Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EKONOMİ
22 Nisan 2021 Perşembe - 11:38

Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları, güçlenen ekonomik toparlanma iyimserliğinde iki günlük düşüş döngüsünü sonlandırarak günü alıcılı seyirle tamamladı.

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Ekonomik toparlanma iyimserliğinin desteğinde alıcılı seyir izleyerek iki günlük düşüş döngüsünü sonlandırdı

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları,güçlenen ekonomik toparlanma iyimserliğinde iki günlük düşüş döngüsünü sonlandırarak günü alıcılı seyirle tamamladı. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri %0,93 artışla, sırasıyla 34.137,31 ve 4.173,42 seviyelerinden kapandı. Nasdaq endeksi de, %1,55’li seviyelerde sakin seyrini sürdüren 10 yıllık tahvil faizlerinin desteğinde, %1,19 yükselişle 13.950,22 seviyesinden günü tamamladı. Küçük ölçekli şirketleri içerdiğinden yeniden açılma temasına hassasiyeti daha yüksek olan Russell 2000 endeksi ise %2,26 artışla, 1 Mart’tan bu yana en güçlü günlük performansını sergileyerek 2.237,63 puandan kapandı. Sektörler cephesinde madencilik, enerji ve bankacılık gibi döngüsel sektör hisselerinde alımların öne çıktığını takip edildi. Bu arada VIX endeksinin de dün %6,3 düşüşle 17,50 seviyesine gerilediğini belirtmek isteriz. Bilançolar cephesinde bugün açılış öncesinde AT&T, D.R. Horton, Southwest, American Airlines, Union Pacific ve Biogen’in ilk çeyrek karlarını takip edeceğiz. Kapanış sonrasında da Intel, Snap, Mattel, Boston Beer ve Seagate Technology’nin finansallarını izleyeceğiz. Şimdilerde Başkan Biden’ın sağlamaya devam ettiği teşviklerin desteğinde güçlü gelen makro verilerle hisse başına düşen net kar beklentisinin toplamda 174 dolar seviyesinden 180-185 dolar bandına yükselebileceği tahmin ediliyor. Ancak özellikle üst bandın aşılamaması durumunda endekslerde geri çekilmelerin görülebileceği belirtiliyor.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında ise olumlu seyrin ABD’ye göre daha ılımlı tonda kaldığını görüyoruz. Bu görünümde, ekonomik toparlanma iyimserliğinin, aşılamanın her bölgede eşit ilerlememesi nedeniyle vaka sayısının Hindistan gibi bölgelerde endişe verici boyutlara ulaşmasının yarattığı endişeler etkili oluyor. Hindistan’da 300.000’e yaklaşan vaka sayılarının şimdilerde sert kısıtlamaların devreye alınması olasılığını artırdığını izliyoruz. Baskı altında kalan risk algısının etkisiyle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin bu sabah %1,53 seviyesine gerileyerek Kasım ayından bu yana ilk defa 50 günlük hareketli ortalamasının altına gerilediğini gözlemliyoruz. ABD vadeliler cephesinde ise dün yaşanan yükselişe karşın yatay negatif bir seyir hakim. Yurt dışında ABD’de Chicago Ulusal Fed Aktivite endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve mevcut konut satışları takip edilecek. Piyasa beklentisi Mart ayı verisinin aylık bazda 2,34 puan artışla 1,25 puan seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde 17 Nisan haftasına ilişkin verinin 610K seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere bir önceki haftanın verisi 5 Nisan haftasında 576K ile Mart 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Mevcut konut satışları verisinin de aylık bazda %0,8 düşüşle 6,17 milyon seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde, tüketici güveni verisine ek olarak AMB faiz kararı toplantısı takip edilecek. Nisan ayı tüketici güveni verisinin aylık bazda 0,2 puan düşüşle 11 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. AMB toplantısına ilişkin olarak ise politika faizinde değişiklik beklenmiyor. Ancak Başkan Lagarde’ın yapacağı açıklamalar piyasaların seyri açısından kritik olacak. Lagarde'ın özellikle yılın ikinci çeyreğinde tahvil alım programının hızı üzerindeki olası değişikliklere ilişkin ipucu vermesi bekleniyor. Bu toplantıda değişiklik beklenmese de olası değişiklikler için Haziran ayının işaret edilebileceği tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de PMI ve yeni konut satışları verileri takip edilecek. PMI verileri cephesinde ekonomik toparlanma ve aşı gelişmelerinin yansımalarıyla yükseliş eğilimi devam edebileceği tahmin ediliyor. İmalat öncü verisinin Nisan aylık bazda 1,9 puan artışla 61 seviyesine yükseleceği öngörülüyor. Hizmet öncü verisine ilişkin piyasa beklentisi de verinin aylık bazda 1,1 puan artışla 61,5 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Diğer yandan yeni konut satışlarının Mart ayında aylık bazda %14,2 artışla 885K seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de PMI verileri izlenecek. Nisan ayı imalat ve hizmet verilerinin aylık bazda 0,5 puan düşüşle sırasıyla 62 ve 49,1 seviyelerinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu bağlamda uzatılan kısıtlamalar nedeniyle hizmet PMI verisindeki negatif ayrışmanın süreceği çıkarımı yapılabilir. Asya cephesinde de Japonya’da ulusal TÜFE ve PMI verileri izlenecek. Ulusal TÜFE verisinin manşet bazda yıllık olarak %0,2 düşüş, çekirdek bazda ise %0,3 artış kaydediliyor. PMI verilerine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere imalat verisi aylık bazda 1,3 puan artışla 52,7 seviyesine yükselmişti. Hizmet verisi de aylık bazda 2 puan artışla 48,3 seviyesinde gerçekleşmişti.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Piyasalar Avrupa Merkez Bankası toplantısında odaklandı
 
D vitamini eksikliği COVID-19 hastalığının şiddetini artırabilir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalar Avrupa Merkez Bankası toplantısında odaklandı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü % 2,55 ...
Piyasaların yönü
Koronavirüs kaynaklı endişeler, gelişmiş ülke borsalarındaki kar satışları ...
Altın artan risklerle birlikte pozitif seyretti
Altın haftanın ilk gününde 1790 dolar/ons seviyesine kadar uzanmasına ...
 
Salgında artan vaka sayıları
Küresel piyasalarda risk iştahında devam eden bozulma ve yurtiçinde artan ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1370 – 1400 arasında işlem aktivitesi ...
Altın haftaya güçlü başladı ama sonunu getiremedi
Altın son iki ayın en yüksek seviyesini kaydettiği günde, bu seviyeden ...
 
Endeksler zirveye ara verdi
Piyasalarda ana motto ABD ekonomisinde toparlanma ve ABD aşılanma sürecinde ...
Bitcoin’de yastık altı dönemi: %78’i erişilebilir değil!
Yastık altı dönemi şimdi de Bitcoin’de başladı. Piyasa analizleri, 14,5 ...
Kararlar sindirilmeye çalışılıyor
TCMB’nin karar metni, faiz indirimi zamanlaması hakkında bir belirsizlik yarattı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri