Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin, bu yıl 9’uncusunu düzenlediği Bitirme Projeleri Sergisi’nde, son sınıf öğrencilerinin projeleri, sergilendi.
Yenilikçi yaklaşımla hazırlanan 76 projeden ‘Akıllı kavşak simülasyonu’ ile ‘Kalp seslerini kaydeden cihaz prototipi’ dikkat çekti. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Selçuk Bakırkaya, Feride Sena Top, Ahmet Paker ve Muratcan Ateş’in, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Dikmen danışmanlığında hazırladıkları ‘Akıllı kavşak simülasyonu’ sayesinde trafik ışıklarının süresi, kavşaklardaki araç yoğunluğa göre gerçek zamanlı olarak değişiyor. Amaçlarının trafikteki araç yoğunluğunu azaltmak olduğunu belirten öğrenciler, projeyi şöyle anlatıyor:
IŞIKLARIN SÜRESİNİ AYARLIYOR
“Sistem, uydu fotoğrafları alarak çalışıyor. İstediğimiz noktanın uydu fotoğrafını alıp sisteme entegrasyonundan sonra bunu, yolların bulunabilmesi için arka plandaki başka bir alanda çalıştırıyoruz. Bu sayede yollar yeni bir imaja dönüşüyor görsel olarak. Daha sonra sistem, kavşaktaki trafik yoğunluğunu nasıl azaltabilirim diye hazırladığımız iki algoritma üzerinden çözüm üretiyor. Birinci algoritmaya göre, 5 saniyede bir karşılıklı olarak yolların yoğunluğuna bakıp, trafik ışıklarının süresini ayarlıyor. Diğer algoritma ise 320 saniyelik bir döngü kabul edip, yine yoğunluğa göre kırmızı ve yeşil ışık sürelerini değiştiriyor. Test sonuçlarına sistem, trafikte bekleme süresini yüzde 30-40 oranında azaltıyor. Sistemi kurmak için bir bilgisayar yeterli. Önemli olan noktaların belirlenmesi.”
KALP SESİNDEN HASTALIK TEŞHİSİ
Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencileri Burcu Oltu ve Büşra Kübra Karaca’nın, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Feyzi Akşahin danışmanlığında geliştirdiği cihaz da kalp seslerinin dijital ortamda izlenip, kaydedilmesine ve kalp sesle hastalık sınıflandırmasına olanak sağlıyor. Öğrenciler, projeyle ilgili şunları söylüyor
“Kalp seslerini alıp, bunu dijital ortamda gösterip kaydetmesini sağlayan bir sistem yaptık. Daha sonra bu prototiple klinik uygulamaları yaptık. Hastanede, hastalardan kayıt aldık. Aldığımız kayıtları, inceleyerek hastalık sınıflandırma çalışması yürüttük. Bu sınıflandırma çalışmasına göre bizim yazdığımız kodlar sayesinde daha sonra gelecek herhangi bir kalp hastasının kalp sesi kayıtlarına göre hangi hastalığın olduğunu belirleyecek. Yatan ya da ayakta hasta fark etmiyor. Stetoskop sayesinde hastamızın kalbini dinliyoruz. Cihaz sayesinde de bilgisayardan gerçek zamanlı olarak bunu takip edebiliyoruz.”
4. ENDÜSTRİ DEVRİ’NDE ÇOKTAN MAZIRLAR
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Berna Dengi, “Bitirme projeleri dersleri; tasarım yeteneğinin, sosyal sorumluluk bilincinin, çevre duyarlılığının geliştirildiği gerçek sistemlerin, ilgili problemlerinin çözüldüğü ve takım çalışması ruhunun verildiği bir derstir. Öğrencilerimiz bu bir yıl içinde öğretim ve eğitimleri süresince aldıkları çeşitli mesleki bilgi ve donanım ile geliştirdikleri yeteneklerini kullanarak, geleceklerini hazırlamaktadır. Mezunlarımız 4. Endüstri Devri’ne çoktan hazırlar ve içindeler” diye konuştu.
Serginin açılış kurdelasını Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Üst Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal, Rektör Prof. Dr. Ali Haberal, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz birlikte kesti.