakıldığında, temmuzda tüketicilerin mevcut iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini yansıtan cari koşullar endeksi, 155,3'dan 160 seviyesine yükselerek Mart 2020'den beri en yüksek seviyeye gelirken, geleceğe yönelik kısa dönemli değerlendirmelerini yansıtan beklentiler endeksi ise 80'den 88,3 seviyesine yükseldi. Ayrıca temmuz ayında tüketicilerin, enflasyon beklentileri önümüzdeki 12 aylık dönemde ortalama bazda gerilemeyi sürdürdü.
Ayrıca ABD'de konut piyasası verilerinden, mayıs ayı S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi, aylık bazda %1 artış sergilerken, yıllık bazda ise düşüş hızı bir önceki aya benzer şekilde %1,7 seviyesinde gerçekleşti ve böylece düşüşünü üçüncü aya taşıdı.
Bunun yanında, Almanya'da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO iş dünyası endeksi temmuz ayı verisi açıklandı. IFO iş dünyası endeksi temmuz ayında ülkede devam eden enflasyonist baskılar ve artan borçlanma maliyetlerinin etkisiyle 88,6'dan 87,3 seviyesine gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydederek düşüşünü üçüncü aya taşıdı ve böylece kasım ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Detaylara bakıldığında, cari koşullar endeksi 93,7'den 91,3'e gerilerken, beklentiler endeksi ise 83,8'den 83,5'e geriledi.
Çin Devlet Başkanı Jinping, ülkede ekonomik büyüme için iç talebin etkin şekilde arttırılması gerektiğini belirterek tüm sektörlerde yeni bir kalkınma stratejisinin uygulanmasının önemini vurguladı. Jinping, yılın geri kalanında ekonominin iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, iç talebin yetersiz kalması ve kilit sektörlerde risklerin fazla olması nedeniyle Çin ekonomisinin yeni zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, TCMB'nin açıkladığı seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarının cari açığı azaltmaya ve enflasyonu orta vadede düşürmeye yönelik olduğunu belirtti. Şimşek, ülkemizin ödemeler dengesini iyileştirme, kamu açıklarını azaltma ve enflasyonu düşürme amacı doğrultusunda tedbir almaya ve uygulamaya devam ettiklerini ve sınırlı kaynaklarımızı ihracata ve yatırımlara kanalize etmeye devam edeceklerini söyledi.
Yurt içinde ise, temmuz ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri takip edildi. Sektörel güven endekslerinin tümü temmuz ayında düşüş kaydetti. Temmuzda güven endekslerinin aylık bazda seyrine baktığımızda, perakende ticaret sektörü %2,6, hizmet sektörü güven endeksi %0,6, inşaat sektörü güven endeksi %0,9 ve reel kesim güven endeksi ise %0,8 düşüş sergiledi.
- Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişleri endeksi, mart ve mayıs ayları arasındaki üç aylık dönemde güçlü artışlar (%3,3-%4,7 arası artışlar) sergilemesinin ardından haziranda aylık bazda %0,8 gerileme sonrasında temmuzda da %0,8 gerileyerek kısmi zayıflama gösterdi ve böylece düşüşünü ikinci aya taşıdı, bununla birlikte Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
- Yatırımlara dair izlediğimiz diğer bir gösterge olan sabit sermaye yatırım harcamaları aylık bazda dört aylık yükselişin ardından mayısta aylık %4,4 düşüş sonrasında haziranda aylık %0,2 oranında sınırlı gerileyerek kısmi zayıflama kaydetmişti, temmuzda ise aylık %0,1 oranında sınırlı gerileyerek düşüşü önemli ölçüde hız kesmekle birlikte düşüşünü üçüncü aya taşıdı, bununla birlikte tarihsel ortalamasının üzerindeki seyrini sürdürdü.
- Öte yandan, ekonomik durumu yansıtan genel gidişat endeksinde temmuzda aylık %4,9 oranında sert düşüş dikkat çekmekte, söz konusu endeksin son beş ayın en düşük seviyesine gerilediği gözlenmekte.
- Arındırılmış kapasite kullanım oranı temmuzda tüketim ve ara malları imalatı kapasite kullanım oranlarındaki düşüşlere karşın yatırım malı imalatı kapasite kullanım oranındaki artışın etkisiyle 0,3 puanlık artışla %76,9 seviyesine yükselerek son dört aydır artış kaydetti ve son on ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti, bununla birlikte 2022 yılı ortalamasının altındaki seyrini sürdürdü.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 21'de Fed'in faiz kararı ve TSİ 21.30'da Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Fed geçen ayki toplantısında, faizleri beklentilerle uyumlu olarak sabit tutarak federal fonlama faiz aralığını %5,00-%5,25 bandında bırakmıştı, kararın oybirliğiyle alındığı görülmüştü. Bununla birlikte, yayınlanan yeni makroekonomik projeksiyonlarda, noktasal grafiğe yansıyan beklentiler ise önümüzdeki dönemde faiz artışlarının olacağına işaret etmişti. Fed federal fon faiz oranına ilişkin medyan tahminlere göre, bu yıl sonu için faiz seviyesi %5,1 seviyesinden %5,6 seviyesine yukarı yönlü revize edilmişti ve böylece yıl sonuna kadar iki kez 25 baz puanlık faiz artırımı daha öngörüldüğüne işaret etmişti. Ayrıca Faiz seviyeleri 2024 yılı için %4,3'ten %4,6'ya ve 2025 yılı için de %3,1'den %3,4'e yukarı yönlü revize edilmişti. Faiz kararının ardından konuşan Fed Başkanı Powell ise, faiz artış hızını yavaşlatmayı düşündüklerini, bu kapsamda ortak görüşlerinin, faiz hedefine yaklaşıldıkça patikanın yavaşlatılması olduğunu, ancak haziranda faizi sabit tutmalarını "pas geçmek" olarak niteleyemeyeceklerini, bunun faiz artış patikasının yavaşlaması anlamına geldiğini vurgulayarak para politikası adımlarının etkilerini değerlendirme kararı aldıklarını ve daha yavaş faiz artışlarının ekonominin şartlara adapte olmasına imkan tanıyacağını belirtmişti. Piyasalarda ise Fed'in bugünkü toplantısında faizleri 25 baz puan artırmasına neredeyse kesin gözle bakılıyor. Bunun yanında, Fed'in karar metninde ve Powell'ın konuşmasında gelecek dönemdeki para politikası ve faiz patikasına yönelik yeni sinyaller dikkatle takip edilecek.
Ayrıca ABD'de konut piyasası verilerinden, haziran ayı yeni konut satışları verisi TSİ 17'de takip edilecek. Yeni konut satışları mayısta aylık hafif düşüş beklentilerine karşın %12,2 artış sergilemişti ve art arda üçüncü ayda yükseliş kaydetmişti. Haziranda ise yeni konut satışlarının aylık %5 oranında gerileyerek konut piyasasında zayıflamaya işaret etmesi bekleniyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Aydem Yenilenebilir Enerji (AYDEM, Nötr): EPDK'nın 13/07/2023 tarihli Kurul kararı gereği; Söke RES projesi için ana kaynağa ilave 12 MWm/MWe kurulu gücünde RES kapasite artışı kurulumuna onay verilmiştir. Tesisin devreye alınması için gerekli çalışmalar devam etmektedir. Tesis devreye alındıktan sonra Söke RES'in toplam kurulu gücü 49,5 MWm/45 MWe'den 61,5 MWm/57 MWe'e çıkacaktır.
Europen Endüstri (EUREN, Sınırlı Pozitif): Şirket devam etmekte olan güneş enerjisi camları üretimiyle ilgili yaptığı açıklamada yatırımın inşaatının tamamlanma oranı %30 seviyesine ulaştığını, şu ana kadar inşaat ve makina alımları ile ilgili olarak toplamda 297,8mn TL harcama yapıldığını bildirmiştir. Üretim ve depo binalarının inşaatının ise 2024 Ocak ayında tamamlanması öngörülmektedir.
Kimteks Poliüretan (KMPUR, Sınırlı Pozitif): Şirket, Düzce Gümüşova OSB'de bulunan yeni üretim tesisinde ilk üretimini gerçekleştirmiştir. Yıllık 65 bin ton kapasiteye ulaşması hedeflenen yeni yatırımın toplam maliyeti yaklaşık 400mn TL seviyesinde olup; ilk faz olarak yaklaşık 30 bin ton poliüretan sistemleri üretiminin yapılmasını mümkün kılan alt yapı çalışmaları tamamlanmış ve üretim bu tesisten başlatılmıştır. Düzce tesisinde ilk üretimle birlikte, GES yatırımı da faaliyete geçerek elektrik üretimine başlanmıştır. Şirket GES yatırımı ile toplam elektrik tüketiminin yaklaşık %55'ini karşılamayı ve karbondioksit salınımını yılda yaklaşık 679 ton azaltmayı hedeflemektedir.
Koç Holding (KCHOL, Pozitif), Yapı ve Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Yapı Kredi Bankası ("Banka") çıkarılmış sermayesinin %6,81'ine tekabül eden toplam 575mn TL nominal değerli payın ("Paylar") hızlandırılmış talep toplama yöntemiyle, borsa dışında kurumsal yatırımcılara satışı, pay başına 11,75 TL bedel üzerinden toplam 6.756mn TL karşılığında gerçekleşmiştir. Takas işleminin mutat kapanış şartlarına tâbi olmak üzere 28 Temmuz 2023 tarihinde borsa dışında gerçekleştirilmesi beklenmekte olup, söz konusu takas işlemi tamamlandığında ayrıca açıklama yapılacaktır. İşlem'in kapanışını takiben, Koç Holding'in Banka'daki doğrudan pay sahipliği %20,22; Koç Holding A.Ş. ve halihazırda Banka'nın %40,95 payına sahip olan bağlı ortaklığı Koç Finansal Hizmetler A.Ş.'nin Banka'daki toplam payı ise %61,17 olacak, Koç Topluluğu Banka'nın ana hissedarı olmaya devam edecektir.
Koza Altın (KOZAL, Nötr): Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. kapasite artırımı projesine ilişkin olarak, Egeçep Derneği ve Osman Nuri Özgüven tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın vermiş olduğu ÇED olumlu kararının iptali talebiyle açılan dava İzmir 4. İdare Mahkemesi'nde görülmüştür. Davacılar tarafından bir önceki karara karşı temyiz kanun yoluna başvurulmuş olup, ilk derece mahkemesi kararı şirket aleyhine bozulmuştur. Henüz kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmadığından ve yargılamaya devam edildiğinden şirket ÇED Olumlu kararı kapsamında madencilik üretim faaliyetlerine ilgili mevzuatlara uygun bir şekilde devam etmektedir.
Odaş Elektrik (ODAS, Sınırlı Pozitif ): Şirketin %66,64 oranında pay sahibi olduğu ve bağlı ortaklığı konumundaki Çan2 Termik A.Ş.'ye ait 41mn adet hissesinin toplam 722mn TL değerindeki pay satışı borsada dün gerçekleştirmiş olup, elde edilecek kaynağın tamamı sermaye avansı olarak Çan2 Termik A.Ş.'ye aktarılacak ve tüm kaynak Çan2 Termik A.Ş' nin Yapı Kredi Bankası ve Halkbank konsorsiyumunun erken borç ödenmesinde kullanılacaktır. Böylece, 24.07.2023 ve 21.07.2023 tarihlerinde gerçekleştirilmiş olan pay satışı işlemi ile birlikte toplam 2.336mn TL değerinde hisse satışı yapılmış olup elde edilecek kaynağın tamamı erken borç ödemesinde kullanılacaktır. İlgili işlemlerle birlikte borç kapamaya hemen başlanacak olup yüklü miktarda EUR satın alma süreçleri çerçevesinde 3 gün içinde tamamlanması beklenmektedir.
Türk Traktör (TTRAK, Sınırlı Pozitif): Şirketin uzun vadeli büyüme planları çerçevesinde; Ankara ve Sakarya'da bulunan mevcut üretim tesislerinin Stage V uyumlu motor üretimi amacıyla, ilgili sistemin modernizasyonu ve bununla ilişkili olarak yapılacak olan Ar-Ge projelerinin finansmanına ek olarak, Sakarya'da bulunan fabrikanın çatısına 4.3 MW güce sahip güneş enerjisi panellerinin kurulumu için EBRD ile 70mn EUR'a kadar kredi kullanımı hususunda anlaşmaya varılmıştır. Kredi iki eşit dilimde kullandırılacak olup toplam 5 yıl vadelidir. Banka masrafları hariç yıllık faizi %4,85 + 6 aylık EURIBOR'dir. Kredinin ilk 1 yılı anapara ödemesiz, 6 ayda bir faiz ödemeli olacaktır. İkinci yıl itibari ile 6 ayda bir anapara ve faiz ödemesi yapılacaktır.
SEKTÖR HABERLERİ
Demir Çelik: Türkiye'nin ham çelik üretimi Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre %1.5 azalarak 2.9mn ton oldu. Ocak-Haziran döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre %16,3 azalarak 15.9mn ton oldu. (Kaynak: Worldsteel)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Bülbüloğlu Vinç (BVSAN): Yurt dışında yerleşik bir firma ile 1,67mn EUR tutarında, vinç üretim ve teslimi için bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu vinçlerin 2024 yılı başında teslimi planlanmaktadır.
Europower Enerji (EUPWR): Şirketin %60 bağlı ortaklığı Peak PV Solar Teknolojileri, grup firması Girişim Elektrik'in yapımını üstlendiği Şişecam Öztüketim Çatı Ve Arazi GES Projeleri işinin güneş paneli kısmının üretimi gerçekleştirecektir. Ayrıca, şirket bu projelerin orta gerilim hücre, alçak gerilim pano ve konstrüksiyon kısımlarının üretimini gerçekleştirecektir. Üretimi gerçekleştirilecek kısımların bedeli toplam 5mn USD'dir.
Ayrıca Şirket, Dicle Elektrik Dağıtım tarafından gerçekleştirilen palet üstü hücre alımı işi ihalesine girmiş ve en avantajlı fiyat vererek ihalede 1. olmuştur. İhale toplam bedeli KDV hariç 4mn USD'dir.
Fenerbahçe (FENER): Futbol A Takımının forma göğüs reklamında ve diğer muhtelif mecralarda kullanılması konusunda Otokoç Otomotiv ile 2023/2024 sezonu için sözleşme bedeli 195mnTL +KDV olmak üzere 1 yıl uzatma opsiyonlu sözleşme imzalanmıştır. Ayrıca UEFA Konferans Ligi, TFF Süper Lig, TFF Ziraat Türkiye Kupası ve TFF Süper Kupa'da gelen başarılar ile birlikte azami 46,5mn TL net başarı primi ödenecektir.
Panelsan Çatı Cephe Sistemleri (PNLSN): Şirket ile Europen Endüstri (EUREN) arasında Solar Enerjisi Camları Yatırımı/KÜTAHYA projesi kapsamında 857bin USD tutarında sandviç panel satış sözleşmesi imzalanmıştır.
Torunlar GYO (TRGYO): Torun Center'ın bünyesindeki otel kısmı için Embassy Suites by Hilton markası ile anlaşma imzalanmıştır. 2024 yılı yaz aylarında konuklarını ağırlamaya başlaması planlanan Embassy Suites by Hilton'da toplam 110 oda yer alacaktır. Otel, Torunlar GYO'nun %100 iştiraki olan TRN Otel İşletmeciliği tarafından franchise anlaşması modeli ile işletilecektir.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16'dan %16,50 seviyesine yükseldi. TCMB dün 1 milyar TL'lik (%17,50'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 5 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Buna göre, kısa ve orta vadeli tarafta 135 baz puana yaklaşan yükselişler görülürken, uzun vadeli tarafta 40 baz puana varan düşüşler gözlendi.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı