ANKARA / Bakanlar Kurulu kararıyla "Teknoloji Geliştirme Bölgesi" ilan edilen OSTİM Ekopark'ın, "Türkiye'nin enerji konusunda yaşadığı sorunlara çözüm üreten kurum ve kuruluşların ortak noktası olacağı ve bünyesindeki firmalara çeşitli devlet desteklerinden yararlanma olanağı sunacağı" bildirildi. OSTİM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından tahsis edilen 87 dönümlük alana kurulacak Ekopark'ın, 4 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak ilan edildiği hatırlatıldı. Ekopark'ın, çevre teknolojileri ve enerji alanında Ar-Ge faaliyeti yürüten firmalara ev sahipliği yapacağı kaydedilen açıklamada, "Türkiye'nin enerji konusunda yaşadığı sorunlara çözüm üreten kurum ve kuruluşların ortak noktası olacak OSTİM Ekopark, Teknoloji Geliştirme Bölgesi statüsünde faaliyet gösterecek ve bünyesindeki firmalara çeşitli devlet desteklerinden yararlanma olanağı sunacak" denildi.
ENERJİ SORUNLARINA YÖNELECEK
Ekopark'ın ülke çapındaki tüm paydaşların katkılarıyla enerji sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar için ulusal bir referans merkezi olmasının hedeflendiği ifade edilen açıklamada, merkezde enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesine yönelik çalışmaların da yapılacağı belirtildi. Ankara'daki 8 üniversite ile enerji teknolojileri alanında faaliyetlerini sürdüren OSTİM'deki kamu sanayi kuruluşu TEMSAN'ın da aynı çatı altında buluşacağı kaydedilen açıklamada, "OSTİM Ekopark, Ankara ve yurt genelindeki tüm üniversitelere ve enerji sektöründeki firmalara enerji teknolojileri konusunda temel araştırmadan ticarileştirmeye varan süreçte Ar-Ge ve inovasyon olanakları sunacak. OSTİM OSB içinde yer alan bir teknoloji geliştirme bölgesi olarak araştırmacıların bölgedeki üretim kabiliyetlerinden de kolaylıkla yararlanması hedefler arasında" ifadelerine yer verildi.
BEŞ YILDA TAMAMLANACAK
Açıklamaya göre, etaplar halinde tamamlanacak OSTİM Ekopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin 5 dönümlük alan üzerine yapılacak ilk etabının 2 yılda bitirilmesi öngörülüyor. Proje alanının üst kısmında yer alan 2 bin metrekarelik bölüm üzerinde oluşturulacak kentsel güneş tarlasından elde edilen enerji, kampüsün ihtiyacını karşılamak için kullanılacak. Projenin 5 yılda bitirilmesi planlanıyor. Bölgede yer alacak çözüm ortakları ile ortaklaşa yürütülecek yapım aşaması tamamlandığında Ar-Ge birimlerine ek olarak, test ve analiz laboratuvarları, enerji alanında bilgi merkezleri, kütüphane, eşleştirme ve ticarileştirme merkezleri, müze, sergi ve konferans salonları hizmete girecek.ANKARA /