Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
8 Aralık 2014 Pazartesi - 10:28

‘Kış demek ölüm demek’

ANKARA GAZETESİ / 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden sonra varını, yoğunu kaybedip, sokaklarda yaşamaya başlayan 59 yaşındaki Gürkan Kaya, kışı Ankara’daki ‘kimsesizler oteli’nde geçiriyor. Kaya, evsizlerin kış ızdırabı için, “Evsizler için kış demek ölüm demek” diyor.

‘Kış demek ölüm demek’

ANKARA / Ankara  Valiliği, 2010 yılında başladığı ‘Kimsesizlerin Kimsesi Olma’ projesini, bu yıl da Ulus’taki bir otelde sürdürüyor.
1 Kasım itibariyle kapılarını açan kimsesizler oteline ilk etapta, soğuk kış aylarını sokaklarda geçirmek zorunda olan 157 kişi yerleştirildi.
Ankara Hürriyet, kimsesizler otelini ziyaret ederek, hayattan ve sokaktan ibret dolu hikayelere sahip insanları dinledi.  
Kimsesizler oteli misafirlerinden biri de Adapazarı’nda yaşanan 17 Ağustos 1999 depreminden sonra sokaklarda yaşamak zorunda kalan 59 yaşındaki Gürkan Kaya oldu. Son 3 kışı geçirmek için Ankara’ya gelen Gürkan Kaya, yaşadıklarını şöyle anlattı:

KIŞLARI ÜŞÜMEKTEN KURTULDUM

“Çocukluğum ve gençliğim İstanbul ’da geçti. İstanbul’da hüsranla sonuçlanan ticaret hayatımdan sonra yeni bir hayat kurmak üzere yolum Adapazarı’na düştü. 17 Ağustos 1999’daki büyük depremden sonra varımı yoğumu kaybettim ve ondan sonra sokakların yüzünü tanıdım. Bir dönem uyuşturucu kullandım. Depremden sonra hayal kırıklığıyla süren hayatımda sokaklarda yatıp kalkmaya başladım. Üç sene önce Ankara Valiliği’nin ‘Kimsesizlerin Kimsesi Olma’ projesini duyunca yolum Ankara’ya düştü. Bu proje ile kışları Ankaralı oldum. Son üç senedir bu projeyle kışları üşümekten kurtuldum. Evsizler için kış demek ölüm demek. Benim gibi kimsesiz ve evsizlere bu imkanın sunulması çok önemli ve insani bir proje. Valiliğimize teşekkür ediyorum.”

YOLLARI OTELDE KESİŞİYOR

Yazları parklarda, banklarda yatarak hayatlarını geçiren kimsesizler kışın ise bu proje ile soğuktan korunmaya çalışıyor. Hayatla bir küs bir barışık olarak yaşamlarını sürdüren ve hepsinin kendi hayat hikayesi olan kimsesiz evsizlerin yolu kimsesizler otelinde kesişiyor. Oteldeki diğer hayat hikayelerinden bazıları ise şöyle:

KİMSEYE EL AÇMADIM

Sokaklardan topladığı kullanılabilir durumda olan eşyaları satarak geçimini kazandığını belirten 58 yaşındaki Mehmet Ç. kimseye el açmadığını belirterek, “Sokaklarda yaşasam da namusumdan şerefimden ödün vermedim. Ne kazandıysam onunla geçindim. 20 yıllık Ankaralıyım, yazın parklarda kalıyorum. Uzun yıllardır nefes darlığı çekiyorum ve akciğerlerimde rahatsızlık var. Valiliğin desteğiyle tedavi edilmeye başlandım” diye konuştu.

SOĞUK HAVASI MORGDAN BETER

Eşinden boşanan, astsubay oğlu  doğuda şehit düşen 60 yaşındaki Mustafa Kemal Arıalp ise kimsesiz kaldıktan sonra sokaklarla tanıştığını söyledi. Doğma büyüme Ankaralı olduğumu aktaran Arıalp şunları söyledi: 
“Yazın her yer otel oluyor ama kışları yattığımız yer dikene dönüyor. Kağıt toplayıcılığı yaparak geçinmeye çalışıyorum. Dört yıldır bu otelde kalarak Ankara’nın morgdan beter soğuk havasından korunuyorum.”

YAŞLANDIM İŞ BULAMIYORUM

KÜÇÜK yaştayken anne ve babasını kaybeden 65 yaşındaki Mustafa Bilgiç, “Küçükken öksüz kaldım. Dayılarım baktı bana.  Evlendim ama evliliğim de yürümedi. İçki sigara nedir bilmem. Bir süre Çorum’da kiremit fabrikasında çalıştım, haram lokma yemedim. Kimseye yük olmak istemediğim için Ankara’ya geldim yıllar önce. Ne iş bulduysam yaptım. Ama yaş ilerleyince iş bulmak da kolay olmuyor. İş arıyorum şimdi, belediye başkanlarımız park verseler bir tane, temizliğini bakımını yaparım, bekçilik yaparım. Bir yardım eli uzatsınlar” dedi. 

İSTİHDAM SAĞLANIYOR

1 Kasım’da misafir ağırlamaya başlayan otele şu ana kadar 20-82 yaş arası 178 evsiz giriş yaptı. Şu günlerde 157 kişinin kaldığı otelde, Valilik tarafından nüfus cüzdanı olmayan 20 kişiye kimlik çıkartıldı. İŞ-KUR ile yapılan çalışma kapsamında Toplum Yararına Personel Projesi’nde misafirhanede kalanlardan çalışabilecek durumda olan 33 kişi İŞ-KUR’a yönlendirildi, 18 kişiye de çeşitli işlerde istihdam sağlandı. Memleketleri veya istediği yere gitmek isteyen 15 kişiye bilet alındı. Dört kimsesiz huzurevine yerleştirilirken, bir kimsesiz de engelli rehabilitasyon merkezi hizmetinden yararlandırıldı. Beslenme, temizlik, giyim ve diğer acil ihtiyaçları karşılanan misafirlere Sosyal Hizmet Uzmanı rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunuyor. Sokakta kalan vatandaşların tespiti ve misafirhane hizmetinden yararlandırılması için 24 saat esasına göre çalışan mobil ekip Ankara sokaklarını dolaşıyor.ANKARA / 

 
Kaygan yol kaza getirdi
 
Vasiyet tartışması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaygan yol kaza getirdi
ANKARA GAZETESİ / Kazan’da, İbrahim Başer'in kullandığı 06 TRM 76 plakalı ...
Sokaktan kampa
ANKARA GAZETESİ / Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı’na bağlı ...
Aşkları engel tanımadı
ANKARA GAZETESİ / Başkentli yaşayan Yaprak Sezgin, sosyal medyada tanıştığı ...
 
Su sıkıntısına iki taraflı hat
ANKARA GAZETESİ / Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kavşakkaya’dan ...
Okul müdürü darp edildi
ANKARA GAZETESİ / Yapracık Şehit Kara Pilot Üsteğmen Tahsin Barutçu Mesleki ...
Yer altına ‘Hayat Yolu’
ANKARA GAZETESİ / Ankara Alışveriş Festivali’nin hediyesi olan 13 otomobil, ...
 
Çekilişte fırıncı önlemi
ANKARA GAZETESİ / Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, engeliller için ...
Akülü aracı çalındı böyle isyan etti
ANKARA GAZETESİ / Dünya Engelliler Günü’nde ailesiyle birlikte mutlu bir ...
Ney eşliğinde ebrulu terapi
ANKARA GAZETESİ / Etimesgut Belediyesi Sürekli Eğitim ve Uygulama Merkezi ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri