Kars’ın Akyaka ilçesine bağlı Cebeci köyünde Suskun (26 ) ,Tayfur (30) ve Fırat (21) kardeşler, Kars’ın kazın yok olup gitmemesi ve Kars Kazının lezzetini tüm dünyaya tanıtmak için Kars kaz çiftliğini kurdu.
İlkbahar mevsiminde meralarda otlatılarak büyütülen, ekim ayından bu yana da besiye alınıp irileşmeleri için sadece arpa ile beslenen kazlar, kar yağışının ardından kesime alınır. Etinin lezzetli olması için kar yedikten sonra kesildiği belirtilen kazların daha sonra tuzlanıp kurutulma işlemi sonrası satışa sunulmaya başlandı.
Kars'ın yöresel lezzetlerin başında yer alan kaz eti, il ve ilçelerdeki lokantalar ile oteller bölgesinde yerli ve yabancı turistlere servis edilmesinin yanı sıra yurdun dört bir yanına kargo ile gönderiliyor.
Kars'ın Akyaka ilçesinde kaz besiciliği yapan ve aynı zamanda internet üzerinden kaz eti satan Suskun Yoktan, Kars'ın yöresel lezzetlerinin başında gelen kaz eti satışlarının başladığını söyledi.
Kars kazına yoğun talep olması sebebiyle kaz satışlarını internet üzerinden yapmaya başladıklarını vurgulayan Suskun, "Şu anda internet üzerinden yaptığımız satışlarda büyük bir patlama var. Kış sezonu başlamasıyla Kars kazına büyük bir talep var." dedi.
Suskun, bu yılki kazların meralarda çok kaldığı için iyi beslendiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu sene kesilen, kurutulan kazlarımız yaklaşık 2,5-4 kilo geliyor. Kazın tanesini 150-200 liradan satışa sunduk. Kars kazının en önemli özelliği meralarda 7 ay boyunca doğal olarak beslenmesi ve ardından bir ay arpa yedirilerek besiye alınması ve kar yedikten sonra etinin lezzet bulmasıdır. www.karskazciftligi.com olarak yaptığımız web sitesi ile internet üzerinden satışa başladık. Müşterilerimiz de bu hizmetten oldukça memnun. Şu anda satışlarımız çok iyi gidiyor."
İnternet üzerinden kaz satışı yapan Yoktan, Türkiye'nin farklı yerlerinden Kars kazına taleplerinin olduğunu ve bu talepleri de karşılamak için sosyal medya üzerinden satış gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kaz eti kargoyla gönderiliyor
Yoktan, kaz eti almak isteyen vatandaşların internetten kendilerine ulaştığını ifade ederek, "Vatandaşlar bizi arıyorlar siparişlerini veriyorlar bizde onlara kazları gönderiyoruz. Talep çok oluyor, sosyal medyadan bize ulaşanlar oluyor isteklerine göre kargolarını hazırlayıp gönderiyoruz." dedi.
Kazlarını özenle beslediklerini ve karın yağmasıyla birlikte kesimlerine başladıklarını aktaran Yoktan, "Kazlarımızı kendimiz besliyoruz, meralarda yetiştiriyoruz kış oldu mu kesimlerine başlıyoruz ve Kars’ın soğuk havasında kurutuyoruz. Kars kazları Türkiye'nin en lezzetli kazlarıdır kaz etini yiyen bizi bir daha arıyor bizde onlara gönderiyoruz. Tükiye'nin her yerinden talep var İstanbul, Ankara, Bursa'ya bir çok ile kaz gönderiyoruz." diye konuştu.
Kars, kaz üretiminde Türkiye birincisi
Kars, kaz popülasyonu açısından ülke sıralamasında birinci sırada yer almaktadır. Kars'ta yılda 300 bin civarında kaz kesilip tüketilmektedir. Kazcılık aile tipi işletmelerde ekonomik gelir sağlayan son derece verimli bir sektördür. Türkiye geneli ve Kuzey Doğu Anadolu Bölgesinde ticari amaçlı kaz yetiştiriciliği oldukça sınırlı olup, genellikle küçük aile işletmeciliği şeklinde yapılmaktadır."
Kars Gravyerini Denemeyi Unutmayın
Kars’ın ünü dünyaya yayılmış olan peyniri Gravyer. Ortaya çıkış hikayesi oldukça ilginç. Kısaca bahsetmek gerekirse Bir İsviçreli atlı tramvay seferi sırasında Kars’ta mola verdiğinde burayı İsviçre dağlarına benzetiyor ve burada peynir üretmeye karar veriyor. Gravyer böyle ortaya çıkıyor. Boğatepe köyü’ne gidip Kars gravyeri ve diğer peynir çeşitlerinden mutlaka denemelisiniz. Burada bir peynir müzesi bile bulunuyor. Köy evlerinde kahvaltı yapabiliyorsunuz. Mandırada peynir üretimini izleyip, dilediğiniz peyniri alabiliyorsunuz.
www.karskazciftligi.com
SOSYAL MEDYA HESAPLARI
https://www.instagram.com/karskazciftligi/
https://www.youtube.com/channel/UCaf2FuvPKtn_XBSWry8KV5g?view_as=subscriber
https://www.linkedin.com/in/kars-kaz-%C3%A7iftli%C4%9Fi-654312154/
https://www.facebook.com/karskazciftligi/