ÇANKAYA Belediyesi ve Ankara Hürriyet, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel ‘Aile İçinde Kadına Şiddet’ konulu bir söyleşi düzenledi. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen söyleşide Behzat Ç. dizisinden de tanıdığımız film, dizi oyuncusu Seda Bakan, PSİKODER Başkanı, Aile Danışmanı Dr. Cem Keçe, psikolog, Aile ve Evlilik Danışmanı İlkim Öz ve Çankaya Belediyesi’nde sözleşmeli temizlik işçisi olarak çalışan Selma Özdemir konuşmacı olarak yer aldı. Etkinliğe Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Behzat Ç. tiplemesiyle de bir Ankara markası olan, tiyatro sanatçısı Erdal Beşikçioğlu, Hürriyet Gazetesi Bölge Koordinatörü Yaşar Sökmensüer de katıldı.
GÜVEN VEREN SİSTEMLER ÜRETMELİYİZ
Şiddetin önüne geçmek için topluma yaklaşmak ve toplumu algılamak gerektiğini anlatan Başkan Tanık, “Şiddeti kamçılayan sebeplere karşı dirençli, bilinçli yapılara ihtiyacımız var. İnsanların yanlızlığa düşmelerine, şiddete yönelmelerine izin vermeyecek toplumsal ilişki ağı ve güven veren sistemler üretmeliyiz. Şiddet çoğu kez yapılan şakalara bile siniyor” dedi.
EĞİTİM YAYGINLAŞTIRILMALI
Şiddetin sadece fiziksel olmadığını ifade eden psikolog İlkim Öz, psikolojik olarak da şiddetin gösterildiğini kaydetti. Şiddetin bulaşıcı olduğunun altını çizen Öz, şiddet unsurunun topluma yayılmadan önce çözümler üretilmesi gerektiğini ve şiddete karşı eğitimin yaygınlaştırılmasının önemine değindi.
KADIN OLMAK AYIP HALE GETİRİLDİ
George Orwell'in aynı isimli romanından tiyatroya uyarlanan, yönetmenliğini Erdal Beşikçioğlu'nun yaptığı "Hayvan Çiftliği"nde de başarılı bir performans sergileyen Seda Bakan da, kadınların çok yönlü baskıya maruz bırakıldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Yaşadığımız coğrafyada artık kadın olmak, kadın kelimesini kullanmak ayıp hale getirildi. ‘Kadın’ bile denmiyor artık bayan kelimesi kullanılıyor. Dünyada kadınlara farklı bir siyaset uygulanıyor, daha kolay yönlendirmek için eğitimsiz, ekonomik yaşamın dışında bırakılmaya çalışılıyor, çünkü düşünen insanı yönlendirmek zor. Sevgi ve eğitim ile şiddetin önüne geçilebilir” dedi.
ŞİDDET KADINLARIN AMANSIZ BELASI
Şiddetin kadınların "amansız belası" olduğunun altını çizen temizlik işçisi Selma Özdemir, sık sık coşkulu alkışlarla kesilen konuşmasında şunları söyledi:
“Bugün kadınlarımız boşanmak istediği için öldürülüyorsa, istemediği kişiyle evlenmeye zorlanıyor, hayır dediği zaman ailesi tarafından katlediliyorsa, kürtaj yasası yasaklandığı için tecavüze uğradığı halde istemediği bir çocuğu doğurmak zorunda bırakılıyorsa bu kadınlarımız asıl devletin şiddetine maruz kalıyor.”
BİR ERKEK OLARAK UTANIYORUM
Kadına yönelik şiddet haberlerini duyduğu zaman bir erkek olarak utandığını ve üzüldüğünü dile getiren Dr. Cem Keçe, kadına tekme atmanın sadece anne karnındaki bebeğin hakkı olduğunu söyledi. Hayatından örneklerle kadın ve erkek farklılıklarına da değinen Keçe, kadına yönelik şiddet sorununun çözülmesi için çok daha sıkı çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi.
BEHZAT Ç.'NİN KAZANDIĞI TAZMİNAT SIĞINMA EVİ'NE
Söyleşinin ardından izleyicilerle birlikte olan Erdal Beşikçioğlu, gizlice fotoğrafının çekilerek yapılan bir haber nedeniyle kazandığı tazminatı Çankaya Belediyesi Kadın Sığınma Evi’ne bağışladı. Beşikçioğlu, “Bu tuhaf tabi ki, o gazeteci benim fotoğrafımı çekerken gösterdiğim tepki için ‘Zorba Behzat’ diye bir başlık atmıştı, şimdi o ‘Zorba Behzat’ bu sığınma evine kazandığı bu tazminatı vermek ister” dedi.