Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
27 Mayıs 2021 Perşembe - 10:46

Pandemide artan çay tüketimi

Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi encazip.com, pandemide evde kalınan süre boyunca keyifle çay içilebileceğini, faturaların bu durumdan net bir şekilde etkilenmeyeceğini belirtti

Pandemide artan çay tüketimi

Pandemi nedeniyle evde kalış sürelerinin uzaması, gün içinde içilen çay miktarını yüzde 50 artırdı. Bu dönemde çaysız yapamadık ve çok fazla çay içtik. En keyifli sohbetlerin olmazsa olmazı çayı, bu kez yalnız kendimize demledik. Günlük 3 bardak çay içerken, 6 bardak içmeye başladık. İçilen çay miktarının artmasıyla birlikte dışarıda çaya verdiğimiz parayı, evlerde çay hazırlarken harcamaya başladık. 

Korona döneminde faturalara hatrı sayılır bir katkısı olan elektrikli ev aletlerinde başı su ısıtıcısının çektiğini belirten elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme sitesi encazip.com’a göre, su ısıtıcısı kullanarak çay yapmak için saatte 2.2 kilovat enerji harcanıyor. Pandemide günde en az 6 bardak çay içildiği düşünüldüğünde 3 kişilik bir ailede, bunun elektrik faturasına yansıması vergiler dahil aylık 24,65 TL oluyor. Pandemi öncesi dönemde bir evde su ısıtıcısı, haftanın her günü günde yaklaşık 15 dakika çalıştırılıyordu ve bunun aylık elektrik faturasına yansıması 12,32 TL oluyordu. Pandemiyle birlikte evde geçirilen zamanın artmasıyla kettle kullanımı da arttı ve maliyet iki katına çıktı.

 

Pandemide en yakın arkadaşımız çay oldu, tasarruf ise arttı

Türkiye, kişi başı çay tüketimiyle dünyada ilk sırada yer alıyor. Tüketenler için "damak tadı" alışkanlığı olan çay, Türkiye'de en sevilen ve sudan sonra en çok tüketilen içecek olma özelliği taşıyor. Öyle ki nüfusun yüzde 96'sı her gün çay içiyor. Ülkemizde bir kişi günde ortalama 3 bardak çay tüketirken, pandemide bu sayı 6 bardağa kadar çıktı. Pandemi nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağı ve evden çalışma sistemine geçilmesiyle birlikte çay tüketimi daha da arttı. Salgının ilk üç ayında kuru çay tüketiminde yüzde 50 oranında artış yaşandı. Bu dönemde misafir ağırlayamadık ama en yakın arkadaşımız çay oldu. Pandemide bir kişi günde ortalama 6 bardak çay tüketti. Elektrik, çay ve su masrafıyla birlikte 6 bardak çay 2,13 TL’ye mal olurken günde 6 bardak çay tüketen 3 kişilik bir ailede ise toplam çay masrafı bir günde 6,39 TL, aylık bazda ise 191,7 TL oluyor.

Kafelerdeki ve kıraathanelerdeki elektrik maliyeti evlerden daha yüksek 

Türkiye’de 700 bin kıraathane var. İstanbul’da 34 bin, Ankara’da 21 bin ve İzmir’de 7 bin kahvehane bulunuyor. Evlerde elektrik enerjisinin birim fiyatı vergiler dahil 0,8 TL’yken bu fiyat kafeler ve kıraathaneler için 1,06 TL olarak uygulanıyor. Bu durum, dışarıda içilen çayın fiyatına yansırken esnafların da giderlerinin artmasına neden oluyor. Evlerde elektrik, çay ve su masrafıyla birlikte 1 bardak çay 0,35 TL’ye mal olurken, kafelerde ve kıraathanelerde ise 0,40 TL’ye mal oluyor. 

Evde çay tüketirken tasarruf etmeye başladık

Pandemide çay tüketiminin yüzde 50 artması, faturaları bir miktar kabartsa da dışarıda içilen çayın fiyatı düşünüldüğünde, pandemide çay keyfinde tasarruf sağlandı. Bir kişi 6 bardak çayı evinde vergiler dahil 2,13 TL’ye içerken kıraathanede bir bardak çayı 2 TL’den toplamda 18 TL’ye, kafelerde ise bir bardak çayı 4 TL’den en düşük 24 TL’ye içecekti. Bu nedenle pandemide çay tüketiminin artması, hane tasarrufunu olumsuz anlamda etkilemedi. Bir kişi günde 6 bardak çayını, kıraathane yerine evinde içerek ayda 476 TL tasarruf sağladı. 

  Farklı tasarruf önerileriyle çay keyfinden daha fazla tasarruf etmek mümkün

Bir fincan çay yapmak için su ısıtıcısını aşırı doldurmanın fazla enerji kaybına neden olduğuna, bu nedenle sadece ihtiyaç kadar su ısıtılması gerektiğine dikkat çeken encazip.com, pandemide evde kalınan süre boyunca keyifle çay içip yüksek elektrik faturası ödemek istemeyenler için önerilerini şöyle sıraladı:

Çay yapmak için elektrikli ocak yerine daha ucuz olan doğal gaz ocağını kullanın.

Otomatik kapanma ve sürekli sıcak tutmayı sağlayan çift rezistans sistemli, enerji tasarruflu elektrikli çay makinelerini tercih edin.

Beklemede kalan elektrikli çay makineleri önemli miktarda enerji kullanabilir, bu nedenle kullanılmadığında çay makinelerini kapatın.

Elektrikli su ısıtıcısı, kullanıma bağlı olarak zamanla kireçle kaplanır. Kireç, suyun geç ısınmasına neden olduğundan cihaz daha fazla elektrik harcar. Bu nedenle oluşan kireç ve tortuları sık sık temizleyin.

Hibya Haber Ajansı

 
Fed piyasayı hazırlamaya devam ediyor
 
Trabzonspor, Gervinho ile 2 yıllık sözleşme imzaladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şeftalinin faydaları saymakla bitmiyor
Kış mevsiminin ardından havaların ısınmasıyla birlikte pazar ve manav ...
Akciğer kanserinde tarama yaşı düştü
Amerikan Kanser Derneği tarafından akciğer kanseri erken tarama yaşının ...
COVID-19 için çekilen tomografiler, akciğer kanserlerini teşhis etti
Akciğer kanseri dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve aynı zamanda da ...
 
MS hastalığında erken tedaviyle engellilik riski azaltılabilir
Sinir sisteminin önemli hastalıklarından MS (Multiple Skleroz) hakkında ...
Çocuklarda mutasyonlu koronavirüsün etkilerine dikkat
Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. ...
Koronavirüs sonrası bu belirtilere dikkat
Memorial Şişli Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölümü’nden ...
 
Üst solunum yolu enfeksiyonları covid-19 ile karıştırılabilir
Özellikle içinde bulunduğumuz bahar aylarında ani ısı değişiklikleri, ...
Obezite hastaları koronavirüsü daha ağır geçiriyor
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği tarafından düzenlenen “42. ...
Diyabet ve obezite Covid-19'a yakalanma riskini arttırıyor
Dr. Öğr. Üyesi Babek Tabandeh, “Obezite ve diyabet, diğer enfeksiyonlara ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri