Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
5 Ağustos 2021 Perşembe - 11:06

Küresel çapta toplam Covid-19 vaka sayıları 200 milyon’u da aştı, ülkeler teyakkuzda

Son haftalarda Delta varyantı kaynaklı olarak hızla artan Covid-19 vaka sayıları, Salı gün sonu itibariyle toplamda 200 Milyon eşiğini de aştı.

Küresel çapta toplam Covid-19 vaka sayıları 200 milyon’u da aştı, ülkeler teyakkuzda

Son haftalarda Delta varyantı kaynaklı olarak hızla artan Covid-19 vaka sayıları, Salı gün sonu itibariyle toplamda 200 Milyon eşiğini de aştı. ABD’de günlük vaka sayıları 100 Bin seviyesi üzerine çıkarken, ABD’den sonra Dünya’nın iki numaralı GSYİH büyüklüğüne sahip durumdaki Çin tarafında da; artan vaka sayıları sonrasında, Covid-19’un ilk ortaya çıktığı 2019 Aralık ayından bu yana en kapsamlı karantina tedbirlerinin alınıyor olması ülke ekonomisi ve küresel ekonominin ileriye dönük görünümüne dair endişeleri artırmakta.

Veriler Kafa Karıştırıyor!

Yeniden artan Covid-19 vaka sayıları son birkaç haftada bazı ekonomik verilerde de bozulmalar ortaya çıkartırken, bazı veriler ise hayli iyi gelerek kafa karşıklığına neden olmakta. Dün, dikkatlerin çevrildiği Hizmet PMI’larında; Japonya, Çin, İngiltere  ve ABD dataları(ki özellikle Çin Caixin ve ABD ISM Hizmet PMI’larında sert artışlar görüldü) öngörülerin üzerinde gelirken, Euro Bölgesi genelinine dair Hizmet PMI verisi ve bölgenin en büyük 4 ekonomisi olan Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’nın verileri beklentileri karşılayamadı.

Dün, ayrıca; son zamanlarda tartışmalara açılan FED sıkılaştırması açısından da kritik öneme sahip “ADP Özel Sektör İstihdam Raporu” tahminlerden yüzde 52 daha kötü geldi ve FED yetkilileri tarafından: toparlanmanın zayıf olduğuna dem vurulan istihdam piyasasına dair endişeleri canlı tuttu.

Çin Regülasyonları da, Piyasalar Üzerinde; “Demokles’in Kılıcı” Görevi Görüyor!

Son zamanlarda piyasalar üzerinde yeni bir “siyah kuğu” riski ortaya çıktı. Çin hükumetinin birçok sektörde korumacılık kaynaklı devreye aldığı regülasyonlar, Çin şirketleri kadar küresel ekonomiyi de tehdit eder durumda. Geçtiğimiz Cuama günü Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun; bazı gübre üreticilerinin ihtracatlarını, yerel piyasaya daha fazla arz sunulması için kısıtlamasının ardından, dün de; fiyatları ortaklaşa yükselttikleri kuşkusu ile gübre üreticileri ve bunların distribütörlerine karşı soruşturma açıldı.

Emtialar Üzerindeki Talep Endişesi Fiyatları Baskılamaya Devam Ediyor!

Geçtiğimiz ayın ortalarında yapılan OPEC/OPEC+ toplantılarından çıkan kararların yansımaları fiyatlanırken, Pandemide yeniden artan vaka sayılarının talep endişelerini canlandırması ile baskı altına girdi. Öyle ki; dün, en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan’ın; Eylül ayı itibariyle Asya Bölgesine satacağı “Arap Light” tipi petrolün varil fiyatının, Umman/Dubai ortalamasının 3 Dolar üzerinde olacağının belirtilmesi ve EIA’nın açıkladığı haftalık  stok verilerindeki artış dahi fiyatlardaki baskıyı hafifletemedi. Aynı zamanda güvenli liman olan Ons Altın da, bir ara kötü gelen ADP datasından destek bularak hızla yükseliş gösterse de; gerek talep endişeleri, gerekse de Dolar varlıklarında ilerleyen saatlerde görülen güçlenme sonrasında yeniden satış baskısı altına girdi.

FED Yetkilileri Halen Sıkılaştırmaya Sıcak Bakıyor!

Majör Merkez Bankalarının yetkililerinden gelen mesajlar dün de takibimizdeydi. Pandeminin yeniden yayılmaya başlamasının etkileri çerçevesinde gevşeme politikaları devam ederken, ECB adına konuşan Letonya Merkez Bankası Başkanı Martin Kazaks: PEPP(Pandemi Acil Durum Varlık Alım Programı)’in geleceğine Eylül ayındaki toplantıda karar vermenin erken bir hamle olacağını söyledi. FED adına konuşan üyelerden St.Louis FED Başkanı James Bullard ise: FED’in 2022 İlk Çeyrek sonuna kadar varlık alımlarını bitirmesi gerektiğine dair görüşünü yineledi. FED Başkan Yardımcısı Richard Clarida da: Enflasyon ve İstihdam koşulları beklentileri karşılarsa 2022  sonunda faiz artışı için gereken sonuçların oluşacağını belirtti. Dallas FED Başkanı Kaplan: FED’in tahvil alımlarını azaltmaya yakın zamanda ve kademeli şekilde başlamasını istediğini söylerken, San Francisco FED Başkanı Mary Daly de: Aşılamanın artış göstermesi durumunda, FED’in bu yıl içerisinde veya gelecek yılın başında varlık alım orogramını azaltmaya başlamasının muhtemel olduğuna dem vurdu.

Yeni Günün Ekonomik Takviminde; İngiltere Merkez Bankası Kararları ve ABD İşsizlik Maaşı Başvuruları Kritik Olacak!

Yeni işlem gününün ekonomik takviminde; İngiltere İnşaat PMI’ı, ABD İşsizlik Maaşı Başvuruları ve İngiltere Merkez Bankası(BOE) para politikası kararlarını dikkatle takipte olacağız. Ayrıca, haber akışları cephesinden; Çin regülasyonları, ABD alt yapı paketi, majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar ve Pandeminin durumu gibi önemli konulara dair gelişmeler ile tahvil piyasalarında oluşacak fiyatlamalarla da; küresel çapta para ve sermaye piyasaları üzerinde volatil hareketler oluşabilir.

Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;

USDTRY- Dünkü işlem gününde de; önceki günkü alıcılı hareketlerin devam ettiği kurda, yeni güne de alıcılı başladık. Bu yöndeki hareketlerin devam etmesi halinde; 8.52, 8.58 ve 8.62 direnç seviyeleri ilk etapta takip edilebilir. Olası TL lehine hareketlerde ise; 8.45 ve 8.40 destek bölgeleri yeniden izlemeye alınabilir.

EURUSD- Dünkü işlem gününde; ABD ISM Hizmet PMI’ı sonrasında sert satış yiyen paritede 1.1835 vivarından kapanış gördük. Yeni günde de satıcılı seyir görülmesi durumunda; 1.1810, 1.1790, 1.1775 ve 1.1755  destek noktaları ilk etapta takip edilebilir. Olası yukarı yönlü hareketlerde ise; 1.1890-1.1920 direnç bölgesini yine takipte olacağız.

GBPUSD- Dünkü işlem gününü; dalgalı seyir sonrasında 1.3890 civarından satıcılı kapatan paritede, yeni günde 1.1875 kritik destek noktası test edilmesine karşın, hnüz kırılamadı. Günün devamında da 1.3875 destek noktası takibimizde olacak. Zira, buranın kırılması durumunda; paritede satış baskısı derinleşebilir. Diğer yandan, 1.3875 üzeri kalıcılıkta görülebikecek GBP lehine işlemlerde ise;  1.3915, 1.3945, 1.3960 ve 1.3975 direnç seviyeleri sırasıyla izlenebilir.

BRENT PETROL- Dünkü işlem gününde de; önceki iki günde olduğu gibi hızlı satış baskısı yiyen emtiada, 70 Dolar eşiğine yakın kapanış gördük. Yeni günde kısmen yukarı yönlü atak görülse de, gün içerisinde oluşabilecek geri çekilmelerde 70 Dplar seviyesi ilk etapta kritik olacak. Buranın kırılması durumunda; 67.85 bölgesine doğru satış baskısı derinleşebilir. Emtiada, sabah saatlerinden başlayan yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi halinde ise; 71.10, 71.50, 72.00 ve 72.40 direnç seviyeleri sırasıyla izlenebilir.

ONS ALTIN- Dünkü işlem gününde; bir ara 1831 kritik direnç noktasını test eden Değerli Metal’de, sonrasında yeniden satış baskısı görüldü. Yeni günde de şuan için; 1809 civarından bir miktar satıcılı görünüm hâkim. Bu kapsamdaki geri çekilmelerde; 1797-1789 destek bariyeri kritik olacak. Yeniden oluşabilecek yukarı yönlü hareketlerde ise; 1823 ve 1831 direnç seviyeleri tekrardan izlemeye alınabilir.

S&P500- Dünkü işlem gününün sonunda 4403 seviyesinden bir miktar satıcılı kapatan endeks kontratı, yeni günde ise şuan için; 4408 civarında sınırlı da olsa pozitif fiyatlama göstermekte. Yukarı yönlü hareketlerin devamında; 4423 seviyesinin üzerinde kalıcılık oluşup oluşmayacağı teknik anlamda kritik olacak. Zira, buranın kalıcılıkla aşılması durumunda; yeni rekor denemeleri görülebilir. Mevcut fiyatlardan yeniden  oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 4380 destek bölgesi ilk etapta önem arz edecek.

DAX30- Dünkü işlem gününde; 15671 seviyesinden pozitif kapanış gördüğümüz endeks kontratında, yeni işlem gününe de; –küresel risk alma iştahının şuanki durumuna göre- bir miktar pozitif başlangıç beklemekteyiz. Bu bağlamda, oluşacak yukarı yönlü hareketlerde; 15730 ve 15800 direnç bölgeleri takip edilebilir. Oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 15610, 15525, 15405, 15300 ve 15170 destek noktaları ilk etapta izlemeye alınabilir.

Kaynak:Işık Menkul-Yusuf Kavak
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre arttı
 
Bakan Yanık: "Muğla'ya 5 milyon TL daha aktarıldı"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küresel risk iştahı delta varyantına rağmen güçleniyor
Dünya borsaları küçük adımlarla yükselmeye devam ediyor. Güçlü kar açıklamalarının ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde gözler açıklanan enflasyon verilerine çevrilmişti. TÜFE ...
İlk gün zaferi
Türkiye, 6 gündür 1940'lardan beri görmediği, tarihî bir yangının pençesinde yanmaya devam ediyor
 
Temmuz ayında 1 milyar 238 milyon dolarlık ihracat
Ege İhracatçı Birlikleri, Temmuz ayında yüzde 4 artışla 1 milyar 238 milyon ...
Piyasalarda sıcaklık artıyor
Temmuz ayı geride kaldı. Dünyada neler olmuş diye baktığımızda öne çıkan ...
Piyasaların yönü
BIST100 endeksi geçen haftanın son işlem gününde kar realizasyonlarıyla ...
 
Fed sonrası tarım dışı bekleyişi
Fed faiz kararında pas geçerken, Başkan Powell güvercin duruşunu sürdürmektedir.
Uluslararası piyasalar
Nikel %1.43, Bakır %0.97 ve Kalay %0.71 değer kaybederken, Çinko %0.97 ...
Haziran ayında 2 milyon yabancı ziyaretçi ağırlandı
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın istatistiklerine göre Türkiye, 2021 Haziran ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri