Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>GÜNDEM
12 Ocak 2016 Salı - 11:13

Mogan Gölü ile Konya Yolu uykularımı kaçırıyor

Gölbaşı’nın öncelikli sorunları olan Mogan Gölü’nün kirliliği ve ilçeyi bölen Konya Yolu için, “Uykularımı kaçırıyor” diyen Başkan Fatih Duruay, bu iki konuyla ilgili şu bilgileri verdi: * Mogan’da ihale süreci başladı. 2017’de su sporlarını yapabileceğimiz bir seviyeye gelecek. * Konya Yolu’nda pro

Mogan Gölü ile Konya Yolu uykularımı kaçırıyor

Ankara Hürriyet’in, 4 Ocak’ta Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile başladığı, ardından sırasıyla Çankaya, Keçiören, Etimesgut, Yenimahalle, Mamak ve Sincan’la devam eden Başkanlar Konuşuyor röportaj dizisinin son konuğu Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay oldu. 30 Mart Yerel Seçimleri’nde, güçlü rakibi MHP’li Yakup Odabaşı’ndan ilçe belediye başkanlığını alan Fatih Duruay, 2 yıllık başkanlık sürecini değerlendirdi. Ankara Hürriyet Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve haber ekibinin sorularını yanıtlayan Duruay, Gölbaşı’nın öncelikli sorunu olan Mogan Gölü’nün temizliği ve ilçeyi ortadan bölen Konya Yolu’na yapılacak yeni proje ile ilgili son durumu anlattı. Duruay’ın açıklamaları şöyle:

MOGAN’DA YÜZEBİLMEYİ İSTİYORUZ

* Mogan Gölü, Gölbaşı’nın ve Ankara’nın en önemli gündemlerinden birisi. Temizliği yönünde çalışmalar ne aşamada, neler yapılacak? Eskiden burada yüzülebildiğini hatta siz de yüzdüğünüzü belirtmiştiniz. Temizlikten sonra plaj yapma düşünceniz var mı?
İhale süreci başladı Şubat’ın 2’sinde yapılacak. Tahminimizde ihalenin şartlarına göre bir yıl içinde de bitecek. Teknoloji sayesinde temizleme süresi kısaldı. Dip çamuru alınıp vakumlanarak tüplere konulacak. Altta doğal bir yaşam olduğu için tehlikeye düşürmeyecek şekilde hepsi alınmayacak. Büyüklerimiz en derin yerin 8 ila 13 metre arasında olduğunu söylerlerdi. Şimdi baktığımızda 2 metre bile yok. Burada alttan çıkan çamurun tüplerle süzme işi yapıldıktan sonra gölün son tarafında stok alanına depolanacak. Daha sonra da bertaraf edilecek veya seramik fabrikalarında kullanılabilecek. Mogan 2017 içerisinde su sporlarını yapabileceğimiz bir seviyeye gelecek. Burası doğal bir havuz. İnsanları tehlikeye düşürmeyecek şekilde yüzmelerini istiyoruz. İnşallah o hale geleceğine inanıyorum. Gölün çevresiyle ilgili çok güzel projelerimiz var. Ama öncelik, gölün temizlenmesi ve bazı aşamaların geçilmesi. Göl temizlendikten sonra çevresi doğal bir rekreasyon alanı olacak.

* Mogan ile birlikte ilçede en önemli ve büyük sorun olarak gördüğünüz neler var?

Uykularımı kaçıran iki tane sıkıntı var. Bunlardan biri Mogan Gölü, biri de Konya Yolu. Konya Yolu’nun süreci biraz daha kısa ama gölün süreci yirmi senelik bir süreç. 20 sene önce gölle ilgili çalıştay ve toplantılar yapılmış. 20 sene önce de gölün bittiği söylenmiş, maalesef 20 senede hiçbir adım atılmamış. Bu bize nasip oluyor. Gölbaşı’nda doğup, Gölbaşı’nda büyüyen birisi olarak hayatımızı geçireceğimiz bir yerde böyle bir hizmeti yapmak gurur veriyor.

BATTI ÇIKTI YAPILACAK

* Konya Yolu şehri ortadan ikiye bölen bir ana yol. Sık sık da üzücü kazalar oluyor. Konya Yolu ile ilgili nasıl bir proje düşünülüyor? Neler yapılacak?
Karayolları ile yaptığımız bir protokol var. Konya Yolu ile ilgili hiçbir girişimde bulunmadan zemin etütlerini yaptırmaya başladık. Orayla ilgili projeleri çizmeye başladık. O günkü bakanımızla görüştüğümüzde ‘Tekrar geriye dönmeyelim. Zemin etütünü tekrar biz yaptırmayalım projelendirmeye vakit harcamayalım. Bunlarla ilgili protokol yapalım siz projelendirmeyi üstlenin biz imalatını yapalım’ dediler. Biz de kabul ettik. Konya Yolu iki yakamızın bir araya gelmesi için olmazsa olmazlarımızdan. Yaptığımız protokolle projelendirmeyi biz üstlendik. Bu ay itibariyle de Karayolları’na teslim ederiz diye düşünüyorum. Konya Yolu’na baktığımız zaman sadece Gölbaşı’nın girişinde bin 300 metrelik bir mesafe var. Projelendirme de bu bin 300 metre üzerinden yapılıyor. 200 iniş, 200 çıkış, 400 metre de üstü 900 metreye yakın battı çıktı olacak. Bu sene itibariyle çalışmalar başlar.İNCEK’E ESKİDEN KIZ VERMEZLERDİ

* İncek için eskiden anlatılan bir kız vermeme hikâyesi varmış? Detaylarını alabilir miyiz?
Benim anneannem İncek’lidir. Onların söylediği insanlar İncek’e kız vermekten çekinirmiş. Genelde arazisi taşlıktı. Tarım önemli olduğu için o dönem ‘Burada ekin olmaz kızımız gittiği zaman aç kalır’ diye düşünürlermiş. Ama bugün baktığınız zaman belki de Türkiye’nin en hızlı büyüyen değerli bir bölgesi. Tarihten gelen böyle de bir dipnot var.

HER YOL DALLAS’A ÇIKIYOR

* Ankara’nın en hızlı gelişen bölgelerinden olan İncek genelde algı olarak Çankaya’da gözükse de büyük bölümü sizin sınırlarınızda. İncek’te ayrı bir şehir kuruluyor. Buradaki yapılaşmayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Önemli bir bulvarı var orası yeterli gelecek mi?
İncek bölgesi belki de Türkiye’nin en hızlı gelişen bölgesi. İncek Bulvarı trafiği karşılayabilir ama alternatif yolların Gölbaşı’na ve şehir merkezine doğru da açılması lazım. Gelişen bölgenin yüzde 90’ı bizde. Ama baktığınız zaman direk Gölbaşı’na giden bir yol yok. Bir tane Dallas yolumuz var her yol oraya çıkıyor. Her yol Paris’e çıkıyor diyorlar ya bizim ki de Dallas’a çıkıyor. Eskiden çiftlikler varmış burası Dallas ismiyle adlandırılmış. Taşpınar’dan inen bir yol. Alternatiflerini çalışıyoruz. İki tane otobanımız yapılırken köprü yapılmış, oralara da trafiği yaymak istiyoruz. Gölbaşı’yla İncek’in bütünleşmesi lazım. Daha önce otoban tabelalarında Gölbaşı yokken İncek vardı. İncek bölgesi yaşanabilecek nezih bir yer. Okullarıyla üniversiteleriyle özel bir bölge. Biz de ev sahipliği yaptığımız için memnunuz.

NE METROPOLÜZ NE DE TAŞRA

* Gölbaşı insan projeksiyonu çok farklı bir yer. Merkez farklı, İncek farklı, köyler farklı. Son belediye kanunu ile hizmet alanınız da genişledi. Bu anlamda hizmet götürmek zor oluyor mu?
Ankara’nın yüz ölçümü olarak en büyük ilçelerinden bir tanesiyiz. Kuşbakışı baktığınızda 70 - 80 kilometre. Biz ne metropolüz ne de taşrayız, arada kalmışız. Şehrimizin merkezi var, villa alanımız var, İncek gibi prestijli bölgemiz, bir de taşra bölgelerimiz var. Her bölgenin farklı farklı hizmet istekleri var. Büyük metropol ilçelerimizde ben hep söylüyorum; 200 metre bir yol yaptığınızda 2 bin insanı memnun edebiliyorsunuz. Ama bizim gibi yarı taşra yarı metropol ilçelerde durum farklı. 20 haneli bir yere yaptığımız hizmeti öbür tarafta da bin haneye yapıyoruz.

BÜTÇEDE YÜZ ÖLÇÜMÜ DE GÜNDEME ALINSIN

* İlçe belediyesi olarak yeni belediye kanunundan beklentileriniz neler?
Özel idarelerin devrinden sonra artık okullardan, hastanelerden, camilerden bütün istekler belediyelere gelmeye başladı. Belediye kanununda özellikle ilçe belediyelerin de gelirlerinin artırılması, payların yüz ölçümüne göre de verilmesi bizler için çok çok önemli. 80 kilometre ileride mahallemiz var oraya hizmet götürüyoruz. Bir anda alanımız genişledi ama nüfus olarak baktığımızda çok az bir gelir var. Yüz ölçümünün de gündeme alınması bizim umudumuz.

DEV ŞEHİR PARKI

* 2016 yılı projeleriniz neler?
- Seğmenler ve Şafak mahallelerimizin olduğu yerdeki pazar yerimizi yeniden altı otopark olacak şekilde yapacağız. Burada kültür merkezini de daha büyük hale getireceğiz. 
- Eymir, Bahçelievler ve Şafak mahallelerimizin arasında 117 dönümlük bir alanda şehir parkımızı yapacağız.
- Eymir mahallemizdeki yüzme havuzumuz ihtiyacı karşılamıyor. Alternatif olarak 5 bin metre kare üzerine güzel bir aile yaşam merkezi yapacağız. 
- Taşra mahallelerimize altı tane halı sahamızı yapacağız.
- 18 mahallemize çocuk parklarımızı yapacağız
- 7 tane kültür merkezimizi yapacağız.

TULUMTAŞ’I TURİZME AÇALIM

* İlçeniz sınırları içerisinde Tulumtaş Mağarası da bulunuyor. İlerleyen süreçte turizme açılması gibi bir düşünce var mı? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Gerçekten doğa harikası, turizme kazandırılması gereken bir yer. İçi keşfedilmemiş doğallığı hiç bozulmamış. Büyükşehir ve Kültür Bakanlığıyla oranın turizme açılması için elimizden geleni yapıyoruz. Düşününki Alanya’daki Damlataş mağarasına milyonlarca insan gidiyor. Burası oranın belki de 100 katı, atıl bir vaziyette durması olmaz.

SEVGİ ÇİÇEĞİ VE ANDEZİT TAŞI’NA SAHİP ÇIKACAĞIZ

* Gölbaşı Sevgi Çiçeği ve Andezit Taşı ile de öne çıkan bir ilçe. Ancak bunlar yeterince tanıtılamadı. Yurtdışındaki belediyeler gibi bir sembol haline getirilemedi. Bunlara ilişkin bir çalımanız bulunuyor mu?
Bu sene belli bir bölgemiz var orada çiçeklerle ilgili çalışma yaptık bahar aylarında daha fazla çıkmasını bekliyoruz. Taşla ilgili şu anda bir tane ocak kaldı. Andezit taşı ocaklarının üstü hafriyat dolu. Andezit yok olmaya yüz tutmuş gibi. Her iki değere de sahip çıkmayı amaçlıyoruz.

 
Yenimahalle tarih yazdı
 
Telekom lige yabancı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Metropol ilçeleri tek başkan yönetsin
Hükümet’in, yeni Belediye Kanunu için çalışmalara başladığı konuşulurken, ...
Mamak Türküsü'nü yeniden yazıyoruz
Mamak’ın cezaevi, çöplüğü ve gecekondularıyla anıldığı 1970’lı yıllarda ...
Taşradan çağdaş kente
Etimesgut’ta, günde 100 bin aracın ‘tampon tampona’ ilerlediği 4.5 kilometrelik ...
 
Geri dönüşüm seferberliği
Keçiören Belediyesi; çevre kirliliğinin önlenmesi, atıkların geri dönüşüme ...
Saraçoğlu Mahallesi Kızılay’ın kaderini değiştirir
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Kızılay’ın ‘kurtuluş formülü’nü, ...
Hacettepe Teknokent’e Tayvan’dan kardeş
Hacettepe Teknokent Genel Müdürü Abdurrahman Güngör başkanlığındaki Teknokent ...
 
‘Kiosk modeli’ geliyor
Başkentgaz, abonelerin gaz ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla yeni yılda ...
Altındağ’da 8 yıllık gelenek
Altındağ Belediyesi tarafından 8 yıldır düzenlenen pazar sohbetlerinde ...
2016’ya engelsiz merhaba
Anıttepe Rotaract Kulübü ve Çankaya Belediyesi tarafından ortak organize ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri