Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi tarafından enstrüman çalan müzisyenlerin sakatlanmadan vücutlarını doğru kullanmayı öğrenmeleri ve rahatsızlıklardan korunmalarını sağlamak için yürütülen ‘Müzisyen Performans Sağlığı’ programı tanıtıldı. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kağan Korad, geçen yıl üniversite ile Fonksiyon Manuel Terapi ve Rehabilitasyon Kliniği tarafından pilot olarak başlatılan programa ilişkin bilgi verdi. Türkiye'de sporculara yönelik spor hekimlerinin bulunduğunu ancak müzisyenlere özel bir hekimliğin bulunmadığını dile getiren Korad, başlattıkları programın Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade etti.
TÜM ÖĞRENCİLERE MUAYENE
Müzisyen sakatlıklarının önlenmesini, rahatsızlık gelişmiş kişilerin mümkün olan en kısa zamanda iyileşme sağlayıp çalışmaya geri dönmelerini ve ağrısız enstrüman çalmalarını hedeflediklerini belirten Korad, "Tekrar sakatlanmaları önlemek için ergonomi, duruş, egzersiz, enstrüman uyumu eğitimleri çok önemlidir. Ağrısız, uzun süreli meslek yaşamı hedefliyoruz" dedi. Klinikte geçen yıl yürütülen çalışma kapsamında, Bilkent Müzik Hazırlık İlköğretim Okulları öğrencilerinin tümünün muayene edilip değerlendirildiğini aktaran Korad, sonrasında öğrencilere ergonomi ve egzersizlerin öğretildiğini belirtti.
PARİS’TEKİ SİSTEMİN BENZERİ
Fizyoterapist Dr. Erinç Sabuncu ise Paris'te sadece müzisyen sağlığı ile ilgilenen hekimlerin yer aldığı büyük bir hastaneyi gördükten sonra Türkiye'de de benzer bir sistemi kurmak için çalışmalara başladığını anlattı. Türkiye'de ‘müzisyen hekimliği’ gibi yan dal şeklinde yapılan bir ihtisasın bulunmadığına işaret eden Sabuncu, bir yıldır enstrüman çalan yaklaşık 100 öğrenci üzerinde yaptıkları araştırmada, öğrencilerin yüzde 80'ine yakınında duruş bozukluğu ve ‘tenisçi hastalığı’ gibi çeşitli rahatsızlıklar tespit ettiklerini bildirdi.
Enstrüman çalanlarda uygunsuz duruşun vücutta daha sonra kronikleşen bazı rahatsızlıklara neden olduğunu anlatan Sabuncu, "Bu, öldürmeyen ama süründüren bir durumdur. Bu nedenle uzun meslek yaşamlarında müzisyenlerimize özellikle koruyucu hekimlik için bir adım atmış olduk. Amacımız bu konunun müfredata girmesi" dedi.