İstenmeyen SMS’lerin gönderilmesini yasaklayan düzenleme 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesine rağmen birçok firma, kanundaki hükümleri çiğneyerek, tüketiciye mesaj göndermeye devam ediyor.
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, kanuni düzenlemelerin etkili bir yöntem sağlamadığını, piyasada dolandırıcı firmaların arttığını belirtti. Yüzlerce tüketiciden şikayet geldiğini belirten Çakar, “Piyasayı kontrol etme yetkisi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda, ama hala mesajlar gelmeye devam ediyor. Önlem alınmazsa iş, içinden çıkılmaz hale gelir” dedi.
Elektronik ticarette 1 Mayıs’ta yürürlüğe giren yeni düzenlemelerin ardından, pazarlama ve tanıtım amaçlı, istenmeyen SMS, arama ve e-posta için vatandaşlardan gelen şikayet sayısı 35 bini aşmasına rağmen, firmaların tüketiciye yaptığı tacizleri bitmedi. Firmaların cezaya aldırmadan tüketiciye yağmur gibi mesaj göndermeye devam ettiğini belirten Çakar, bu durumun Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi haline geldiğini söyledi. Düzenlemeye uymayan firmalar hakkında ceza verme yetkisinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda olduğunu hatırlatan Çakar, düzenlemedeki açıklarla ilgili şunları söyledi:
DOLANDIRICILAR ÇOĞALDI
“Piyasada o kadar çok mesaj gönderen dolandırıcı firma var ki. Çünkü son zamanlarda dolandırıcılık bu şekilde yapılıyor. Şikayetler internet üzerinden yapılıyor. Ama şikayet edilen firmalar ne adreslerinden ne de iletişim bilgilerinden bulunabiliyor. Ya bu bilgiler hiç olmuyor ya da tüketiciye yanlış veriliyor. Bu firmaları bakanlık bulamıyor, bu nedenle para cezası da kesilemiyor. Cezalar uygulanamadığı için de tüketiciyi bıktıran mesajlar gelmeye devam ediyor.
24 SAAT MESAJ YAĞIYOR
Bilişim Suçları Daire Başkanlığı, BTK ve bakanlık biraraya gelerek buna acil çözüm bulmalıdır. Aksi takdirde mesajlar gün geçtikçe artmaya devam edecek. İlk zamanlarda kaale alınmayan yönetmeliğin sonraki zamanlarda uygulanması çok zor. 24 saat boyunca tüketiciye mesaj yağıyor. Firmalar kanundaki açıklardan faydalandığı için kuralları dinlemiyor. Saf vatandaşlar bu mesajlarla ilgileniyor. Uzun zamandır bu sorunu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yaptığımız toplantılarda dile getiriyor. Ama yine eskisi gibi devam ediyor. Daha fazla insan mağdur olmadan, dolandırılmadan çözüm bulmaları gerekiyor.”
YASAK 1 MAYIS’TA BAŞLADI
Elektronik ticarette yeni dönem 1 Mayıs 2015’ten itibaren başladı. Buna göre tüketicilerin onayı olmadan reklam mesajı ve iletisi gönderilmesi yasaklandı. Düzenlemeye göre kanuna aykırı davranan firmalara bin lirayla 5 bin lira arasında idari para cezası uygulanıyor.
Yönetmeliğe göre, istenmeyen SMS’te alıcının sessiz kalması durumunda onay talebi reddedilmiş sayılıyor. Tüketiciler istenmeyen SMS’leri bakanlığın kurduğu şikayet hattına ve internet üzerinden şikayet edebiliyor. Ancak birçok vatandaşın bu şikayet yollarına başvurmasına rağmen bir sonuç alamadığı ifade ediliyor.