Bu hafta ile birlikte Mart ayını tamamlıyoruz. Rusya’nın işgalinin birinci ayı 24 Mart’ta geride kalırken, Rusya’ya yapılan ekonomik yaptırımların etkileri bu ay içerisinde görüldü. İşgal ve ekonomik yaptırımlar arz ve tedarik yollarını olumsuz etkilerken, gıda ve enerji fiyatlarının yükselmesinin kaçınılmaz bir enflasyonist etkisi olacağı piyasalarda ay içerisinde fiyatlandı. Ayrıca, ay içinde Rusya ve AB ekonomisi üzerinden global ekonomik büyümeye etkisi tartışıldı ama ölçülemedi. Bu hafta Mart ayına ilişkin ekonomik büyümeye yönelik oldukça önemli veriler açıklanacak. En önemlisi kuşkusuz ABD’de Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı İstihdam rakamları ve Çarşamba günü açıklanacak ABD büyüme verisi olacak. Beklentiler ABD ekonomisinin Şubat ayına göre gücünü koruduğu ve istihdamın etkilenmediği yönünde oluşuyor. Dünya ekonomisinin genelini yansıtacak imalat sektörü PMI verileri ise Cuma günü açıklanacak. Arz tedarik kaynaklı üretim etkileri, girdi fiyatlarının artışları, ihracat siparişleri ve bir çok soru işaret PMI anketleri ile ortaya çıkacak. Yine beklentilere baktığımızda Şubat ayına göre PMI endekslerinde bir düşüş beklenmiyor. Büyümeye yönelik bu verilerin haftayı şekillendireceğini, piyasaların yönünü belirleyeceğini düşünüyoruz.
Kademeli yükseliş… Ocak-Şubat ayında 13.75-14 bandında yatay seyir yaklaşık bir ay sürmüş ve ardından 15 görülmüştü. Şimdi ise kur 13.75’den 15’e kadar yükselişi sonrasında 14.80-14.87 arasında bir sıkışma yaşıyor. Bu sıkışmanın sonun yeni yükseliş dalgası 15.00’in üzerinde 15.33 ve 15.80 seviyelerinde olabilir. Kısa vadede 14.80-14.87 arasında sıkışmanın teknik açıdan bir süre daha devam etmesi beklenebilir.
Bankalar yükselişe fren olur mu? Cuma günü 2200 direncinde satıcıların gücünün azaldığı bir noktada, finans kurumlarına uygulanan %20 kurumlar vergisinin %25’e çıkarılması yönünde yasa teklifi haberi geldi, 2200 bir kere daha kırılamadı. Bankalara gelecek ek vergi Borsa İstanbul’da bir kar realizasyonunu tetikleyebilir mi? Bankacılık sektörü yıl başından bu yana yükseliş %7,44 yükselirken, BIST100 %17.11 yükselmiştir. Garanti Bankası hariç bankaların BIST100’de ağırlığı %8.56’dır. Ereğli Demir Çelik tek başına bu ağırlıktan fazladır. O yüzden endeksin genelini diğer faktörler daha çok etkileyebilir.
Nisan vadeli BIST30 kontratı. Geçen hafta Salı gününden bu yana etkili olan 2518 ara direnci, Cuma günü 2468-2475 desteklerine doğru realizasyon getirdi. Gün içi en düşük seviyeden kapanış olumsuz ama 2468 desteğinin üzerinde kapanış olumludur. Bugün 2468 desteği üzerinde tepki denenebilir ama gün sonunda artı kapanış olmazsa 2412 ana desteğine geri çekilme devam edebilir. Geçen haftadan yaşanan güçlenmenin korunması için bu artı kapanış şarttır.
Nisan vadeli Dolar/TL. Kısa vadeli dipler ve ortalamalar yükseliyor, kısa vadeli yükselen üçgen formasyonu böylelikle tamamlanıyor. 15.32 üzerinde hareketin devamı yükselen üçgen formasyonunun onaylandığını bize gösterecek ve hedef 15.65 seviyesi olacaktır. 15.65-15.75 direncine yönelimin devamını bekliyoruz.
Kaynak:ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı