Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EKONOMİ
31 Mayıs 2022 Salı - 12:06

Küresel piyasalar

Dün ABD piyasalarının kapalı olduğu günde Avrupa piyasaları artan enflasyonist baskılara karşın, Çin cephesinde vaka sayılarının son üç ayın en düşük seviyesine düşmesi sonrası salgın kısıtlamalarının hafifletilmesinin desteğinde alıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasalarının kapalı olduğu günde Avrupa piyasaları artan enflasyonist baskılara karşın, Çin cephesinde vaka sayılarının son üç ayın en düşük seviyesine düşmesi sonrası salgın kısıtlamalarının hafifletilmesinin desteğinde alıcılı seyir izledi. Makro veriler cephesinde, Mayıs ayı Almanya öncü TÜFE verisi aylık bazda %1,1, yıllık bazda da %8,7 artışla piyasa beklentilerini aştı. Verinin 1970’lerden bu yana en yüksek seviyeyi görmesi sonrası, AMB'nin para politikasında normalleşme sürecini hızlandırabileceği yönündeki beklentilerin ağırlık kazandığını takip ediyoruz. Bu arada para politikasına ilişkin olarak AMB Başekonomisti Lane de para politikasında normalleşmenin kademeli olacağını belirterek Başkan Lagarde'ın Eylül ayına kadar negatif faizlerin sonuna gelineceği söylemini güçlendirdi. Bu çerçevede Almanya 10 yıllık tahvil faizleri %1,05 seviyesine yükselirken, VIX endeksi 27 seviyesine yaklaştı. Dax endeksi %0,79 yükselişle 14.575,98 seviyesine yükselirken, CAC 40 endeksi de %0,72 değer kazancıyla 6.562,39 seviyesinden kapandı. FTSE 100 endeksi ise %0,19 artışla 7.600,06 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise, hafif toparlanmaya işaret eden Çin resmi PMI verileri ve AB liderlerinin Rusya için yeni yaptırımlar üzerinde anlaşmaya varmalarının etkisiyle pozitif ağırlıklı karışık seyir görülüyor. Çin’de açıklanan resmi imalat PMI Mayis ayı verisinin aylık bazda 2,2 puan artışla 47,4 seviyesine yükseldi. Hizmet PMI verisi de 5,9 puan yükselişle 47,8 seviyesinde gerçekleşti. Verilerin piyasa beklentisini aşmasına karşın eşik değerin altında kalması, imalat ve hizmet sektörlerinin büyümeye katkısının sıfır kovid politikası nedeniyle negatif bölgede kaldığına işaret ediyor. Öte yandan, AB, Rusya'dan ithal edilen petrol miktarını yıl sonuna kadar yaklaşık %90 azaltma konusunda uzlaştığını açıkladı. Macaristan, Slovakya ve Çekya'ya ise Rusya'dan petrol ithalatında ek süre tanındı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Rusya'dan boru hattıyla sağlanan %10 oranındaki petrol konusunu ileride tekrar değerlendireceklerini ifade etti. Euro Bölgesi’nde enflasyonist baskıları artıracak olan söz konusu gelişme sonrası petrol fiyatlarının bu sabah 123 dolar varil seviyesine yükseldiğini takip ediyoruz. ABD vadeliler cephesinde ise dünkü kapanışa göre satıcılı seyir hakim. Özellikle, fiyat baskılarında azalışa işaret eden deflator verisi sonrası Fed’in faiz artırım patikasına ilişkin beklentilerin revize edilmesi esnasında Fed üyesi Waller’dan gelen şahin söylemler realizasyonlarda etkili oluyor. Fed guvernörlerinden Waller, enflasyonu düşürmek için savaşan Fed'in bundan sonra her toplantıda faiz oranlarını yarım puan artırmaya hazır olması gerektiğini söyledi. Bugün ABD’de MNI Chicago PMI, CB tüketici güveni ve Dallas Fed imalat aktivitesi verileri takip edilecek. Mayıs ayı MNI Chicago PMI verisinin aylık bazda 0,7 puan düşüşle 55,7 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. CB tüketici güveni verisinin de 3,6 puan gerileme ile 103,7 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Dallas Fed imalat aktivitesi verisinin de 0,4 puan artışla 1,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde de TÜFE verisi izlenecek. Mayıs ayı öncü verisinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %7,7 ve %3,5 seviyelerinde artışlar göstermesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de ISM imalat PMI ve inşaat giderleri verilerine ek olarak imalat PMI verisinin revizyonu ve Fed’in Bej Kitap raporu takip edilecek. ISM imalat PMI Mayıs ayı verisinin aylık bazda 0,9 puan düşüşle 54,5 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Alt endeksler tarafında da ödenen fiyatların, deflatör verisinin de işaret ettiği azalan fiyat baskıları ışığında, 4,1 puan düşüşle 80,5 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. İnşaat giderleri Nisan ayı verisinin de %0,6 artış kaydetmesi bekleniyor. Öte yandan aylık bazda 1,5 puan düşüşle 57,5 seviyesine gerileyen imalat PMI verisinin de aynı seviyede teyit edilmesi öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde de imalat PMI verisinin revizyonu takip edilecek. Aylık bazda 1,1 puan düşüşle 54,4 seviyesine gerileyen imalat PMI verisinin de aynı seviyede teyit edilmesi öngörülüyor. Asya cephesinde de Japonya’da ilk çeyrek sermaye harcamaları ve imalat PMI verisinin revizyonu izlenecek. İlk çeyrekte sermaye harcamalarının %3,6 artış gösterdiği tahmin ediliyor. İmalat PMI verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Mayıs ayı öncü verisi aylık bazda 0,3 puan düşüşle 53,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Çin’de de Caixin imalat PMI verisi takip edilecek. Mayıs ayı verisinin aylık bazda 2,8 puan artışla 48,8 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %83,27, aylık %4,95 arttı
 
Besin ihtiyacımızı DNA yapımız belirliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %83,27, aylık %4,95 arttı
H-ÜFE (2017=100) 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %4,95, bir ...
Küresel piyasalar
Bu sabah Asya piyasalarında da alıcılı seyir hakim. Ayrıca Çin’de yeni ...
Asya da haftaya güçlü bir başlangıç
BIST100 Endeksi’nin haftaya pozitif bir başlangıç yapmasını beklemekteyiz.(Piramit Menkul )
 
Rus petrolü ve yaptırımlar konusu
Avrupa Birliği’nin Rusya’dan petrol ithal edilmesini yasaklamaya yönelik ...
Türkiye: Sigara ve alkollü içeceklerde vergiler artırıldı
Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameye göre alkollü içecekler ve tütün ...
Bu hafta ne oldu
Geride bıraktığımız haftada yurt içinde TCMB faiz kararı ön plana çıkarken ...
 
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.
Önümüzdeki hafta yurt içi piyasalarda gündem yoğun olacak
Önümüzdeki hafta yurt içi piyasalarda 2022 yılı birinci çeyrek büyüme ...
Türkiye: TCMB net rezervi 4 ayın en düşük seviyesinde
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri