Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasalarının kapalı olduğu günde Avrupa piyasaları artan enflasyonist baskılara karşın, Çin cephesinde vaka sayılarının son üç ayın en düşük seviyesine düşmesi sonrası salgın kısıtlamalarının hafifletilmesinin desteğinde alıcılı seyir izledi. Makro veriler cephesinde, Mayıs ayı Almanya öncü TÜFE verisi aylık bazda %1,1, yıllık bazda da %8,7 artışla piyasa beklentilerini aştı. Verinin 1970’lerden bu yana en yüksek seviyeyi görmesi sonrası, AMB'nin para politikasında normalleşme sürecini hızlandırabileceği yönündeki beklentilerin ağırlık kazandığını takip ediyoruz. Bu arada para politikasına ilişkin olarak AMB Başekonomisti Lane de para politikasında normalleşmenin kademeli olacağını belirterek Başkan Lagarde'ın Eylül ayına kadar negatif faizlerin sonuna gelineceği söylemini güçlendirdi. Bu çerçevede Almanya 10 yıllık tahvil faizleri %1,05 seviyesine yükselirken, VIX endeksi 27 seviyesine yaklaştı. Dax endeksi %0,79 yükselişle 14.575,98 seviyesine yükselirken, CAC 40 endeksi de %0,72 değer kazancıyla 6.562,39 seviyesinden kapandı. FTSE 100 endeksi ise %0,19 artışla 7.600,06 seviyesinden günü tamamladı.
Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise, hafif toparlanmaya işaret eden Çin resmi PMI verileri ve AB liderlerinin Rusya için yeni yaptırımlar üzerinde anlaşmaya varmalarının etkisiyle pozitif ağırlıklı karışık seyir görülüyor. Çin’de açıklanan resmi imalat PMI Mayis ayı verisinin aylık bazda 2,2 puan artışla 47,4 seviyesine yükseldi. Hizmet PMI verisi de 5,9 puan yükselişle 47,8 seviyesinde gerçekleşti. Verilerin piyasa beklentisini aşmasına karşın eşik değerin altında kalması, imalat ve hizmet sektörlerinin büyümeye katkısının sıfır kovid politikası nedeniyle negatif bölgede kaldığına işaret ediyor. Öte yandan, AB, Rusya'dan ithal edilen petrol miktarını yıl sonuna kadar yaklaşık %90 azaltma konusunda uzlaştığını açıkladı. Macaristan, Slovakya ve Çekya'ya ise Rusya'dan petrol ithalatında ek süre tanındı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Rusya'dan boru hattıyla sağlanan %10 oranındaki petrol konusunu ileride tekrar değerlendireceklerini ifade etti. Euro Bölgesi’nde enflasyonist baskıları artıracak olan söz konusu gelişme sonrası petrol fiyatlarının bu sabah 123 dolar varil seviyesine yükseldiğini takip ediyoruz. ABD vadeliler cephesinde ise dünkü kapanışa göre satıcılı seyir hakim. Özellikle, fiyat baskılarında azalışa işaret eden deflator verisi sonrası Fed’in faiz artırım patikasına ilişkin beklentilerin revize edilmesi esnasında Fed üyesi Waller’dan gelen şahin söylemler realizasyonlarda etkili oluyor. Fed guvernörlerinden Waller, enflasyonu düşürmek için savaşan Fed'in bundan sonra her toplantıda faiz oranlarını yarım puan artırmaya hazır olması gerektiğini söyledi. Bugün ABD’de MNI Chicago PMI, CB tüketici güveni ve Dallas Fed imalat aktivitesi verileri takip edilecek. Mayıs ayı MNI Chicago PMI verisinin aylık bazda 0,7 puan düşüşle 55,7 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. CB tüketici güveni verisinin de 3,6 puan gerileme ile 103,7 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Dallas Fed imalat aktivitesi verisinin de 0,4 puan artışla 1,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde de TÜFE verisi izlenecek. Mayıs ayı öncü verisinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %7,7 ve %3,5 seviyelerinde artışlar göstermesi bekleniyor.
Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de ISM imalat PMI ve inşaat giderleri verilerine ek olarak imalat PMI verisinin revizyonu ve Fed’in Bej Kitap raporu takip edilecek. ISM imalat PMI Mayıs ayı verisinin aylık bazda 0,9 puan düşüşle 54,5 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Alt endeksler tarafında da ödenen fiyatların, deflatör verisinin de işaret ettiği azalan fiyat baskıları ışığında, 4,1 puan düşüşle 80,5 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. İnşaat giderleri Nisan ayı verisinin de %0,6 artış kaydetmesi bekleniyor. Öte yandan aylık bazda 1,5 puan düşüşle 57,5 seviyesine gerileyen imalat PMI verisinin de aynı seviyede teyit edilmesi öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde de imalat PMI verisinin revizyonu takip edilecek. Aylık bazda 1,1 puan düşüşle 54,4 seviyesine gerileyen imalat PMI verisinin de aynı seviyede teyit edilmesi öngörülüyor. Asya cephesinde de Japonya’da ilk çeyrek sermaye harcamaları ve imalat PMI verisinin revizyonu izlenecek. İlk çeyrekte sermaye harcamalarının %3,6 artış gösterdiği tahmin ediliyor. İmalat PMI verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Mayıs ayı öncü verisi aylık bazda 0,3 puan düşüşle 53,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Çin’de de Caixin imalat PMI verisi takip edilecek. Mayıs ayı verisinin aylık bazda 2,8 puan artışla 48,8 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor.
Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı