Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
28 Mayıs 2018 Pazartesi - 13:09

“Multipl Skleroz çaresiz bir hastalık değil”

Çocukluk döneminde ya da 40 yaşından sonra da görülebilen Multipl Skleroz hastalığı için Yrd. Doç. Dr. Senem Ertuğrul Mut:“Multipl Skleroz çaresiz bir hastalık değil” dedi.

“Multipl Skleroz çaresiz bir hastalık değil”

Dünya MS Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Senem Ertuğrul Mut, hastalığın 20-40 yaş arasında başladığını ancak çocukluk döneminde ve 40 yaşından sonra da görülebildiğini kaydetti. 

Bu belirtilere dikkat!

Multipl Skleroz (MS)’un genç erişkinlerde görülen,  genellikle alevlenme ve düzelmelerle seyreden, santral sinir sistemi (beyin ve omurilik) beyaz cevheri ve bağışıklık sistemini etkileyerek  beyinle omurilik beyaz cevherinde geri dönüşümsüz sorunlara yol açan kronik bir hastalık olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mut, hastalığın görme kaybı, çift görme, denge bozukluğu, kollarda ya da bacaklarda uyuşmalar, konuşma bozuklukları, baş dönmesi, idrar yapmada sorunlar, cinsel sorunlar gibi yakınmalardan biri ya da bir kaçı ile başladığını ifade etti.

“MS’in tanısında MRG çok önemli”

Hastanın MS olduğunu düşündüren belirti ve bulgularla seyreden hastalık tablosu klinik izole sendrom adını alır ve bu tanının konduğu bir çok hasta erken MS tedavisine alındığını söyleyen Mut, hastalıkla ilgili şunları söyledi: “Başka bir nedenle Magnetik Rezonans Görüntüleme (MRG) yapılan hastalarda da bazen MS’e uyan MRG bulguları saptanabiliyor. Ancak bu hastalarda MS ile ilişkili yakınma ve bulgular söz konusu olmadığından radyolojik izole sendrom olarak adlandırılan bu tablolarda tedaviye başlamıyoruz ama hastayı çok yakından takip ediyoruz.” 

MS nedeni, oluş mekanizmaları, tanısı ve tedavisi konusunda her geçen gün daha yeni bilimsel verilere ulaşıldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Mut, MRG’nin tanıda altın standart değerini korumakta olduğunu kaydederek, “Beyin omurilik sıvısı incelemeleri, uyarılmış kortikal potansiyeller tanıda vazgeçilmez tanı yöntemleridir. MS bir çok hastalığı taklit edebilir ve bu nedenle ayırıcı tanı bir çok incelemeyi  gerektirebilir. Bir çok hastada beyin omurilik sıvısının incelenmesi zorunlu olmaktadır.” dedi.  

MS hastaları çocuk sahibi olabilir

Atak  tablosu erken ve uygun dozda kortikosteroid ile tedavi edilerek sekel bulguların kalmamasına çaba gösterildiğine dikkat çeken Mut, MS tedavisinde geliştirilen tüm ilaçları dünyayla eş zamanlı hatta bazı ülkelerden daha erken  kullanma şansına sahibiz.

Olası ilerlemeyi önlemek için 1995’ten bu yana kullanılan injeksiyon tedavileri ve son dönemde kullanıma giren ağızdan kullanılan ilaç tedavileri mevcuttur. Tablonun kontrol altına alınamadığı durumlarda aylık uygulanan tedaviler, 2’inci basamak ağızdan kullanılan ilaçlar bulunur. İlerleyici tablolar oluştuğunda bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılabilir.

Multipl Skleroz tedavisinde tıbbi tedaviler yanında fizik tedavi ve rehabilitasyon, tedavinin ayrılmaz parçasıdır diyen Mut, hastalığın bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve ailevi örnekler olmakla birlikte ırsi bir hastalık olmadığını belirtti. MS, hastaların çocuk sahibi olmalarını engelleyen bir hastalık olmadığını kaydeden Mut,  Multipl Skleroz öldürücü ve asla çaresiz bir hastalık olmadığının da altını çizdi.

 
80’lik Ayten Nine judocu oldu
 
Sincan metrosu 6 vagona çıkıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sokak köpekleri için ‘acil çağrı’
Ankara’da başıboş sokak köpekleri sorununun içinden çıkılamaz bir hal ...
Can dostların sevgisi engelleri aştı
Altındağ Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler İlk ve Ortaokulu’nda başlatılan ...
Ramazanda ağız ve diş bakımına dikkat
Diş Hekimi Songül Mirzaoğlu Yılmazer, Ramazan ayında ağız kokusunun herkesin ...
 
Öğrenci yurdunda kedi cinayeti
Hacettepe Üniversitesi’nin Beytepe Öğrenci Evleri’nde yaşayan iki kedi, ...
Ücretsiz tuvalet ilginç başladı
Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait tuvaletlerdeki ‘ücretsiz’ uygulaması ...
Tarih düşmanları
Hürriyet Ankara’nın sıklıkla gündeme taşıdığı, Ankara Kalesi’nin kirletilen ...
 
Sevgi Çiçeği’ni dolu vurdu
Dünya’da sadece Gölbaşı’nda yetişen ve nesli tehlike altında olan Sevgi ...
‘X-ray’ler en kısa sürede açılacak’
Büyükşehir Belediyesi, Hürriyet Ankara’nın 18 Mayıs’ta ‘Ne olacak bu x-ray’ler’ ...
Ani işitme kayıplarına dikkat
Bir sabah uyandığınızda ya da gün içinde kulağınızın birden tıkandığını ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri