Menajer Ayşe Barım’ın, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ya da görevlerini kısmen ya da tamamen yapmasını engellemeye teşebbüse yardım etmek” suçlamasıyla yargılanmasına başlandı. Gezi Parkı soruşturması kapsamında tutuklanan Barım’ın duruşması İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya sanık Ayşe Barım ve avukatları katılırken, Serenay Sarıkaya, Merve Dizdar, Hande Erçel, Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Metin Akdülger, Zerrin Tekindor, Ezgi Mola, Selma Ergeç, Hakan Kurtaş gibi bazı ünlüler de duruşmayı izlemek için adliyeye geldi.
Duruşmada sanık Barım’ın kimlik tespiti yapıldı.
İddianamede, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 171 sayfalık dosyada, Gezi Parkı sürecinde eylemlerin planlanması ve organize edilmesinde sorumluluğu bulunan kişiler detaylandırıldı. HTS kayıtlarına göre, Barım’ın Gezi Parkı ana davasının önde gelen isimlerinden Memet Ali Alabora, Çiğdem Mater ve Osman Kavala ile iletişim halinde olduğu belirtildi.
Barım’ın Alabora ile yaptığı görüşmelerde, Gezi Parkı eylemlerinin başlangıcı sayılan 30 Mayıs 2013’te ilk temas kurduğu ve 19 Haziran 2013 tarihine kadar iletişimde bulunduğu, ancak olaylar dışında Alabora ile başka bir irtibatı olmadığı kaydedildi.
Ayrıca, Barım’ın sahibi olduğu ID İletişim Danışmanlık şirketine bağlı sanatçılar ve sosyal medya hesapları üzerinden, Gezi kalkışmasının başladığı andan itibaren “occupyturkey” ve “DirenGeziParkı” etiketlerini sistematik şekilde paylaştığı ifade edildi.
İddianamede, Barım’ın sanatçıları Gezi eylemlerine katılmaları için sık sık arayarak organize ettiği ve sanat camiası adına aktif rol üstlenerek kalkışmanın ülke çapında yayılmasına katkı sağladığı belirtildi. Gezi olaylarının ani bir toplumsal refleks olarak yansıtılmaya çalışıldığı ancak Barım ve bağlı olduğu sanatçıların seçilen slogan ve görselleri eylemin ilk gününden itibaren meydanlarda ve sosyal medyada organize şekilde yaydığı vurgulandı.
Barım’ın, olayların planlanması ve organizasyonunda rol alarak bağlı olduğu oyuncuları sahaya yönlendirmek suretiyle yardım ettiği iddianamede yer aldı. Ayrıca, Barım’ın daha önce herhangi bir bağlantısı olmamasına rağmen Gezi sürecinde Alabora ile 3, Kavala ile 39, Mater ile 14 kez görüşme yaptığı belirtildi.
Tutuklu bulunan Ayşe Barım’ın, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini engellemeye teşebbüse yardım etme” suçundan 22 yıl 6 aydan 30 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.